Son zamanlarda ülkemiz genelinde birçok insan büyükbaş hayvancılık ile iş yapmaktadır. Bu hayvanlardan birisi de dana olmaktadır. Ancak genetikleri gereği danalar hastalanmaya meyilli olan hayvanlardan birisidir. Hayvancılık yapan insanların merak ettiği konulardan birisi de dana ishaline ne iyi gelir sorusu olmaktadır. Dana ishali insanların uğraştıkları en korkunç olaylardan birisi olsa da elbette her şeyin çözümü olduğu gibi bunun da çözümü bulunmaktadır. Dana ishaline iyi gelecek en düzgün şey ise danalardan ishal olanları sağlıklı danalardan ayrı tutmak olacaktır.
Danada İshali Ne Geçirir?
Büyükbaş hayvancılıkla uğraşan kişilerin en büyük problemlerinden birisi de ishal olmaktadır. Kişilerin merak içerisinde oldukları durumlardan birisi de danada ishali ne geçirir sorusu olmaktadır. Danada ishal geçirmek için yapılması gereken şeyler adım adım listelenmiştir;
- Danalar temizlenmeli, kurulanmalı ve göbek kordonunun sonra bağlanmalı,
- Ağız sütü buzağıyı hastalıklardan koruyucu maddeler taşıdığından çok gerekli, bu nedenle buzağının en kısa zamanda anneyi emmesi sağlanmalıdır. İlk 24 saat içinde 3-4 öğün ağız sütü mutlaka emzirilmelidir. Doğumdan sonraki 3 gün ağız sütüne devam edilmelidir.
- Yeni doğmuş buzağılar, emmeyi takiben anasından ayrılıp özel buzağı bölümlerine alınmalıdır. Özel buzağı bölümü; önce dezenfekte edilmeli (ilaçlanmalı), iyice havalandırılmalı, rutubetsiz olması sağlanmalı, temiz altlık sap serilmeli ve 5 günde bir mutlaka değiştirilmelidir.
- Gebe inekler hamileliğin son iki ayı içinde ahırda bulunan mikroptan hazırlanmış aşılarla aşılanmalı, eğer ana aşılanmamışsa, buzağıya doğar doğmaz E.coli mikrobu ile hazırlanmış antiserum koruyucu olarak uygulanmalıdır.
- Ahırlardaki buzağı septisemisi olayları, koruyucu uygulamaya rağmen önlenemiyorsa, veteriner hekim kontrolünde veya laboratuvardan alınan antibiyogram sonucuna göre antibiyotik uygulanabilir.
İshal Danaya Ne Verilir?
Kişiler dana ishali ile ilgili çok problemler yaşamaktadır. Yaşanan problemlerden kurtulmak için birçok farklı yönteme başvuran kişilerin merak ettiği birçok husus bulunmaktadır. Bunlardan birisi de ishal danaya ne verilir sorusu olmaktadır. İshale neden olan ajanlar buzağının yaşadığı ortamda da bulunurlar. Çevresel sanitasyondaki gelişmeler ve stres faktörlerinin azaltılması önemlidir. Uygun kolostrum yönetimi ile birleştiğinde sağlıklı buzağılara yardımcı olur. Dolayısıyla ishal danaya uygun kolostrum yöntemiyle yardım verilmelidir.
Hayvanlarda İshal Neden Oluşur?
İshal hem hayvanlar için korkulu bir rüya oluştururken hayvan sahiplerinin de korktukları bir durum olmaktadır. Bazı durumlarda ölümle sonuçlanan hayvan ishali hakkında kişilerin merak içerisinde oldukları birçok konu bulunmaktadır. Bunlardan birisi de hayvanlarda ishal neden oluşur sorusu olmaktadır. Özellikle inek ve danalarda görülen ishaller hayvan yetiştiricileri tarafından çok merak edilmektedir. Bu tarz sorunlarda bazen basit çözümler olabileceği gibi çözümlerin yetersiz geldiği hususlar da bulunmaktadır. Bu yüzden kesinlikle dikkat edilmelidir. Bu nedenler genelde yemleme hatalarından doğmaktadır. Aynı zamanda bakteriler, virüsler ve iç parazitler de hayvanlarda ishali tetikleyebilmektedir. Nedenler şu şekilde sıralanabilir;
- Mevsim durumu (Özellikle kış sonları ve ilkbahar başları)
- Stres
- Beslenme düzensizliği
- Suni emzirmeler
- A vitamin eksikliği
- Ahırın temiz olmaması,
- Ahırın rutubetli, çok sıcak ya da soğuk olması,
- Annenin gebeliğin son aylarında farklı ahıra nakledilmesi,
- İçirilen sütlerin soğuk ya da bozuk olması.
Dana İshali Alınacak Önlemler
Dana ishalleri birçok insanın korkulu rüyası haline gelmiştir. Ancak dana ishali alınacak önlemler bulunmaktadır. Ve bu önlemler yerine getirildiği zaman ishal oluşumu en aza indirilecektir. Bu önlemler şu şekilde sıralanabilir;
- İshal olan danalar ayrı bölmelere ayrılmalıdır.
- Bu bölümlerin her birinin temiz ve düzenli olması gerekmektedir.
- Yemlemenin yapıldığı ekipmanlar da temiz olmalıdır ve her yemlemeden sonra temizlenmelidir.
- Hasta hayvanlar iyi havalandırılmalıdır.
- Hayvanlar kuru ve temiz bir yerde tutulmalı ve fazla sıcaktan korunmalıdır.
- Hayvanlar ilk on gün boyunca temiz süt ile beslenmelidir.
Benim ihtiyacım çünkü anneme doğon gününde hediye vericem
Çok verimli ve bilgilendirici bir site herkese kolay gelsin.