Kedim kusuyor ne yapmalıyım, kediler neden kusar? Evcil hayvanlar arasında yer alan kedilerin çeşitli sebeplerden dolayı hasta olmaları ya da hasta olmasalar da kusma durumları söz konusu olabilmektedir. Kediler neden kusar sorusuna yanıt olarak şunlar verilebilir;
- Mama değişimi
- Alerjik reaksiyon
- Çeşitli hastalıklar
- Zehirlenme hali
- Tüy yumağı yutması
Genellikle kedilerin kusma nedenlerinin başında mama değişimi gelebilmektedir. Kediler belli bir mamaya alıştığı zaman, mama değiştirildiğinde kusma durumları söz konusudur. Kediler sürekli benzer mamaları yediğinde farklı bir mama, mide bulantısına ve kusmaya neden olabilmektedir. Bu durumda kedinizin alışma sürecini beklemeniz ya da eski mamaya geri dönmenizde fayda vardır.
Alerjik reaksiyon durumu da tıpkı mama gibi sık rastlanan bir durumdur. Kedinizin bir şeye karşı alerjisinin olması ishal ve kusmaya neden olabilmektedir. Birçok farklı hastalık kedilerde kusmaya neden olabilmektedir. Kedilerde kusma sebepleri, parazitler, kabızlık ve bağırsak sendromu yaşaması olacağı gibi kanser gibi ağır hastalıklardan da olabilmektedir.
Zehirlenme durumu da kedinizin yuttuğu yabancı cisimler ve besinlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Son olarak kedilerin kusmalarının nedeni yutmuş oldukları tüy yumakları ve toplarının mide bulantısı yaratması nedeniyle gerçekleşebilmektedir. Ayrıca, bazen kediler, tarak sesine de kusabilmektedir. Her ne durumda olursa olsun kedinizi kusma durumunda, veteriner kontrolünde tedavi ettirmenizde fayda vardır.
Kedi Kustuktan Sonra Ne Yapılmalı?
Kedi kustuktan sonra ne yapmalı sorusu sıkça sorulmaktadır. Öncelikle kediniz kusma sonrasında midelerini yormaktadır. Bu sebeple birkaç saat kadar süreyle mama verilmemesi tavsiye edilmektedir. Çünkü, önce kedinizin midesindeki sorun anlaşılmalıdır. Ancak, mideyi temizlemek üzere kedinize bir miktar su verebilirsiniz. Su içmek eğer solunumu tıkayan bir tüy yumağı varsa temizler ve kedinizin midesini rahatlatır.
Kediniz kustuktan sonra bir süre çok fazla hareket ettirilmemelidir. Ayrıca kusmanın nedenin ne olduğunun anlaşılması için kediniz bir daha kusmayacağından emin olun. Eğer kronik şekilde kusuyorsa maalesef bu durum bir zehirlenme ya da hastalık belirtisi olabilmektedir. Bu sebeple kedinizi kontrol için veterinere götürmeniz gerekir.
Kusan Kediye Ne Yedirilir?
Evde kediniz kustuysa, kusan kediye ne yedirilir ya da ne içirilir? Kusan kediye kısa süre mama yedirmek önerilmemektedir. Midesini temizlemek üzere su içirilmesinde bir sakınca yoktur. Bunun dışında peynir ve yoğurt yedirmekte önerilmektedir. Kusan kediye yoğurt yedirmek midesini temizleyecektir. Ancak süt içirilmesi önerilmez. Süt kedinizin midesinin daha da çok bulanmasına neden olabilmektedir.
Kısırlaştırılmış Kedi Neden Kusar?
Kısırlaştırılmış kedi neden kusar? Kediler evlerde belli dönemlerde büyük bir üreme problemi yaşamaları halinde kısırlaştırmak gerekebilmektedir. Bu sebeple kısırlaştırma yapıldıktan sonra kedilerin kustuğu görülebilmektedir. Elbette bunun nedeni kısırlaştırma sonrasında hormonlarda yaşanan değişimler dolayısıyla olmaktadır. Kedilerde insanlar gibi birçok hormona sahiptir. Bu hormonlardaki değişim sindirimi bozar ve kusmaya neden olur.
Kedim Sarı Kusuyor ve Halsiz
Kedilerin birçok hastalıkları bulunmaktadır. Bunun sonucunda birçok kedi sahipleri kedim sarı kusuyor ve halsiz ne yapmalıyım şeklinde sorular sorabilmektedir. Kedinizin sarı kusmasının nedeni büyük bir olasılıkla açlıktır. Kediniz aç kaldığında midesindeki sıvı nedeniyle sarı renkte bir sıvı kusabilmektedir. Ayrıca halsizlik yaşamasının nedeni de bu açlıktan ortaya çıkan enerji düşüklüğünden meydana gelmektedir.
Bu durumda yapılması gereken ilk şey kedinizin midesini temizlemek üzere su vermektir. Kısa süre sonra da mama vererek karnını doyurmasını sağlamalıdır. Kedilerin çok uzun süre aç kalmamaları gerekmektedir. Yoksa çeşitli hastalıkları ortaya çıkabilir. Gün içinde düzenli olarak beslenmeleri ve aşırı yorulmadan dinlenmeleri gerekmektedir.