Kompozisyon/ Araba Fiyat Listesi/ Kosgeb Almanca

Yerli Irkımız Kangalların Özellikleri ve Kangal Köpeği Hakkındaki Tüm Detaylar

Kangal köpeğinin özellikleri diğer köpek türlerine nazaran oldukça farklıdır. Kangal köpeği sahiplenmek isteyen kişiler tarafından oldukça merak edilen bu özellikler iyi araştırılmalı ve durum uygunluğu yapılarak bu köpekler sahiplenilmelidir.

Halk arasında bilinen bir diğer ismi Anadolu Çoban Köpeği olan kangal köpekleri, köken olarak Sivas ilinin Kangal ilçesine dayanmaktadır. Dünyada ve ülkemizde tam olarak safkan kangal köpeklerine yalnızca bu ilçede rastlanılmaktadır. Bu nedenle de bu köpeğin ana vatanı Sivas’ın Kangal ilçesidir. Geçmişi Babil uygarlığına kadar dayanan bu köpek türü, eski çağlarda savaşlarda ve avlarda da kullanılmıştır. Oldukça iri görüntüsü sayesinde düşmanlara ve avlara korku salarak ciddi sorunlar yaratabilmektedir. Günümüzde ise bu köpeklerin koruyucu iç güdülerinden faydalanılarak sürü koruma ve alan koruma gibi özellikleri ön plana çıkmaya başlamıştır. Türk halklarının Orta Asya bölgesinden Anadolu Bölgesi’ne ettiği göçler sırasında yanında götürdükleri hayvan sürülerini korumak amacı ile bu köpeklere sahip oldukları tarihi kaynaklarda ve buluntularda yer almaktadır. O zamandan günümüze kadar bu köpeklerin koruyucu özellikleri ön plana çıkarak korumacı tarafları kullanılmaktadır.

Osmanlı Devleti döneminde de bu köpekler yeniçerilerin yanında savaşmış kadim dostları olarak bilinmektedir. Osmanlı sultanları tarafından bu köpeklere Samson adı verilmiştir ve günümüze kadar bu isim değişerek Kangal ya da Anadolu Çoban Köpeği halini almıştır. Uluslararası Köpek Federasyonu’nda geçen ismi ise Türk Ulusal Köpeği’dir. Gerek görüntüleri gerekse de kişisel ve karakteristik özellikleri ile kendine has köpek türlerinden biridir.

Kangal Köpeğinin Genel Özellikleri Nelerdir?

Kangal köpeğinin genel özellikleri gerek fiziksel gerekse de karakteristik bakımdan diğer köpek türlerinden farklıdır.

Dış görünüş özellikleri olarak kalkık ve vücutlarına doğru kıvrılan yapıda bir kuyruğa sahiptirler. Literatürde simit kuyruk adını da alan bu kuyruk yapısı büyük boy köpeklerde yalnızca Kangal cinsi köpeklerde görülmektedir. Kemik yapıları oldukça kalın olan bu hayvanlar aynı zamanda iri ve büyük boyutlarda vücutlara sahiptirler. Ağız ve çene yapıları da kemikli ve büyüktür. Diş yapıları da diğer köpek türlerine göre son derece büyük ve sivri yapıdadır. Kulakları sarkık, burunları ise basık bir görünüme sahiptir. Baş kısımları ense kısmına oldukça yakındır. Vücut tüyü renkleri krem renginden başlamak üzere gri ve açık kahverengi tonlarındadır. Bacak yapıları oldukça kalın ve kaslıdır. Kulakları, gözleri, burunları, ağızları ve ayakları siyah renklidir. Sık tüylere sahiptirler. Bu tür köpeklerin safkan olduğunu belirleyen en önemli dış görünüş özelliği ise ağız içinde bulunan üst damaklarında siyah bir lekeye sahip olmaları ve benlere sahip olmalarıdır. Bu köpeklerin yetişkinlik ağırlıkları yetiştirilme biçimlerine ve yetiştikleri ortama göre 40 kg ile 120 kg arasında değişiklik göstermektedir. Boyları da yetişme stilleri ve yetişme ortamları ile cinsiyetlerine bağlı olarak 70 cm ile 95 cm arasındadır.

Bu köpek cinsinin karakteristik özellikleri ise şu şekildedir:

  • Koruyucu bir yapıları vardır. Özellikle de sürü ve alan koruma içgüdüleri son derece gelişmiş yapıdadır.
  • Aidiyet duyguları son derece gelişmiştir. Sadakat bu köpekler için oldukça önemli bir içgüdüdür ve bu nedenlerden dolayı kıskançlık duyguları da gelişmiştir.
  • Sahiplerine ve ailelerine karşı sadık ve uysal olmalarına rağmen tanımadıkları, dışarıdan gelen kimselere karşı sert, mesafeli ve saldırgan şekilde davranırlar.
  • Oldukça zeki hayvanlardır.
  • Hassas ve alıngan yapıları vardır.
  • Boyutları ve kas yapısın gereği cesur ve atak hayvanlardır.
  • İnsan tepkilerini anlayabilir ve bu tepkilere kolaylıkla cevap verebilirler.
  • Sezgileri ve hisleri kuvvetlidir. Bu nedenle de kötü niyetli insanları kolaylıkla anlayarak savunmaya geçebilirler.
  • Tüm bu agresif özelliklerin yanında kangal köpeği, uysal bir hayvandır. Sadece belirli kuralları ve çizgileri vardır ve bu çizgilerin dışına çıkıldığı durumlarda saldırganlaşırlar.
  • Yapıları gereği ev yaşamına uygun değillerdir. Dış mekanlarda yaşamaları gereklidir.
  • Ortalama olarak 14 – 15 yıllık bir ömürleri vardır.
  • Zorlu iklim koşullarına dayanıklıdırlar. Çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda hayatta kalabilirler.
  • Sürü duyguları gelişmiş hayvanlardır. Bir sürü ile ya da aile ile yaşamayı severler.

Sivas Kangalı

Kangal Köpeğinin Bakımı Nasıldır?

Kangal köpeği bakımını iç mekanlarda yapmaya çalışmak uygun olmayan bir yöntemdir. Bahçe, tarla ve yeşillik alanlar gibi alanlar bu köpeklerin yaşaması için ideal ortamlar olduğu için ev içinde yaşamaları ve bakımları son derece zordur.

Güçlü ve kaslı bir yapıda oldukları için gün içerisinde sürekli olarak hareket ederek depoladıkları enerjiyi atmak zorundadırlar. Gün içerisinde koşu ve yürüyüş gibi egzersizler yapmaları şarttır.

Et ile beslenmeyi seven bu köpek türü, yeterli miktarlarda protein ve kalsiyum alamazlar ise, bacak yapılarında yanlış gelişim görülebilir. Hatta bu yanlış gelişim köpeklerin ilerleyen zamanlarda engelli olmalarına bile sebebiyet verilebilir. Bu nedenle beslenme davranışları mutlaka arada bir de olsa bir veteriner tarafından kontrol edilmeli ve her canlıda olduğu gibi düzenli şekilde kontrolleri yapılmalıdır.

Göz, kulak ve diş temizlikleri de sürekli kontrol edilmeli ve periyodik olarak veteriner kontrolünden geçmelidir. Gözlerde ve kulaklarda akıntı sorunları bu köpeklerde sık rastlanan sorunlardır. Bu nedenle periyodik veteriner kontrolü adeta şarttır.

Bu köpek türünün bakımı diğer köpek türlerine göre oldukça basittir. Dış mekanlarda yaşamaya uygun bir köpek türü olduğu için düzenli şekilde muayene ve bu muayene sonucu iç ve dış parazit aşılarını yapılması bu köpeklerin bakımı için yeterlidir. Ayrıca yapıları gereği yıkanmamalıdırlar. Deri sağlıkları ve bağışıklık sistemleri yıkanmadıkça gelişir.

Hijyen olarak da mama kapları ve su kapları temiz tutulmalıdır. Ayrıca dışkılamaları için ayrı ortam ayarlanmalı ve uyudukları yerde dışkılamamaları sağlanmalıdır.

Kangal Köpeği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmaktadır?

Kangal köpeği yetiştiriciliği üreme yöntemleri kullanılmadan tamamen doğal yöntemler ile yapıldığı için bu köpekler saf ırk olarak kabul edilmiştir. Sadece kendi türleri ile çiftleşip çoğalabilirler. Doğal seçilim sonucunda hayatta kalmayı başaran bu köpekler bu nedenle de en çetin yaşam koşullarına bile ayak uydurarak hayatta kalabilirler.

Bu köpekleri yetiştirmek için gerekli olan tek şey köpeklerin koşup gezebileceği geniş bir alana sahip olmaktır. Ülkemizde görülen her iklim bölgesinde kolaylıkla yaşayabilirler. Ayrıca dünya üzerinde de kullanıldığı ve yaşadığı alanlar çok fazladır. Özellikle bekçi ve çoban köpeği olarak yurtdışına giden köpek sayısı oldukça fazladır. Alan koruma güdüsü ve sürü güdüsü yüksek olduğu için kendisine emanet edilen sürüyü ya da alanı hemen anlayarak sahiplenir. Ve bu emanetleri canı pahasına da olsa korur. Yabani şekilde yetiştirilmeleri sonucu saldırgan olabilecekleri için sosyal bir ortamda yetiştirilmelerinde fayda vardır.

Bireysel olarak yetiştirilmelerinin yanı sıra devletimiz ülkemizde resmi olarak 2 tane kangal yetiştirme çiftliği kurmuştur. Sivas ilini Ulaş ilçesinde ve Bursa ilinin Karacabey ilçesinde bulunan bu çiftliklerde tamamen safkan kangal yetiştirilmektedir.

Kangal Köpeği Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Kangal köpeği eğitimi köpek türünün kendine has bir köpek olması sebebi ile uğraştırıcı ve zordur. Yalnızca köpeğin küçüklük dönemlerinden itibaren eğitim verilmesi ile başarılı sonuçlar alınabilir. Yapılması istenilen davranışlar ödüllendirilmeli ve bu şekilde eğitim verilmelidir. Sahibine son derece sadık ve bağlı olmasına rağmen özgür bir yapıya sahip olan kangal köpeği kolaylıkla eğitilemez. Fakat içgüdüleri gereği son derece korumacı ve sadık olduğu için kolaylıkla sürü ya da alan emanet edilebilir ve bu emaneti canı pahasına korur. Son derece güvenilir köpeklerdir.

Yorum yapın