Kompozisyon/ almanca.tr Menü Fiyatları

Kedimin Burnu Tıkalı Ne Yapmalıyım? Kedilerde Burun Tıkanıklığı Nedenleri

Kedimin burnu tıkalı ne yapmalıyım, kedilerde burun tıkanıklığı nedenleri nelerdir? Kedilerde bazı durumlarda nefes almakta güçlük yaşamaları ya da burnu tıkalıymış gibi sesler çıkarmaları halinde durumun kontrol edilmesi gerekmektedir. Kedilerde burun tıkanıklığının çeşitli nedenleri olabilmektedir. Bu tıkanıklığın nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Solunum yolu enfeksiyonu
  • Burun içinde iltihaplanma
  • Kedi nezlesi
  • Alerjik reaksiyon
  • Burun içinde oluşabilecek tümör
  • Kedinin burnuna bir şey kaçması

Tüm bu sebeplerden dolayı kedinizin burnunda tıkanıklık gözlemlenmektedir. Kedinizin burnuna tıkanıklık fark ettiğinizde temizlemek üzere bir mendil yardımıyla burnun içindeki yapıyı temizleyebilirsiniz. Eğer sürekli şekilde bu durum devam ediyorsa bir cismin kaçmış olması söz konusu değildir. Kedinizin burun tıkanıklığının nedenini anlamak için en iyi yöntem veterinere gitmektir. Veterinerler sorunun neyden kaynaklandığını araştıracak ve belli bir teşhis koyacaktır.

Kedilerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Kedinize eğer yalnızca alerjik reaksiyon ya da nezle gibi bir tanı konulmuşsa, kedilerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Kedi nezlesi genellikle farklı kedilerden bulaşabilen geçici bir rahatsızlıktır. Kedinizde burun tıkanıklığını anlamak için sürekli ağzından nefes aldığını fark edebilirsiniz. Bu durumda düzenli olarak doktorunuzun verdiği ilaçları kullanarak ve burnunu temizleyerek iyileşmesini hızlandırabilirsiniz.

Alerjik reaksiyon ise mevsimsel geçişlerden dolayı olabilmektedir. Alerjiyi tetikleyen şeyler bir ürün ya da beslenme sürecindeyken tüketilen mama olabilmektedir. Alerjik reaksiyonlardan biri burun tıkanıklığıdır. Burun tıkanıklığının yanı sıra kaşıntı, öksürük, kedinin gözlerinde ve burnunda kızarıklık oluşumu ile fark edilmektedir. Kedinize bu durumda alerji oluşturan unsuru bularak kolayca tedavi ettirebilirsiniz.

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Kaç Günde Geçer?

Üst solunum yolu enfeksiyonları nelerdir, kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu kaç günde geçer? Kedilerde sıklıkla görülen solunum yolu enfeksiyonları burun tıkanıklığının başlıca sebeplerindendir. Solunum yolu enfeksiyonu iştahsızlık, ağızda ülser oluşumu, halsizlik ve yüksek ateş olarak görülebilmektedir. Genellikle kedilerde görülen enfeksiyonun ortalama geçme süreci kedinize uygulanan tedaviye göre değişmektedir.

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu ortalama en erken 7 günde en geçte 21 günde sona ermektedir. Bu süreçte veterinerinizin verdiği önerilere dikkat ederek ilaç tedavisi uygulanması, ağızdan iltihaplanma oluşması halinde sürekli olarak kedinizin dişinin ve ağzının fırçalanarak temizlenmesi gerekir. Son olarak iltihaplanma burunda da olabileceği için burnun da yumuşak bir mendil yardımıyla temizlenmesi gerekmektedir.

Kediye Burun Spreyi Sıkılır Mı?

Kediye burun spreyi sıkılır mı, sprey nasıl kullanılır? Kedilerde yaşanan burun tıkanıklığı için doktorlar çeşitli ilaçlar verebilmektedir. Ancak doktorunuzun vermediği insanlarda kullanılan burun spreylerini hayvanlarda kullanmak aşırı tehlikeli olabilir. Fayda sağlamadığı gibi burun spreyleri kedinize zarar dahi verecektir. Bu sebeple doktorunu yazmadığı sürece hiçbir ilacı kedinizin üzerinde kullanmayın. Genellikle kediler için burun açıcı sprey ürünleri doktorunuz tarafından gerekli görülmesi halinde verilecektir.

Kedimin Burnu Tıkalı Gibi Nefes Alıyor?

Kedilerin burnunda yaşanan birçok sorun bulunmaktadır. Kedi sahipleri kedimin burnu tıkalı gibi nefes alıyor ne yapmalıyım şeklinde sorular sormaktadır. Kedinizin burnunun tıkalı olup olmadığından emin olmalısınız. Bunun için şunları kontrol edebilirsiniz;

  • Kedinizin iki burun deliğinde tıkanıklık olup olmadığını kontrol edin
  • Kediniz ağzı ile nefes alıyor mu dikkatlice bakın
  • Kedinizin burnu temizleyin ve tekrar dolup dolmadığını kontrol edin.

Eğer tüm bu işlemleri yapmanıza rağmen kedinizin burnu yine tıkanıyorsa bir veteriner hekime kontrole gidin. Burada doktor ne tip bir sorun olduğunu, kedinizde oluşan başka herhangi bir bulgu ile inceleyerek hastalığın tanısını koyacaktır.

Yorum yapın