Veterinerler kedimin karnı şiş ve ishal şikâyeti ile sıklıkla karşı karşıya kalmaktadır. Kedilerde meydana gelen bu karın şişliği veterinerler tarafından abdominal genişlik ya da karın distansiyonu olarak ifade edilmektedir. Karında meydana gelen diztasyon, abdominal genişlikten farklı olarak karnın üst kısmında meydana gelen şişkinliğe verilmekte olan addır. Kedilerde meydana gelen karın şişkinliğinin birçok adı bulunmaktadır. Bu sorun erken teşhis ve doğru müdahale yöntemi ile çözülebilecek bir sorundur.
Kedilerdeki Karın Şişliğinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Kedilerde meydana gelen karın şişliğinin sebepleri yaş, cinsiyet veya farklı nedenler ile oluşabilmektedir. Bu nedenle sahiplendiğimiz kedileri iyi gözlem yapmalıyız. Kedimin karnında sertlik var şikayetinin altında çoğu zaman karında meydana gelen şişkinlik yatmaktadır. Kedilerde meydana gelen karın şişliğine veterinerler büyük kolaylıklar sağlamaktadırlar. Kedilerin yedikleri mama hakkında bilgi sahibi olmak, mama harici yemiş olduğu besinler hakkında bilgi sahibi olmak ve temasa geçmiş olduğu hayvanları tespit etmek tedavi için önem arz etmektedir.
Kedilerde Meydana Gelen Karın Şişliğinin Sebepleri
Obezite: Karın şişkinliğinin nedenleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Kedi sahipleri çoğunlukla bu durumu görmezden gelmektedir. Obezite her ne kadar kedilerin şirin gözükmesini sağlasa da aslında büyük bir sağlık sorunudur. Kedilerde obezite yeme bozukluklarından, hareketin azlığından ve kedilerin hormonlarındaki bozukluklardan meydana gelmektedir. Obezite kedilerin karnında şişlik oluşturmaktadır. Bu sorunla karşı karşıya kalındığında en iyi çözüm veterinerlikten danışmanlık hizmeti almaktır.
Gaz: Kedilerin yanlış olarak beslenmesi ya da mama değişiklerinden dolayı karın bölgelerinde şişkinlik oluşabilmektedir. Süt ürünleri de bazen kedilerde karın şişkinliğine sebep olabilmektedir. Kedilerdeki gaz çıkarımı uzun bir müddet devam edebilmektedir. Yavru kedi gazı nasıl çıkarılır biraz daha dikkatli olunması gereken bir konudur. Çünkü kedinin poposundan kan gelebilmektedir ve kedilerde ishal durumu da görülmektedir.
Diyabet: Kedilerdeki diyabet diğer adıyla şeker hastalığı hem kilodan kaynaklanmaktadır hem de hastalığın ardından alınan kilolar kedilerdeki karın şişkinliğine neden olabilmektedir. Kedilerde meydana gelen bu hastalık Glargine diğer adıyla Lantus insülini sayesinde tedavi edilebilmektedir.
FİP: FİP tam açılımıyla Feline İnfectious Peritonitis hastalığındaki en önemli belirti karında meydana gelen şişkinliktir. Hastalık, Feline adı verilen corona virüsün etkeni olduğu viral bir virüsten kaynaklanan enfeksiyondur. Bu hastalıkta erken tanı oldukça öneme sahiptir. Erken tanının olmaması halinde kesin bir tedavinin olmaması söz konusu değildir. Yapılacak olan tedavilerle birlikte hastalanan kişinin yaşama süresi uzamaktadır.
İç Parazitler: İç parazitler protozoa adıyla ve bağırsakta meydana gelen kurtlar şeklinde iki kısma ayrılmaktadır. Bu rahatsızlığa özellikle yavru kedilerde sıklıkla rast gelinmektedir. Kedilerde kullanılan ortak kum kabının ve dışkıların yenmesinden ya da kirli kaplarda mama yemek bu hastalığa neden olabilmektedir. Bu hastalığın tedavisi aşı yapılarak mümkündür.
Karın içi tümörleri: Kanser türlerinden bir tanesidir. Hastalığın oluşmasına çevresel faktörlerin ve yanlış beslenmeden kaynaklanan sorunlar neden olmaktadır. Karın içinde meydana gelen bu tümörler kedilerde karın şişkinliğine sebep olabilmektedir. Bu durum karşısında veteriner hekim ile görüşülmesi gerekmektedir.
Asites: Asites, bazı nedenlerden dolayı kedilerin karın boşluklarındaki sıvı birikmesine verilen addır. Karında biriken bu sıvı dışarıdan şişkinlik olarak algılanmaktadır. Veteriner hekimden yardım alınması gerekmektedir.
Cushing Sendromu (Hiperadrenokortisizm): Karın şişkinliğine neden olarak az rastlanılan bir durumdur. Bu sendromda kedilerin karınlarının şişliğine neden olabilmektedir. Cushing Sendromu, adrenal bezinin fazlaca kortizol üretmesinin sonucunda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Genel olarak dişi ya da orta yaşların ve yaşlı kedilerde görülen bir rahatsızlıktır. Hastalığın meydana gelmesin de diyabet hastalığının da etkisi bulunmaktadır. Tedavisi gecikmesi halinde hastalık akciğer ya da pankreas tümörlerine de dönüşebilmektedir. Bu hastalığın erken teşhis ve ilaç tedavisi ile tedavisi mümkündür.
Sindirim Sisteminden Kaynaklanan Rahatsızlıklar: Sindirim sisteminden kaynaklanan hastalıklar arasında sindirim sisteminde meydana gelen tıkanıklık karın bölgesindeki şişliğe neden olabilmektedir. Bu rahatsızlığı önlemenin yolu kedilerin ne yediklerine dikkat etmek olacaktır. Kedilerin konserve mamaya geçmeleri konusunda adım atılmalıdır.
Kabızlık (Konstipasyon): Bu rahatsızlık kedilerin dışkılama sıkıntısından meydana gelen şişkinliğe verilen addır. Yavru kedimin karnı şiş ve kaka yapamıyor cümlesini çoğunlukla duymaktayız. Birçok hastalıkta bakıldığı gibi kedilerin neleri yiyip içtiklerine bakılması gerekmektedir.
Kedilerdeki Hamilelik: Kediler eğer yavru ya da erkek değil ise karın şişmesi sebebinden bir tanesi de kedinin hamilelik sürecinde olmasıdır.
Efüzyonlar (Ödem): Kedilerde ödem birçok farklı sebep ile gelişebilmektedir. Karaciğer hastalığından dolayı, kalp hastalığı, karındaki tümörlerden dolayı ve karın zarının iltihap toplaması ödeme neden olmaktadır. Bu tarz ödemler genellikle patolojik ya da biyokimyasal muayene edilerek tespit edilmektedir.
Kedinin karnında idrar toplaması: Bu durum sonrasında mesane hasar görmüştür ve idrar sızdırmaktadır. Bu durum genel olarak araba çarpması ya da yüksekten düşme sonrasın da oluşabilmektedir. Bazen de kedilerin ağır olarak sıkışmalarından da kaynaklanmaktadır.
Organların Genişlemesi: Bir ya da daha fazla karında bulunan organın genişlemesi sonucunda kedilerde şişlik oluşabilmektedir. Organ genişlemesi çoğu kez bulaşıcı olan hastalıkların, inflamasyon, tümör ve neoplazi gibi hastalıklara işaret etmektedir. Genelde veterinerin el ile bastırarak yaptığı muayene ile organlar kontrol edilebilmektedir. Şişliğin nedeni röntgen görüntüsü ile net olarak ortaya çıkmaktadır.
Kedilerde meydana gelen şişliğin nedenleri genel olarak bu şekildedir. Birçok neden kedilerde şişlik oluşturabilmektedir. Oluşan şişlik karşısında en yakın veterinerden danışmanlık hizmeti almak en iyi çözüm yöntemidir. Bazı durumlarda kedilerin yedikleri besinler değiştirilerek şişlik ortadan kalksa da bazen bu durum hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Hastalıklardan kaynaklanan şişlik için erken tedavi önemlidir.