Kedilerden bulaşan hastalıklar hangileridir, kediden insana hastalık bulaşır mı? Hayvanların farklı hastalıkları taşıyor olması mümkündür. Bu durum bazı hayvanlarda fark edilmemektedir. Çünkü insanlara zarar veren hastalıklar, hayvanların vücutlarında zarar vermeden taşınabilmektedir. Evcil hayvanlar arasında en sevilenlerden biri olan kedi ile farklı hastalıklar insanlara bulaşabilmektedir. En bilinen kedilerden insana geçen hastalıklar şunlardır;
- Tokzoplazmozis Gondii
- Kuduz
- Saçkıran
- Bartonella Henselas
Tüm bu hastalıklar insanlara bulaştığında çeşitli yan etkilere ve farklı hastalıklara neden olabilmektedir. Bu sebeple kedinizi düzenli olarak veteriner kontrollerine götürmeli ve aşılarını eksiksiz şekilde yaptırmalısınız.
Kedilerden İnsana Geçen Hastalıklar
Kedilerden insana geçen hastalıklar arasında ilk sırada Tokzoplazmozis Gondii bulunmaktadır. Bu hastalık kedilerin dışkısına temasla bulaşmaktadır. İnsanlar için en tehlikeli hastalıklar olan HIV AİDS, lösemi ve lenfoma gibi hastalıklara neden olmaktadır. Bu hastalıktan korunmanın en iyi yolu dışkıya doğrudan temas etmeden temizlik yapılmasıdır.
Kuduz hastalığı hemen herkesin bildiği bir bulaşıcı rahatsızlıktır. Genellikle köpek ısırmasıyla bulaştığı bilinen kuduz kedilerden de bulaşmaktadır. Kedinizin ağzında köpürme meydana geldiğinde kuduz belirtisi göstermektedir. Bu durumda sizinle temas etmesiyle kuduz bulaşabilir. Buna tedbir olarak kedinize ve kendinize kuduz aşısı yaptırmanızda fayda vardır.
Genellikle insanlardan psikolojik bir hastalık olarak bilinen saçkıran kedilerden insana geçen hastalıklar arasında yer almaktadır. Saç ve tüy dökülmesi olarak bilinen bu hastalık temas halinde kedinizden size bulaşabilir. Bu durumda kedinizde çok sık tüy dökülmesi yaşanıyorsa tedavi ettirmenizde fayda vardır.
Bartonella Henselas hastalığı ise kedi çiziği olarak bilinmektedir. Bu hastalıkta kedilerin açmış olduğu çizik yaralarında birçok bakterinin vücuda yayılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Çiziğin dışında nadirde olsa ısırma ile de bulaştığı bilinmektedir. Bu hastalık büyük bir risk teşkil etmese de vücutta ağrılara neden olmaktadır. Bu yönden Bartonella Henselas için tedavi olmakta ve kedinizin düzenli veteriner kontrolünün yapılmasında fayda vardır.
Hapşıran Kediden Hastalık Bulaşır Mı?
İnsanların kedilerden hastalık bulaşmasıyla ilgili en sık sorduğu sorulardan biri de hapşıran kediden hastalık bulaşır mı? Kedilerin hapşırmaları durumu kedi nezlesi ve kedi gribi olarak anılmaktadır. Genellikle aynı evde birden fazla kedinin bulunması halinde kedi nezlesi yayılmaktadır. Ancak kedi hapşırığından bu hastalığın insanlara bulaştığı konusunda kesin bir bilgi yoktur.
Kedi nezlesi görülen, sürekli hapşıran ve yüksek ateşi olan kedilerin veteriner hekimler tarafından tedavi edilmesinde fayda vardır. Bunun için uygun bir ilaç tedavisi uygulanır. Ayrıca size bulaşıp, bulaşmayacağı konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz…
Kedilerden İnsanlara Bulaşan Hastalıkların Belirtileri
Kedilerin insanlara çeşitli hastalıklar bulaştırdığı bilinmektedir. Peki, bu hastalıkların belirtileri var mıdır, nasıl anlaşılır? Evinde kedi besleyen insanların kesinlikle kedileri çeşitli hastalıklara karşı korumaları gerekmektedir. Aksi halde sizler de kediniz gibi hastalanabilirsiniz. Büyük hastalık riski taşıyan, kedilerden insanlara bulaşan hastalıkların belirtileri şunlardır;
- Kaşıntı
- Mide bulantısı
- İshal
- Kusma
- Yüksek ateş
- Baş ağrısı
- Vücutta şişlik ve kızarıklık
Tüm bu belirtilerin görülmesi halinde kedinizden bir hastalık kapmış olabilirsiniz. Ayrıca bu belirtiler genellikle farklı hastalıkların olabilmesi anlamına da gelir. Bu sebeple hastalığın asıl kaynağı kediniz olmayabilir.
Aşılı Kediden Hastalık Bulaşır Mı?
Aşılı kediden hastalık bulaşır mı? Çeşitli hastalıklara sebep olabilen kediler eğer hijyen kurallarına dikkat edilir ve düzenli kontrol yapılırsa hastalıklar yaşamaz ya da insanlara bulaştırmaz. Birçok insan hayvanlarını hastalıklara karşı korumak için aşı yaptırmaktadır. Aşı direkt olarak insanı hastalıktan korumaz. Ancak kedinizi koruduğu için size de bulaşmaz.