Kendine özgü davranışlarıyla özgün bir canlı olan kedilerin, hangi davranışları hangi sebeplerle yaptığını anlamak her zaman kolay değildir. Bu duruma karşın esneme, kasılma, gerilme, hapşırma, öksürme ve titreme gibi refleks temelli davranışların nedenleri doğru bir gözlem sonucunda açıklıkla ortaya çıkarılabilir. Kedilerde çene neden titrer? Ya da genel anlamıyla kedilerin titremesine sebep olan durumlar nelerdir merak edenler için minik dostlarımızın titremelerine sebep olabilecek pek çok durum olduğu belirtilmelidir.
Kedilerin titremesine neden olabilecek pek çok durum olduğu gibi bazı şartlar altında son derece olağan olarak kabul edilebilecek sebepler nedeniyle de titreyebilirler. Özellikle korku, üşüme ve yoğun stres gibi durumların kedilerde titremeye neden olabileceği bilinmektedir. Bunlara ek olarak kedilerde arka ayak titremesi gibi doğrudan bölgesel olarak gerçekleşen titremelerin, önemli ölçüde bir sağlık sorunun habercisi olabileceği de bilinmelidir.
Çene Neden Titrer?
Kedilerde gözlemlenen titreme davranışlarında bölgesel niteliğe sahip olan durumlardan biri de çene titremesidir. Kedilerde çene neden titrer merak edenler için; belirtilmiş olduğu gibi söz konusu durumun ortaya çıkmasına korku veya üşüme gibi durumlar neden olabilir. Bunun dışında bazı komplikasyonların yaşanması da yine kedilerin çenelerinin titremelerine sebep olmaktadır.
Kedilerde istemsizce tamamen refleks olarak ortaya çıkan çene titremesinin temel sebeplerinden biri Parkinson haslığı olabilir. Özellikle üşüme ya da korku sonrasında ortaya çıkabilecek durumların dışında kronik olarak kedilerin çenesinde titreme gözlemleniyorsa bu tarz durumlarda uzman veteriner hekimlere başvurulması tavsiye edilir. Dolayısıyla kedilerde çene neden titrer? Merak edenlerin bu tarz titreme tutumlarının gözlemlenmesi halinde detaylı bir inceleme yapması gerekir.
Ön Ayağı Neden Titrer?
Çene titremelerinin dışında kedilerde vücudun farklı bölgelerinde de titremeler oluştuğu bilinmektedir. Bu kapsamda kedilerin ön ayağı neden titrer? Merak edenler için ayaklarda ortaya çıkan titremelerin sebepleri arasında pek çok neden olabilir. Kedinin ayak kaslarında herhangi bir zedelenme olabileceği gibi aşil tendonu yırtılması ve benzeri fiziksel olumsuzluklar da yine ayak titremelerinin nedenleri arasındadır. Tüm bu ciddi durumlara ek olarak kedilerde gözlemlenen ayak titremelerinin nedeni sadece korku ya da benzeri bir itkisel faktör de olabilir.
Kızgınlık Döneminde Titreme
Kedilerde bölgesel olarak ortaya çıkan titremelere benzer nitelikte genel titremelerde gözlemlenebilir. Özellikle kızgınlık döneminde daha ağırlıklı olarak dişi kedilerde gözlemlenen titremeler erkek kedilerde de gözlemlenebilmektedir. Bu kapsamda kızgınlık döneminde titreme oluşması halinde kedilerin gözetim altında tutulması tavsiye edilir.
Kızgınlık döneminde titreme oluşmasına sebep olabilecek temel durumların başında kedinin doğasında bulunan çiftleşme dürtüsünün karşılanmaması gelmektedir. Aynı zamanda kızgınlık dönemi dişi kediler için bir çeşit regl dönemi olduğundan, bu tarz dönemlerde insani tepkilere benzer davranışların gözlemlenmesi de olasıdır.
Bu kapsamda özellikle dişi kedilerde kızgınlık döneminde titreme sorunu gözlemleniyorsa, titreme durumunun artması ya da süregelen biçimde devamlılık arz etmesi hallerinde uzman veteriner hekimlere başvurulması tavsiye edilir. Daha ciddi sorunların oraya çıkmaması adına kızgınlık döngüsünde titreme ve benzeri semptomlar doğru şekilde analiz edilmelidir.
Kedilerin Titremesine Sebep Olabilecek Diğer Önemli Durumlar
Kızgınlık döneminde titreme durumları da dahil olmak üzere genel anlamda kedilerde yaşanan titreme sorunlarının nedenlerinden bazıları da şu şekilde sıralanabilir:
- Hipetermi, Hipoglasemi ya da Hipotermi gibi kan şekerinden kaynaklanan sağlık sorunları
- Yoğun şekilde gelişen stres durumları
- Kedinin yüksek düzeyde acı hissetmesi
Tüm bu durumlarda kızgınlık döneminde titreme şeklinde olağan biçimde gözlemlenen kedi davranışlarına sebep olabilecek daha ciddi nedenlerdir.