Günümüzde artık pek çok evde beslenen ve evcil hayvan olarak görülen sevimli kediler bu kadar sevilince insanların en merak ettiği sorulardan birisi ‘ Kediler ölümü hisseder mi ?’ oluyor. Bazı hayvan severlere göre kediler, insanın bir ağrısı varsa hisseder ve gelip oraya oturur. Bunun ile alakalı yeteri kadar bilimsel veri tam olarak var diyemesek de verdiğimiz enerjinin ve vücut dilinin hayvanlar için ne kadar mühim olduğunu artık hepimiz biliyoruz.
Kediler genelde bitkin, yorgun, hareketsiz hastaların yanına gelerek yanlarına kıvrılıp yatıyor. Kediler hareketi az olan kişilerin yanında yatarak kendileri iyi hissediyor diye de düşünebiliriz. Bunun yanı sıra peki kedilerin ölüm belirtileri arasında neler vardır? Aşırı iştahsızlık, birden bire gerçekleşen kilo kaybı, yüksek ateş, belirli hastalıklarda nöbet geçirme süresinin artması, kötü vücut kokusu ve tüylerde fazla dökülme, baygınlık geçirme, devamlı olarak idrar tutamama kedilerin ölüm belirtileri arasında en çok duyulan ve bilinenleridir.
Bu bahsedilen durumların birden çok çeşidinin aynı anda gerçekleşmesi halinde aniden bir ölüm söz konusu olabilir. ‘Kedilerin acı çektiği nasıl anlaşılır ‘ şeklinde de aklınızda bir takım soru işaretleri bulunuyorsa bunun cevabı oldukça kolaydır. Sadık dostlarımız olarak bildiğimiz kedilerde ses çıkarmak, ciltte seğirme, kuyruk hareketleri, patilerin titremesi, uyuşukluk, duruşta bozukluk gibi çoğu kişi tarafından kolay anlaşabilecek davranışların bulunması kedinin acı çektiğini belli eder.
Böbrek Hastalığı ile Bağlı Olarak Kedilerde Ölüm Belirtileri
Böbrek hastalığı teşhisi konulan kedilerde ölüm belirtileri şöyle listelenebilir;
- Kediye yapılacak olan üre kreatin testlerinde değerlerin yüksek çıkması,
- Fosfor testlerinde değerinin olması gerektiğinden yüksek çıkması,
- Hiç idrar yapmama veya tam tersi idrara çıkmada belirgin artış,
- Kedinin sık sık idrarını yapması ve aynı zamanda idrarını kaçırması,
- Kedinin nefesinin her zamankinden belirgin farkla kötü kokması,
- Kedinin dışkısını tutamaması veya kabız olması,
- Kedinin az miktarda mama yemesi veya hiç yememesi,
- Kedinin görüş bozuklukları olması veya görememesi,
- Orantısız bir biçimde kilo alması ve ardından şiddetli bir biçimde geri vermesi,
- Sersem hal ve kansızlık sorunu,
- Çok düşük vücut ısısı,
- Sürekli olarak kaçma
Ciddi düzeyde böbrek rahatsızlığı olan bir kedinin bu işaretlerin hepsini göstermesi durumunda ömrünün sonuna doğru yaklaşıldığı ve ölümcül etkenlerin çok yüksek seviyede olduğu net bir şekilde söylenebilir. Yeni doğmuş olan kedi eğer ki bir de aşı olmadıysa eğer bakıma muhtaç kediler ve yetişkin kedilerden daha çok ölümcül etki meydana getirebilecek rahatsızlıklara açık bir haldedirler. ‘ Kedi ölümü nasıl olur ‘ şeklindeki merak uyandıran sorulara bu belirtiler kediler için öldürücüdür ve kedi ölümü bu belirtiler ile gerçekleşebilir diyebiliriz.
Kedilerde Viral Hastalıklara Bağlı Olarak Ölüm Belirtileri
Viral hastalık teşhisi konulan kedilerde ölüm belirtileri şöyle listelenebilir;
- Açık yaraların yavaş iyileşiyor olması veya hiçbir şekilde iyileşmemesi,
- İdrar tutamama ve olmadık yerde yapma,
- Viral hastalık çeşidine bağlı olarak, aşırı kilo kaybı ve ya ani kilo alımı,
- Vücutta kötü koku,
- Ağız içerisindeki yaralar,
- Ciltte oluşan iltihaplar ve görmede güçlük,
- İştahsızlık
Viral hastalıklar olarak bildiğimiz ve çokça duyduğumuz AIDS, Lösemi, FIP gibi hastalıkların yanı sıra kediniz bu belirtileri de gösteriyorsa oyalanmadan veterinere kedinizi götürmeniz gerekmektedir.
Kedilerde Bazı Ölüm Belirtileri
Peki, kediler ölmeden önce ne yapar ya da kedinizin sizinle süresinin azaldığını nasıl öğrenebileceğinizi merak ediyorsanız bunları daha detaylı inceleyelim. Kedilerin davranışlarından hayatlarının son zamanlarını yaşayıp yaşamadıklarını anlamak mümkündür. Kediler yemek yemeyi veya içmeyi istemeyebilir, enerjisi büyük oranda azalabilir ve kilo kaybı yaşayabilir.
Birçok kedi ölmeden önce içgüdü ile tek kalmak ister. Kedinin yaşamını yitirmek üzere olduğuna dair belirtileri anlarsan evcil hayvanın iyi bir şekilde tedavi görmesini sağlayabilir ve son zamanlarını huzur içinde geçirmesine yardımcı olabilirsin. Kedinin kalbinin atış hızında azalma ya da artma kilo verme size kedinizin ömrünün az kaldığını düşündürtebilir ve haklı bir düşüncedir. Öncelikle kalp atış hızını kontrol etmeli ve emin olduktan sonra bir veterinere başvurmalısınız.
Sağlıklı bir kedi dakikada 20 ile 30 arasında nefes alıp verir ve kedinizin nefes alış-veriş hızı da bu belirtiler arasında yerini almaktadır. Olması gerekenden yavaş ya da hızlı nefes alıp vermesi kedinin ömrünün sonuna geldiğini gösteren en önemli belirtilerden birisidir. Yine sağlıklı bir kedinin ateş ölçüleri 37,8 ile 39,2 santigrat derece arasında olduğu bilinerek buna göre kedinizin ateşini ölçebilirsiniz.
Yeni Doğan yavru Kedilerin Ölüm Belirtileri
Yeni doğan kedi ölümü ya da yavru kedilerin ölümü insanlar tarafından çok merak edilmektedir. Yeni doğan yavru kedilerin ölüm sebepleri, gençlik hastalığı, lösemi, AIDS’in anne kediden bulaşması, FIP ve viral solunum yolu enfeksiyonlarıdır desek yeridir. Bunun dışında ise kedi; iştahsızlık, halsizlik gibi belirtiler gösteriyorsa hemen bir veteriner kliğine başvurulmalı ve kedi gösterilmelidir.
Yetişkin Kedilerde Ölüm Sebepleri
Yetişkin kedilerin ölüm sebepleri arasında pek çok sebep bulunabilir ve onları şu şekilde listeleyebiliriz;
- AIDS hastalığı olma,
- Ölümcül boyutta bir iltihap kapma,
- Kedi lösemisinin en ileri evrelerinde olma,
- İleri seviyeye ulaşmış ağız yolu iltihaplanmaları,
- İleri seviyeye ulaşmış böbrek rahatsızlıkları,
- Dış ortamda aşı olmadan gezerek her türlü hayati risk oluşturan virüse açık şekilde bulunma,
- Bağışıklık sisteminin hastalıklar ile savaşamaması
Bu sebepleri gösteren kediler hemen bir veteriner hekime gösterilmelidir çünkü bunlar hayati risk taşıyan rahatsızlıklardır. Kedi tek başına bu rahatsızlıklar ile mücadele edemez ve çok yakın bir zamanda hayata veda edebilir. Bu hastalıklara sahip yetişkin kedi hemen veterinere götürülmelidir.
Yavru kedilerin gerekli aşıları yaptırılmamışsa ve bu hastalıklardan birisi kedide gözlemlenmişse derhal bir veteriner hekime başvurulmalıdır çünkü çok yüksek hayati risk taşımaktadır. Hayatımızda ve artık ailemizde yer edinen sevgili küçük dostlarımızın sağlığı için bu belirtileri takip etmeli eğer bu tarz belirtiler gösteriyorlarsa hemen bir veteriner kliniğine gitmeliyiz.