Kompozisyon/ almanca.tr Menü Fiyatları

Bengal Kedi Irkı Özellikleri Ve Bakım Rehberi

Son dönemlerde birçok insan kedi sahiplenmektedir. Kediler tatlı görünüşleri ile birçok insanı çok fazla etkilemektedir. Kedi sahiplenmek isteyen kişilerin en çok tercih ettiği kedi türlerinden birisi de Bengal kedileri olmaktadır. Ancak bu kedileri sahiplenmek isteyen kişilerin Bengal kedi ırkı özellikleri ve bakım rehberi hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bunların bilinmesi ve düzgün bir şekilde yapılması gerekenlerin yerine getirilmesi kediler açısından çok önemlidir. Bengal kedi ırkı, vahşi bir kedi gibi görünmektedir. Ancak kedi sahipleri bu kedi ırkının herhangi bir evcil kedi kadar sevimli olduğunu söylemektedirler. Dolayısıyla sadece dış görünüşüne aldanmamak gerekir.

Hayat dolu ve insan odaklı olan Bengal kedisi, cömert bir şekilde her kedinin sahip olduğu kedi duygusunun merakına sahiptir. Bu kediler girişken, enerjik kedilerdir. Bengal sahipleri, kişilikleri ve eğlenceleri hakkında hayranlık duymaktadırlar. Bengal kedi ırkı, aileleriyle güçlü sevgi ve sadakat bağları kurmaktadır. Karşılığında ihtiyaç duydukları sevgiyi verirseniz sadık, şefkatli, eğlenceyi seven ev arkadaşı olurlar. Atletik, çevik olan Bengal kedi ırkı tırmanmayı da sever. Herhangi bir odadaki en yüksek noktaya doğru tırmanmak istediklerini sıkça görebilirsiniz. Onları sahipleri için özel kılan temel özelliklerden biri de onların zekalarıdır.

Bengal Kedi Irkı Özellikleri

Bengal kedi sahiplenmek isteyenlerin merak içerisinde oldukları birçok konu mevcuttur. Bunlardan birisi de Bengal kedi ırkı özellikleri olmaktadır. Bengals kedi ırkının zekasının üst düzey olması onların tüm eğitimleri çabuk öğrenmektedirler. Yeni davranışlar öğrenmekten fazla zevk alırlar. Işık düğmelerini açıp kapamak, kapıları açmak ve tuvaletleri sifonu çekmek gibi, yapmamayı tercih ettiğiniz püf noktaları kolayca öğrenebilirler.

Meraklı Bengaller her yere girebilir. Evde yaptığınız tüm değişiklikler genellikle Bengal’in hızlı yanıt vermesine neden olmaktadır. Mesela sürekli kapalı olan bir kapıyı açarsanız ve Bengaliniz hemen göz atmak için içeri girer. Leopar kedinin kokusunu daha büyük yırtıcı hayvanlardan gizlemek için suda yok etme alışkanlığı da vardır. Dahası bazı Bengaller tuvaleti kullanmayı öğrenir.

Vahşi akrabaları gibi, Bengals de özgürlükte zevk alır. Tutulmaktan veya kısıtlanmaktan hiç hoşlanmazlar. Aslında bu durum sadece Bengals’a özgü değildir, çoğu aktif kedi ırkı için geçerlidir. Bengals kedileri özellikle de suyu çok sever. Bu kedi ırkı sahipleri, tuvalet kapağını kapalı tutmayı çabucak öğrenmelidirler. Yoksa yaramaz kediler klozette oynamaya doyamazlar.

Bengal Irkının Fiziksel Özellikleri

Bengal kedileri hakkında merak edilen şeylerden birisi de Bengal ırkının fiziksel özellikleri olmaktadır. Vücut bakımından gövde uzun ve sağlam yapısı vardır. Ortadan büyüğe, ancak en büyük yerli ırk kadar büyük değil. Özellikle erkek kedilerin çok kaslı olması en belirgin vücut yapılarından birisidir. Kafaları bakımından, yuvarlak hatlara sahip geniş bir kafaya sahiptir. Geniş olduğu gibi uzun bir yapısı vardır.

Vücuduyla orantılı olarak biraz küçüktür. Kulakların arkasındaki kafatası hafif bir kıvrım oluşturur. Bu kıvrım boynuna doğru ilerlemektedir. Genel kafa görünümü evcil kediden bir hayli farklıdır. Güçlü çeneleri, profilde burun ucu ile aynı hizadadır. Büyük, belirgin bıyık pedleri bulunur ve yüksek, belirgin elmacık kemikleri ile dolu ve geniş çeneye sahiptir. Dahası büyük ve geniş; hafif şişkin burun derisi vardır.

Kulakları bakımından, orta ila küçük, nispeten kısadır. Geniş tabanlı ve yuvarlak üst kısımları mevcuttur. Önden görünümde yüzün konturunu takip ederek ve profil görünümünde ileriyi göstererek, başın üstü kadar yana doğru ayarlanmış bir görünümü de vardır. Gözleri bakımından, oval ve neredeyse yuvarlaktır. Büyük, ancak rahatsız etmeyen düzeydedir. Vaşak noktaları dışında göz rengi de tüy renginden bağımsızdır. Renk zenginliği ve derinliği ne kadar fazla ise o kadar iyidir.

Bengal Kedisi Bakım Rehberi

Bengal kedisi sahiplenmek isteyen insanların merak içerisinde olduğu konulardan birisi de Bengal kedisi bakım rehberi olmaktadır. Bengal’in kısa tüyleri, ölü tüyleri gidermek ve cilt yağlarını dağıtmak için haftalık tarama ile kolayca bakılır. Banyo çok da gerekli değildir. Periodontal hastalığı önlemek için ise dişlerini fırçalayın. Günlük diş hijyeni çok önemlidir, ancak haftalık diş fırçalamak hiç yoktan iyidir.

Akıntıları gidermek için gözlerin köşelerini yumuşak, nemli bir bezle silmenizde fayda vardır. Her göz için bezin ayrı bir alanını kullanın, böylece herhangi bir enfeksiyon yayma riskine girmemiş olursunuz. Kulakları haftalık olarak kontrol edilmelidir. Kirli görünüyorlar ise, elma sirkesi ve ılık su karışımı ile nemlendirilmiş pamuklu bir top ya da yumuşak nemli bezle silinmelidir. Kulağın iç kısmına zarar verebilecek pamuklu çubuklar kullanmaktan da kesinlikle kaçının.

Bengal Kedisi Sağlık Sorunları

Diğer her canlı da olabileceği gibi Bengal kedisi sağlık sorunları da vardır. Tıpkı tüm insanların hastalıkları miras alma potansiyeline sahip olması gibi, tüm kediler de genetik sağlık sorunları geliştirme potansiyeline sahiptir. Bu kedilerde;

  • Ağır vakalarda topallığa neden olabilen kalça displazisi
  • Hipertrofik kardiyomiyopati, bazı cinslerde kalıtsal bir kalp hastalığı
  • Dejeneratif bir göz hastalığı olan progresif retinal atrofi yaygın olarak görülebilmektedir.

Bengal Kedisi Ne Kadar Yaşar?

Kişilerin Bengal kedisi hakkında merak içerisinde olduğu birçok konu bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Bengal kedisi ne kadar yaşar olmaktadır. Ortalama yaşam sürelerinin 10-16 yıl olduğu söylenmektedir. Genetik olarak bu kediler kalp hastalıklarına, göz hastalıklarına, alerjilere ve eklem sorunlarına yatkın oldukları bilinmektedir. Sağlıklı ve uzun ömürlü olabilmeleri için beslenme koşullarına dikkat edilmelidir ve veteriner muayeneleri asla aksatılmamalıdır. Genetik olarak yatkın oldukları hastalıkların da belli periyotlar dahilinde taranması önerilmektedir.

Bengal Kedisi Nasıl Beslenmeli?

Kişilerin Bengal kedisi hakkında merak ettikleri birçok konu bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Bengal kedisi nasıl beslenmeli sorusu ile açığa çıkmaktadır. Bu kedilerin etobur beslenme içgüdüleri fazlaca gelişmiştir. Vücut yapıları ve hareket düzeyleri de yüksek kalitede protein yeme ihtiyaçlarını gündeme getirmektedir. Yüksek oranda kaliteli protein içeren kuru mamalar ile beslenmeleri önerilir. Kilo kontrollerinin sağlanması önemlidir ve sularının da her daim taze tutulması gerekir.

Bengal Kedisi Kaç Yavru Doğurur?

bengal kedi yavrusu
bengal kedi yavrusu

Bengal kedisi hakkında kişilerin merak içerisinde bulunduğu birçok konu bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Bengal kedisi kaç yavru doğurur sorusu olmaktadır.  Yavru sayıları sağlıklarına, yaşlarına ve daha önceki doğumlarda kaç yavruları olduğuna göre değişebilir. Genellikle her doğumda 4-6 arasında Bengal yavrusu dünyaya gelir. Yavruların tüyleri yetişkinlere oranla daha da uzun olur. Yavruların ilk 4 ay boyunca annelerinden kesinlikle ayrılmaması gerekir. Bu süreçte hem temel ihtiyaçları anneleri tarafından karşılanacak olacak hem de anneleri hayatta kalma becerileri konusunda onlara eğitim verecektir. Eğer erken dönemde ayrılmaları söz konusu olduğunda 2-4 saatte bir beslenmeleri ve sıcak bir ortamda olduklarından emin olunması gerekir.

Bengal Kedisi Ne Kadar Sürede Hamile Kalır?

Kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de Bengal kedisi ne kadar sürede hamile kalır olmaktadır. Gebelikleri ortalama olarak 63 gün sürmektedir. Bazıları daha erken ya da daha geç doğum yapabilir. Doğumları normalde sorunsuz geçer. Tüm gebeliklerinden farklı olarak dişinin ilk gebeliğinin mutlaka veterinerler tarafından kontrol altında geçirilmesi gerekmektedir. Hamile olup olmadıklarını anlamak da çok kolay değildir, gebelik belirtileri ile kızgınlık döneminde sergiledikleri davranışlar arasında büyük bir benzerlik vardır. Bu yüzden gebelikleri konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir.

 

Yorum yapın