Kedilerde hastalık belirtileri nelerdir, kedimin hasta olduğunu nasıl anlarım? Kediler oldukça sık evlerde beslenen bir evcil hayvan türüdür. Kimi zaman oldukça enerjik, hareketli ve iştahlı olan kediler bazen hasta gibi görünebilirler. Depresif, mutsuz ve sürekli ağlar gibi miyavlarlar. Bunun nedeni herhangi bir hastalık kapmış olmasından kaynaklanabilmektedir. Kedilerde hastalık belirtileri arasında en bilinenler şunlardır;
- Halsizlik
- İştahsızlık
- İshal
- Kusma
- Kilo verme
- Sürekli su içme isteği
- Ağız kokusu oluşumu
Bunlar genellikle hasta kedilerde görülen belirtilerdir. Kediler herhangi bir enfeksiyon kaptıklarında ya da hastalık yaşadıklarında vücutlarında birtakım değişimler görülmektedir. Bu değişimlerin başında iştahsızlık ve kısa sürede kilo verme durumu görülmektedir. Ayrıca ishal ve ağız kokusu da hastalıkların belirtileri arasında sık görülmektedir.
Kedilerde enfeksiyon belirtileri yaşanması durumunda sürekli su içmek, çok fazla salya oluşumu gibi yan etkiler de rastlamak mümkündür. Herhangi bir yan etki görüldüğünde kedinizi en kısa sürede bir veteriner kontrolüne götürmeniz gerekmektedir. Böylece hastalık erken teşhis edilebilir ve uygun tedavi yöntemi ile tekrar kedinizin sağlıklı olması mümkün hale gelir.
Yavru Kedilerin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız?
Yavru kedilerin hasta olduğunu nasıl anlarız? Kediler genel olarak hastalık hallerinde bahsedilen belirtileri göstermektedir. Ancak yavru kedilerin bağışıklık sistemleri yetişkin kedilere göre çok daha güçsüzdür. Bu sebeple bu belirtilerden çoğu görülmeyebilir. Yavru kedilerin hasta olduğunu nasıl anlarız diye soruyorsanız en bariz belirti ishal olmalarıdır. Beslenme durumlarındaki bir değişiklik ya da tetikleyici bir şey ishal olmalarına yol açar.
Hastalık yavru kedilerin vücutlarına zarar verdiğinde kusma ve ishal gibi durumlardan hasta oldukları anlaşılabilmektedir. Bu durumda çok dikkat edilmeli ve en kısa sürede doktor kontrolünde tedavi uygulanmalıdır. Çünkü tedavi gecikirse yavru kedilerin hastalık durumuna göre hayati riskleri bulunmaktadır. Güçsüz bağışıklık sistemleri nedeniyle vücutları hastalığa karşı dayanamaz…
Kedinin Acı Çektiği Nasıl Anlaşılır?
Hastalık halinde ya da çeşitli sebeplerden dolayı kedinin acı çektiği nasıl anlaşılır? Kediler acı çektiklerinde tıpkı insanlar gibi ağlayabilmektedir. Ancak bu ağlama durumu göz yaşı dökerek çoğunlukla olmaz. Miyavlarken ağlamaya yakın bir ses tonu takındıkları ve sürekli inlediklerini duyabilirsiniz. Bu durumda kedinizle ilgilenmeniz ve neyi olduğuna bakmanız gerekir. Kediniz canı çok fazla yandığında iki şekilde tepki göstermektedir. Bağırır ve öfkelenmesi halinde çevresine zarar verir.
Ayrıca kedinin acı çektiği nasıl anlaşılır sorusuna yanıt olarak nadirde olsa gözlerinin dolması ve göz yaşı dökmesinden anlaşılmaktadır. Kediler insanlar kadar kolay göz yaşı dökmezler. Eğer gerçekten müthiş bir acı hissediyorlarsa gözleri dolmaktadır. Bu durumda en yakın veterinere en kısa sürede gidilmesi gerekir.
Kedi Enfeksiyon Belirtileri
Kedi enfeksiyon belirtileri nelerdir, hangi enfeksiyonlar kedilerde görülür? Kedilerde en sık görülen enfeksiyonlar ağız yolunda oluşan ülser, iltihaplanma ve solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar genellikle kedinize acı verir ve çeşitli yan etkilere sebep olmaktadır. Kedi enfeksiyonu belirtileri arasında en bilinenleri şunlardır;
- Öksürme
- İştahsızlık
- Yüksek ateş
- Nefes darlığı
- Diş etlerinde, damakta ve yanaklarda şişme
- Ağızda salya oluşumu
- Ağızda kanama
Tüm bu belirtiler belli bir enfeksiyona neden olmaktadır. Genellikle enfeksiyon iyi temizlenmemiş bir ortamdan geçebilmektedir. Bu sebeple tedavi sürecinde kedinizin ağız ve diş sağlığına dikkat etmeniz gerekir. Dişlerini düzenli olarak fırçalamanız ve ağzını temizlemeniz ağız iltihabı ve ülserine karşı etkili olabilmektedir. Elbette bu süreç doktor takibiyle ilerlemelidir. Hastalığın kontrol dışı etkisini arttırması halinde farklı enfeksiyon için ilaçlar kullanılmaktadır.