Kedilerin ağzı neden kokar, kedilerde ağız kokusu sebepleri birkaç faktörden kaynaklanmaktadır. Kedilerinde bazı sebeplerden dolayı insanlarınki gibi ağızları kokar. Kedi sağlıklıysa, ağzı kesinlikle etrafına rahatsızlık verecek şekilde kokmaz. Çoğunlukla kedilerin ağızlarının kokması bakımlarıyla alakalıdır.
Kedinin ağzı kokması, sahibi tarafından kolayca fark edilebilir. Sağlıklı bir kedinin nefsi rahatsız edici şekilde kokmaz. Beslemiş olduğunuz kedinin nefsi aniden kokmaya başladıysa, bu durum sağlığıyla alakalı önemli bir sorun olabilir. Genellikle kedilerdeki ağız kokusu; macun, mama, ciğer, et, balık gibi gıdaların diş aralarına sıkışmasından kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda hiper tükürük üretimi diye isimlendirilen aşırı tükürükte, ağız kokusuna sebep olmaktadır. Hiper tükürük; metabolik, diş ve nörolojik hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Uzmanlara göre; bir kedinin ağzı hafif kokabilir. Bu durum çok normaldir. Fakat kedinin nefesi rahatsız edici şekilde kokuyorsa, o zaman kendinin sağlığıyla alakalı bir problemi vardır. Nefsi ağır kokan kedilerin mutlaka veterinere götürülüp tedavi ettirilmesi gerekiyor.
Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur?
“Kedilerde ağız kokusu neden olur”;
- Diş taşları,
- Diş çürükleri,
- Böbrek ve karaciğerlerde oluşan enfeksiyonlar,
- Hijyen kurallarına göre kediye bakılmaması,
- Cilt sorunları,
- Solunum yolu enfeksiyonları,
- Kalitesiz mama kullanımı,
Yukarıda belirttiğimiz hususlardan dolayı kedilerin ağızları kokabilir. Kedinin yaşam alanının pis olması, bakımının ve temizliğinin tam yapılmaması onun ağzının kokmasına sebep olur. Kedilerin ağzının kokmasına, solunum yolu enfeksiyonları da sebep olmaktadır. Özelliklere kedinizin ağzı çok ağır kokusuyla bu sebepten olabilir. Hayati tehlike doğurmaması için kedinizi mutlaka veterinere götürünüz. Plakla alakalı dişeti ve diş rahatsızlıkları da kedilerin ağızlarının kokmasına sebep olur.
Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
“Kedilerde ağız kokusu nasıl giderilir” noktasında ilk olarak, kedinin mutlaka veterinere götürülmesi gerekiyor. Veteriner kokunun kaynağını öğrenmeye çalışır. Soğuk havalarda kedilerin bağışıklık sistemleri çöker. Buna bağlı olarak da kedilerin bağışıklık sistemi, mikroorganizmalarla savaşamaz. Belirttiğimiz bu durumların sonucunda kedilerde, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar görülür. Bu tür hastalıklar, direkt ağız kokusuna sebep olur. Diyabet sorunu yaşayan kedilerde de ağız kokusu sorunu olmaktadır. Kedilerin ağzı; gastrointestinal ile karaciğer problemlerine bağlı olarak kokabiliyor. Aynı zamanda kedilerin ağızlarında oluşan enfeksiyonlarda kokuya sebep olabiliyor. Veteriner kedinin genel kontrolünü yaparak o doğrultuda tedavi yöntemi uygular.
“Kedi ağız kokusu evde nasıl giderilir”;
- Dişlerini fırçalayın,
- Kedilere özel ağız kokusunu önleyen ürünler kullanabilirsiniz,
- Çiğneyebilecekleri oyuncaklar alarak, dişlerinin temizlenmesini sağlayın,
- İç parazit aşısını mutlaka yaptırın,
- Düzenli olarak veteriner kontrolüne gidiniz.
- Yukarıda belirttiğimiz noktalar, “yavru kedilerde ağız kokusu nasıl giderilir” sorusuna yanıttır.
Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Tespit Edilir?
“Kedilerde ağız kokusu nasıl tespit edilir” hususunda ilk olarak veterinere gitmeniz gerekiyor. Kedinin ağzında oluşan kokunun ana kaynağını, veteriner kontrolleriyle öğrenebilirsiniz. Veteriner hekim, kediye fiziksel muayene yapar. Muayene sonucunda kedinin ağzı neden koktuğu net olarak öğrenilir. Yalnız tek muayenede veteriner hekim koku sebebini bulamayabilir. Kedi muayene yapıldıktan sonra bazı detaylı testlere ve tetkiklere başvurulur. Veteriner hekime; kedinizin beslenmesiyle, genel davranışlarıyla, ağız hijyeniyle ve egzersiz alışkanlıklarıyla ilgili de bilgiler vermeniz gerekiyor.
Kedinizi veteriner hekime;
- Ağzını patilediğinde,
- Diş tartarı, iltihaplı diş etleri problemleri, salya artışı, yutma ve çiğnemeyle ilgili problemlerde,
- Normalden fazla idrara gittiğinde ve su içtiğinde,
- İştahsızlık görüldüğünde,
- Kusma, ağız kokusu gibi problemler yaşandığında,
- Ağzı normalden daha çok kokuyorsa mutlaka götürünüz.
Bir kedi en az, 200 ile 250 ml. Arasında su tüketmesi gerekiyor. Bu miktarı geçtiğinde, tuvalete devamlı gidiyorsa ve ağzı da kokuyorsa; hepsiyle bağlantılı olarak kedinizin sağlığında problem olduğunu düşünerek doktora götürmelisiniz.