Kompozisyon/ Araba Fiyat Listesi/ Kosgeb Almanca

Kediler Fare Yer mi?

Yavru kedi fare yer mi sorusu herkesin aklına kedi olalı bir fare tuttun deyimini getiriyor olsa da aslında bu deyimden de anlaşılabileceği üzere kediler, av olarak gördükleri fareleri sadece yakalarlar ve fare ile uğraşırlar. Onları çoğu zaman fareyi yakalayıp oyun oynarlar, fare ile uğraşırlar ve maalesef bazı zamanlarda yakaladıkları fareyi öldürebilirler.

Kediler yırtıcı olduklarından avcı içgüdüleri ile hareket ettikleri için avlanmaya odaklı canlılardır. Genellikle aç oldukları için değil bastıramadıkları bu yaratılışlarından gelen içgüdüleri sebebiyle fare avlamaktadırlar. Evde beslediğiniz kedinizin, dışarı çıktığında özellikle avlanmak için etrafta koşuşturduğunda onun aç olduğunu düşünmeyin. Kediniz sadece fare ile yetinmeyip kuş da avlamaya çalışacaktır. Bu sizi korkutmasın buna çözüm olarak kedinize çıngıraklı tasma takabilirsiniz bu sayede kuşların kediniz yaklaştığında kaçıp uçmalarını ve kurtulmalarını sağlayabilirsiniz.

Kediniz kapınıza yakaladığı fare, kuş veya böcek ölülerini bırakıyorsa eğer bunları size hediye vermek için yaptıkları düşünülebilir. Şu ana kadar yapılan araştırmalar bunun tam nedenini ortaya koyamamış olsa da kedinizin size olan sevgisini göstermeye çalışması olarak düşünülmektedir. Bir diğer olası sebep ise anne kedilerin yakaladıkları avı kendi yavrularının yanına getirme içgüdüsüdür. Bu alışkanlıkları yavrularını vahşi hayata hazırlamak sebebiyle yapıldığı söylenebilir. 

Kedinizin dışarıya çıkıp bir şeyleri avlamak istemesini onu evde tutarak bir miktar azaltabilirsiniz. Kedinizle bir bahçeye gittiğinizi düşün ya da bir parka gittiğinizi düşünün. Dışarıya çıkmanız ile kedilik içgüdüleri sayesinde içinde bir avlanma tutkusu başlayacaktır. Kedilerde bu kadar fazla avlanma güdüsü söz konusu iken kedi olan eve fare girer mi sorusu akıllara düşüyor. Hep bildiğimiz gibi aralarında bir av-avcı ilişkisi vardır ve fare kedinin olduğu yerden kaçmaya meyillidir. 

Kediler Fare Yer mi?

Kediler Fare Eti Sever mi?

Kedi fare etini genel olarak pek yemez bu çok arada rastlanabilecek bir durumdur. Kedi ve fare arasındaki ilişki tam olarak av-avcı ilişkisine dayandığından yemek değil de asıl amaç öldürmektir diyebiliriz. Kediler öldürdükleri farenin etini isterlerse yiyebilirler ama başka etleri sevdikleri gibi bu etin lezzetine bayıldıkları da söylenemez hatta sevmedikleri söylenebilir. Genelde iyi beslenmiş kediler fareler ile oyun oynar ve aman geçirirler. Fare etine düşkün oldukları söylenemez hatta öldürüp yemediklerini sıklıkla görürüz. Aç kaldıklarında fare eti yemeyi tercih edebilen kedilerin fare etini diğer etlere tercih ettiği söylenemez.

Kediler genel olarak incelendiği zaman avlanmak için yaratılmış gibilerdir desek yalan söylemiş olmayız çünkü vahşi hayattan da gördüğümüz üzere etçillerdir. Hareketli, kaçan hayvanlar kedilerin daha çok ilgisini çeker ve fareler bunun için çok uygundur.

Kediler Fare Yerse Ne Olur?

Kediler fare yedikleri zamanda metabolizmalarında bir değişim gözlemlenmemektedir. Yalnızca kedilerin fare eti yemesi çok az görünür bir olaydır. Fare etinin tadı iyi değildir ve fareler çok pis yerlerde dolaşan hayvanlardır. Bu sebeple fareler kötü hastalıkların taşıyıcısı olabilir ve kediye de bu hastalığı bulaştırabilirler. 

Nadiren de olsa kediler bazen fare yer ve bu riskli bir durumdur. Bundan dolayı kedilerin boynuna zil asılması gerekir. Kedinize taktığınız bu zil çalar ve de kuşlar, kediler kediden kaçabilme fırsatı yakalarlar. Tüm bu yaptıklarınıza karşın hala kedinin fare yemesi devam ediyor ise hemen bir veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir.

Kediler İçin Fare Eti Zararlı mıdır?

Kedi için fare eti zararlıdır diyebiliriz çünkü fare pis ortamlarda yaşar ve hastalık taşıması çok büyük olasılıktır. Kediler için bu ölümcül nitelik taşıyabilir. Kedilerin farenin taşıdığı zehirden uzak durması, farenin de yaşamını koruyabilmesi adına iki hayvan birbirinden korunmalıdır. Sokak kedileri için durum biraz daha farklı olabilse de ev kedilerine dışarıya çıkarıldıklarında çok dikkat edilmelidir ve kedi tasmaları bunun için kullanılmalıdır. 

Doyurucu, besleyici özelliği olmayan fare eti sağlıklı de değildir ve hiçbir yararı bulunmamaktadır. Kediler sadece fareyi yakalamak ve onu öldürmek ister, fare ile vakit geçirmek ister. Fare etini kediler hiçbir zaman lezzetli bulmaz ve çok aç olmadıkları sürece yemek istemezler.

Kediler Fare Yer mi?

 

Kediler Hamster Yiyebilir mi?

Kedinin hamster yemesi çok olası bir durumdur ve birçok hayvan bakan insanın ilgisini çeken bir konudur. Çünkü hem kedi hem hamster bakmak isteyen insanlar olabilir. 

Hamster ve kedi iki düşman gibi yol izlerler ve kedilerde olan avcılık güdüsü kedinin hamsterı zorlamasına sebep olur. Hamsterlar kedilere nazaran daha sakin, kendi hallerinde hayvanlardır ve iki zıt kutbun anlaşabilmesi pek mümkün gözükmemektedir. Ama her kedinin farklı bir yetiştirilme, büyüme ve karakteri vardır. Bu sebepten dolayı eğer hamster ve kediyi beraber büyüttü iseniz kedi hamsterı öldürmez.

Eğer çok hayvan sever bir kimliğiniz varsa ve evinize kedinin yanında hamster almak istiyorsanız en dikkat etmeniz gereken husus hamstera güzel bir yaşam alanı oluşturmak olacaktır.  Yaşam alanından kastımız kafes değildir çünkü bilindiği gibi kediler bu kafeslerden rahatlıkla girebilirler. Hamsterın güvenliğini sağlayamamış olursunuz ama eğer seçiminizi teraryumdan yana kullanırsanız çok doğru bir seçim yapmışsınız demektir. Böyle bir yaşam alanı oluşturarak hem hamsterı rahat ettiriyor hem de kedinin onu öldürme riskini ortadan kaldırıyorsunuz. Yine de bir eve hem hamster hem kedi alınırken iyice düşünüp ona göre karar vermelisiniz.  Kedim fare getiriyor ve kedim sürekli fare yiyor gibi söylemler ile veterinerin kapısını çalan kedi bakan insanlara bakarak bu kararı vermeden önce iyice düşünün.

 

“Kediler Fare Yer mi?” üzerine bir yorum

  1. Genellikle aç oldukları için değil bastıramadıkları bu yaratılışlarından gelen içgüdüleri sebebiyle demişsiniz, yaratılış kelimesi ne kadar doğru? bilimsel olarak yaratıldığına dair bir kaynağınız var mı? Bence daha bilimsel bir kelime kullanabilirdiniz…

    Yanıtla

Yorum yapın