Kompozisyon/ almanca.tr Menü Fiyatları

İnekler Kaç Günde Doğum Yapar?

İnekler kaç günde doğum yapar? Bu soru özellikle inek besiciliği yapanlar tarafından bilinmesi ve takip edilmesi gereken önemli bir konudur. İneklerde gebelik süresi ve doğum öncesi hazırlık aşamaları hakkında merak edilen her konuda bilgi sunmayı amaçladığımız yazımıza başlıyoruz.

İneklerde gebelik süresi 280 ve 285 gün arasında değişiklik gösterir. İneklere göre birkaç gün daha erken doğum yapan düveler de bu konuda göz önünde tutulmalıdır. Gebe düve; yaş itibariyle genç olan ve genelde ilk doğumunu yapan ineklerdir.

Gebe düvelerin bakımı; özen ister. Örneğin gebeliğe son 60 gün kala beslenmesi ve yem miktarı önemlidir. İnek kaç günde doğum yapar sorusunu yanıtladıktan sonra; gebelik sürecine dair dikkat edilmesi gereken noktalara bakalım:

Gebe İneğin Bakımında Dikkat Edilecek Noktalar

Gebe inek ve düvenin bakımında ilk aylar özel ve diğerlerinden farklı bir bakım uygulanması gerekmez. Tabii genel olarak hayvanın sağlığını kontrol ettirmek ve takibini yapmak gerekir. Bunun yanı sıra; gebeliğin son 3-4 ayında diğer hayvanlardan ayrılması ve hayvanın çok yağlanmadan; aynı zamanda yeterli beslenmeyle doğum sürecine hazırlanması gerekir.

Bu aşamada ineğin; genel vücut formunu koruyacak şekilde bakılması ve tabii yeterli ve faydalı beslenmesi; hem annenin hem de yavrunun sağlığı açısından önemlidir. İneğin beslenme düzeni; normal gelişimine katkı sunacak biçimde ve kalite oranı yüksek yem ve desteklerle sağlanmalıdır.

İnek doğumu kaç ay sürer sorusuna; ortalama 9 ay ve üzerine birkaç gün ilavesiyle doğum yaptığı yönünde cevap verilebilir. Bu süre aralığında ineğin doğum yapması beklenir.

Gebe İneğin Sağılması ve Diğer Şartlar

Gebe ineğin sağımı konusu da önem arz eder. Hem hayvanın ve yavrusunun besisiz kalmaması ve sağlıklı olması adına hem de sağım işleminin doğru şekilde devam etmesi bakımından belirlenen süre; ineğin doğumuna son 2 ay kala sağımdan kesilmesi ve ayrı olarak dinlendirilmeye alınması şeklindedir. Bu işleme ineğin kuruya çıkarılması adı verilir. Şimdi kuruya çıkarılma şartlarına bakalım:

Gebe İneğin Kuruya Çıkarılması

Gebe inek; doğumuna en geç 2 ay kala kuruya çıkarılır. Bu demek oluyor ki; bu süreden sonra belli bir zamana dek sağım yapılmaz ve ineğin güçsüz kalmaması, yeterince beslenmesi hedeflenir. Aynı zamanda; kuruya çıkarıldıktan sonra hayvana verilen yem oranı düşürülür ve süt verilmesi de azaltılır.

Kuruya alındıktan sonra bir süre daha az miktarda sağılmaya devam edilebilir; ancak kısa bir süre sonra kesilir. Bu sağım dönemi bir nevi sağımı kesmeye alıştırma süreci olarak düşünülebilir. Bu işlemin yapılmasının temel amacı; ineği kuruya çıkarılarak; süt için harcanarak enerji ve besin miktarının yavruya gitmesini ve sağlıklı bir doğum gerçekleşmesini sağlamak amacıyladır.

Gebe İnek Nasıl Anlaşılır?

Gebe inek nasıl anlaşılır? Konu dâhilinde bir diğer önemli konu da; gebe ineğin nasıl ayrıt edileceği konusudur. Bu durum anlaşıldıktan sonra ona uygun özen ve hassasiyet gösterilmesi gerekir. Peki, ineğin gebe olduğu en kolay nasıl anlaşılır?

Öncelikle hayvan yetiştiriciliğinde temel bir durum olan veteriner hekim ziyaretleri muhakkak belli aralıklarla yapılmalı ve hayvanlar kontrol edilmelidir. Genel olarak hayvanın gebe olduğunun anlaşılmasının en kolay ve hızlı yolu bu ziyaret sırasında yapılan rutin kontrollerdir.

Bunun dışında; hayvanın bakımıyla ilgilenen kişi de; gebeliği fark edebilir. Bu da standart ve bilindiği şekilde hayvanın karnının normalden şiş olmasıyla ya da beslenme düzeni ve iştahında görünen belirgin değişimler dolayısıyla anlaşılabilir. İnekler kaç günde doğum yapar? Konu dahilinde yer alan tüm ayrıntıları sunmayı amaçladığımız yazımızın sonuna geldik.

“İnekler Kaç Günde Doğum Yapar?” üzerine bir yorum

Yorum yapın