Kompozisyon/ Araba Fiyat Listesi/ Kosgeb Almanca

Erkek Kedi Kısırlaştırma İşlemi Sonrası Yapılması Gerekenler

Erkek kedi kısırlaştırma işlemi sonrası yapılması gerekenler konusu; kedisi için kısırlaştırma işlemini yapanlar için çok önemli bir alan olmaktadır. Bu nedenle yazımızda kısırlaştırma konusunun ayrıntılarına ve dikkat edilmesi gereken noktalara birlikte bakalım:

Kedi Kısırlaştırma İşlemine Dair

Kedilerde kısırlaştırma işlemi genel olarak daha sonra oluşabilecek herhangi bir sağlık sorununun önüne geçmek ve daha uzun, sağlıklı bir yaşama sahip olmasına yardımcı olmak amacıyla yapılan işlemlerden bir tanesidir.

Ayrıca sokaklarda çok sayıda sahipsiz ve bakıma muhtaç hayvan bulunması dolayısıyla kontrolsüz üremeyi önlemek amacı da bulunur. Evde beslenilen kedilerde; devamlı olarak belli bir mekanda yaşamaya alıştığı ve dışarı çıkmasının tehlike arz etmesi nedeniyle de kısırlaştırma işlemi tercih edilir.

Kedi Kısırlaştırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Kısırlaştırma işlemi; dişi kedilerde rahim ve yumurtalıklarının alınmasıyla gerçekleştirilirken; erkek kedilerde testislerin alınması yoluyla yapılır. Bu müdahale aslında bilinen belli bir zararı olmayan ve hatta doğru müdahale yapıldığı ve iyi bakıldığı takdirde faydalı tarafları da olan bir işlemdir. Kedilerde kısırlaştırma sonrası sorunlar olabilmektedir; ancak işlem öncesi ve sonrasına dair yeterli bilgi sahibi olunduğu takdirde bu ihtimaller en az seviyeye inmektedir.

Kısırlaştırma İşleminde Karar Verme Süreci

Kısırlaştırma konusunda karar vermek genelde kolay olmaz ve kedi sahipleri bu konuda oldukça zorlanırlar. Özellikle kedinin en az bir kez yavru sahibi olması gerektiğine dair bir fikir olduğu için psikolojik olarak da zorlanılan bir süreç olmaktadır. Yapılacak işlem hakkında bilgi sahibi olunduğu takdirde karar verme süreci ve bu dönemin nasıl geçeceğine dair bilgi almak daha kolay olacaktır.

Bu konu dâhilinde en çok merak edilen ve tabii ki ilk akla gelen soru; kedi kısırlaştırma işleminin zararlı olup olmadığı sorusudur. Elbette tüm canlılarda olacağı gibi; kedilerin kısırlaştırma operasyonu da anestezi ve ameliyat durumu olduğu için belli bir risk içerir. Ancak yapılan araştırma ve edinilen istatistiklere göre bir sorun yaşanması ihtimali oldukça düşük seyreder; 10.000’de 3 civarı.

Erkek Kedi Kısırlaştırma Süreci ve Operasyonu

Kedilerde kısırlaştırma sonrası komplikasyonlar söz konusu olduğunda; erkek kedilerin kısırlaştırma işlemi ve sonrasındaki tüm süreç; dişi kedilerin kısırlaştırma operasyonuna göre çok daha kolay olmaktadır. Yine operasyon sonrası sürecin kolay geçmesi ve iyileşme süresi yönünden de aynı durum geçerlidir. Yine de tabii ki çok özenli hareket etmekte ve tedbirli olmakta fayda vardır.

Erkek kedi kısırlaştırma sürecinde yapılan işlemin en büyük faydalarından birisi; uzun sürede kedilerin prostat ve testis ile ilgili sağlık sorunları yaşama ihtimalini oldukça azaltmasıdır. Erkek kedilerin kızgınlık sürecinde dışarı çıkma eğilimi artacağı için; bu imkânı da varsa dışarıda kedilerle kavga etme ve yaralanma ihtimali artar. Ya da dışarıya alışık olmayan bir kedi; bu şekilde risk altında kalabilir. Bu nedenle; kısırlaştırma operasyonun yapılması gerekli olabilir.

Erkek Kedi Kısırlaştırma Yaşı ve Dönemi Ne Zamandır?

Erkek kedilerde kısırlaştırma zamanı; kedinin ergenliğe girdiği dönemden itibaren veteriner hekimin ve kedi sahibinin belirlediği şartlarda gerçekleştirilebilir. Tabii ki bu işleme uygunluk açısından kedinin gerekli kontrollerinin yapılması önemli ve gerekli olmaktadır.

Kedilerde ergenlik başlangıç süresi; tıpkı insanlar gibi değişken olsa da, genel olarak 6 ay ve 24 ay arasında gerçekleşir. Bu süreç içinde kedinin hareketlerini takip ederek; kızgınlık dönemini takip etmek ve bu döneme göre bir tarih belirlemek uygun olacaktır. Erkek kedi kısırlaştırma işlemi sonrası yapılması gerekenler yazımızda bu alanda önemli konulara değinmeyi amaçladık.

 

 

 

Yorum yapın