Kedinin burnu neden kanar, kedilerde burun kanaması tehlikeli bir durum mu? Kedilerin birçok farklı hastalığı bulunabilmektedir. Bu hastalıklar arasında burun yanması büyük ihtimalle bir yan etkidir. Genellikle burun yanması durumu kedilerde alerjik reaksiyonlardan dolayı ortaya çıkabilmektedir. Burun kanaması tehlikeli mi sorusu ise sıkça sorulmaktadır. Burun kanaması tek seferlik olması halinde sorun teşkil etmez. Kedinin burnunu bir yere çarpması ya da yüksek bir yerden düşmesi neden olmuş olabilir.
Ancak kronik halde burun kanaması bir hastalığın habercisi olabilir. Tıp literatüründe Epistaksis adlı bir hastalık burun kanamasına neden olmaktadır. Burunda sürekli olarak kanama yaşanması halinde en kısa sürede bir veteriner muayenesine gidilmeli ve duruma yönelik bir tedavi uygulanmalıdır.
Kedilerde Burun Kanaması Neden Olur?
Epistaksis olarak bilinen kedilerde burun kanaması neden olur? burun kanamasının birçok farklı nedeni vardır. Bunlardan en bilineni kanın pıhtılaşma sorunu ve yaralanmadır. Epistaksis’e neden olan en tehlikeli durum ise organ yetmezliği ya da kanser olabilmektedir. Bu sebeple kedinizin bu tip bir sorunu olması halinde en kısa sürede tedavi gerekmektedir. Kedilerde Epistaksis yaşanmasında belirtiler şunlardır;
- Ağız kokusu
- Baş dönmesi
- Solunumda güçlük
- Kedinin vücudunda sebepsiz oluşan morluklar
- Yaraların uzun süre kanaması
- Gözlerde kanlanma
- Halsizlik
Kedilerde burun kanaması neden olur sorusuna verilebilecek bir diğer yanıtta solunum yolu enfeksiyonlardır. Eğer kedinizde yalnızca enfeksiyon, kan pıhtılaşması ve yaralanma gibi hastalıklar mevcutsa tedavisi basittir. Belli bir ilaç tedavisi yeterli olmaktadır. Ancak kedinizde hayati risk oluşturan organ yetmezliği ve kanser gibi hastalıklarda erken teşhis sonrası cerrahi müdahale gerekmektedir.
Kedilerde Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?
Kedilerde burun kanaması nasıl durdurulur, Epistaksis tedavisinde hangi yöntemler uygulanır? kedilerde görülen burun kanamalarında en kolay yöntem buzla bası uygulamak ve ilaç tedavisidir. Veteriner hekimlerin koyduğu teşhise göre çeşitli antibiyotikler, İntravenöz sıvılar ve kan basıncı düşüren ilaçlar kedilerde kullanılabilmektedir.
Kanser gibi bir hastalığın teşhisi konulması halinde vücuttaki kanser hücrelerini temizlemek üzere cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Bu süreç düşük bir risk barındırmaktadır. Sonrasında kedinizin iyileşmesi mümkündür. Kedilerin vücutlarında oluşan kanamalarda çözüm olarak kan plazması nakli de etkili olabilmektedir. Kan plazması kanın akışında değişiklik yaratarak pıhtılaşma sorununu çözmektedir.
Kedim Düştü Burnu Kanıyor
Kediler günlük hayatta çok fazla ev içinde düşebilir ve bir yerlere çarpabilir. Bu gibi durumlarda kedi sahipleri kedim düştü burnu kanıyor ne yapmalıyım şeklinde sorular sormaktadır. Kedinizin burnu yalnızca çarpma dolayısıyla kanıyorsa kanamayı durdurmak üzere uygulanacak en basit yöntem buz tedavisidir. Kedinizin canını yakmayacak şekilde buzla bası uygulayın ve burnunu iyice temizleyin sonrasında kanama büyük ihtimalle duracaktır.
Eğer kedinizin burnundaki kanama durmadan devam ediyorsa durum artık normal bir kanamadan çıkarak travmatik bir kanama olabilir. Bu durumda en kısa sürede kedinizi bir veterinere götürmeniz ve muayene ettirmeniz gerekmektedir. Kafasını çok sert çarpmış olması çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu durumda tedavi uygulanması şarttır.
Kedi Hapşırırken Burundan Kan Gelmesi
Kedinizde grip veya nezle nedeniyle hapşırık durumu söz konusu olabilmektedir. Eğer kedi hapşırırken burundan kan gelmesi gibi bir durumla karşılaştıysanız bunun en bariz iki nedeni bulunmaktadır. İlki şiddetli bir hapşırıkla burundaki bir kılcal damarda kan pıhtılaşmış olabilir. Diğer sebep ise üst solunum yolu enfeksiyonu yan etkisi olabilir. Her iki durumda da burun kanaması durdurulmalı sonrasında veteriner kontrolüne gidilmelidir.