Kediler neden öksürür, kedilerin öksürmesi hakkında tüm detaylar kapsamında sizler için önemli bilgiler derledik. Dünya genelinde en çok beslenen hayvan türlerinden olan kediler, zaman zaman geçirdikleri hastalıklarla sahiplerini çok üzerler. Kedilerin geçirebileceği o hastalıklardan biri de öksürüktür. Kedilerin öksürme şekli de insanlarınkine benzerdir. Fakat insanlarda hayati tehlike yaratmayan öksürük maalesef kedilerde yaratabilir. O yüzden kedilerde öksürük önemli bir konudur.
“Kedi neden öksürür” sorusunun altında yatan birçok hastalık vardır. Genellikle kedilerdeki öksürük solunum ve dolaşımdaki rahatlıklardan kaynaklanmaktadır. Kediler;
- Kalp kurdu,
- Astım,
- Solunum yolunun yabancı cisimlerle tıkanması,
- Alerji,
- Kalp hastalıkları,
- Enfeksiyon türleri,
- Mantar Enfeksiyonu,
- Akciğer kanseri gibi hastalıklardan dolayı öksürürler.
Kedi Öksürüğü Nasıl Olur?
“Kedi öksürüğü nasıl olur” sorusu da konuyla ilgili diğer merak edilen bir husustur. Kedilerin öksürük sesi kaba olur. Kediler öksürürken ağızlarını açarlar. Ayrıca öksürme esnasında kedilerin boynu ileriye uzamaktadır. Aynı zamanda kediler insanlardan farklı olarak öksürürken ayağa kalkarlar. Kedi öksürük sesleri; kedilerin yapılarına ve cinslerine göre de değişebiliyor. Kedilerin bazıları öksürürken ağızlarından salyaya benzer akıntı çıkarır; bazı kedilerinse öksürürken ağızları kurudur.
Kedilerde öksürük; istemsiz olarak biranda çıkar. Kedi vücudu, solunum yolları tıkandığında ona karşı direnç gösterir. Kedilerde otomatik olarak ortaya çıkan öksürük, yabancı maddelerin onların vücutlarında yer etmesini engellemektedir. Bu yüzden kedilerdeki solunum yolu hastalıkları erkenden fark edilebilir.
Kedi Öksürüğü Nasıl Geçer?
“Kedi öksürüğü nasıl geçer” hususunda öncelikle kaynaklandığı noktayı bulmak gerekiyor. Kedi öksürüğünü iyileştirmek için;
- İlaç,
- Hastanede tedavi,
- Tıbbi işlem gibi yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Kedinefes alma da problem yaşıyorsa ve öksürüğü ilerlediyse o zaman oksijen tedavisi yapılır. Kedinizin öksürüğü mikropla ilgiliyse o zamanda antibiyotik tipli ilaçlar verilmesi gerekiyor. Kedi öksürüğünün giderilmesi için; ilaç ve tıbbi müdahale başvurulabilir. Kedilerde öksürük, bazen herhangi ilaç kullanmadan da giderilebiliyor. Bazense ilaçsız asla kedinin öksürüğü geçmez. Aslında kedilerdeki öksürükten ziyade onun altında olup olmadığını incelemek daha doğru olur. Ana hastalığın tespitinin yapılmasından sonra tedavi yönteminin uygulanması gerekiyor. Bastırılan ve dindirilen öksürük zaman içinde aşağıda sıralayacağımız hastalıklara sebep olabilir:
Alerji
Veteriner, kedinizin alerjik sorunu olduğunu tespit ettiyse; kedinizin bakımında çok dikkatli olmanız gerekiyor. Gıdayla ilgili bir alerjiyse, mamalarını mutlaka değiştiriniz. Havayla ilgili alerjiyse; kendinizin olduğu ortamı havalandırıp, daima temiz tutunuz.
Kalp Hastalığı ve Akciğer Kanseri
Kedinizle alakalı“kedim boğazına bir şey takılmış gibi öksürüyor”vb. şikayetleriniz varsa, mutlaka uzman bir veterinere götürünüz. Çünkü bu durum, kalp hastalığı ve akciğer kanserinden kaynaklanabilir.
Astım
Astım hastalığı, ciddi hayati sorunlar ortaya çıkardığı için mutlaka tedavisinin yapılması gerekiyor. Astım hastalığında ilaç tedavisi ilk aşamadır. Kedinin ilaca verdiği tepki, nefes alma durumu gözlemlenip o doğrultuda diğer tedavilere başlanmalıdır. Kedinizdeki astım kronikse, kedinizin tedavisi çok uzun olur. Zamansal, anlık ya da kısa süreli bir astımsa; işiniz daha kolay olur. Kedinize eğer astım teşhisi koyulduysa; onun yaşadığı alanın temiz ve stressiz olmasına da dikkat etmeniz gerekiyor.
Kalp Kurdu
Kalp kurdu hastalığının maalesef kesin bir tedavisi yoktur. Kalp kurdu hastalığına yakalanan bir kedi tedaviyle kontrol alınsa dahi yine de iyileşme süresi 3 yılı bulabiliyor. Kalp kurdu hastalığını hem önlemek hem de tedavisi çok zordur. Kalp kurdu, sivri sineklerden bulaşır. Kediniz dışarı çıkmasa bile yine de bu hastalığa yakalanabilir. İstatistiklere bakıldığında kalp kurdu rahatsızlığı, %25 ev kedilerinde görülüyor.