Kedinin ağzından salya akması ne anlama gelir? Kediler genel olarak evcil hayvanlar arasında en sevilenleridir. Evinde kedi besleyen insanlar kedilerinde bazen çok fazla salya akıttıklarını görebilirler. Bunun nedeni hormonsal bir durum olabileceği gibi bir hastalık da olabilmektedir. Kediler de köpeklerde ağızlarında salya oluşumu mümkün olan hayvanlardır. Ancak aşırı miktarda salya oluşumu kedinizin hormonlarında bir bozukluk anlamına gelebilmektedir. Bu durumda veteriner kontrolüne gitmekte fayda vardır.
Veterinerler hormon bozukluğu dışında farklı bir hastalık görmesi halinde tedavi uygulayabilirler. Peki, kedi ağzından çok fazla salya akmasına neden olan hastalıklar nelerdir? İşte o hastalıklardan bazıları şunlardır;
- Kediniz zehirli bir şey yutmuş olabilir
- Herhangi bir yabancı cisim yutma durumunda oluşmuş olabilir
- Kediniz için kullandığınız bir ilacın yan etkisi olabilir
- Kedide tümör, enfeksiyon ve çeşitli lezyonlara rastlanabilir
Her durumda veteriner doğru bir ilaç tedavisi uygulayarak ya da gerekli görmesi halinde cerrahi müdahale ile kedinizin salya sorununu giderebilmektedir.
Kedinin Ağzından Sarı Salya Akması
Salya sorunları arasında görülen kedinin ağzından sarı salya akması ne anlama gelmektedir? kediler kimi zaman tükettikleri bir besin nedeniyle ya da farkında olmadan vücutlarına giren enfeksiyonlar nedeniyle ağız için ülseri ve iltihabı gibi hastalıklar yaşayabilmektedir. Bu durumda kedinin ağzından sarı salya akması gibi durumlar söz konusu olacaktır.
Her iki durumda da erken süreçte durum fark edilirse evde tedavi edilmesi mümkündür. Enfeksiyonun giderilmesi için kedinizin dişlerini ve diş etlerini düzenli olarak fırçalamanız gerekir. Eğer kedinizin ağzını temiz tutabilirseniz ağızda oluşan ülser ya da iltihaplanma zamanla geçecektir. Sabırlı olmalı ve kedinizin yuttuğu, ısırdığı hemen her şeye karşı dikkatli olmalısınız.
Kedilerde Salya ve Halsizlik
Kedilerde salya ve halsizlik yaşanmasının başlıca nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlardır. Bu durumda diğer yan etkiler olarak burun tıkanıklığı ve iştahsızlık da görülebilmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi edilebilir hastalıklardır. Tek yapmanız gereken veteriner kontrolünde ilaç kullanımı ve kedinize iyi bir bakım yapılmasıdır.
Burunda oluşan iltihaplanmanın temizlenmesi, kedinizin temiz tutulması, ilaçların eksiksiz şekilde kullanılması kedinizin iyileşmesini sağlayacaktır. Genellikle kedilerde görülen üst solunum yolu enfeksiyonu 7 ile 21 gün içerisinde iyileşebilmektedir. Ancak bu süreçte kedinizin farklı bir enfeksiyon kapmaması ve iyi beslenmesi de büyük öneme sahiptir.
Kedinin Ağzından Salya Akması Tedavisi
Salya problemi sıklıkla hayvanlarda görülebilmektedir. Peki, kedinin ağzından salya akması tedavisi için neler yapmak gerekir? öncelikle kedinizin tanısı burada önemlidir. Eğer durum yalnızca hormonlarla ilgili ya da bakımla ilgili bir sebeptense yapılması gerekenler oldukça basittir. Öncelikle diş ve ağız sağlığı kedilerde çok önemlidir. İnsanlarda olduğu gibi dişlere ve ağız sağlığına kedilerde dikkat etmezse enfeksiyon kapabilir.
Kedilerin yaş mama tüketmesi vücutlarında yüksek salya oluşumuna neden olabilmektedir. Bunun için kuru mama kullanımı salya tedavisinde etkili olacaktır. Kedinizin psikolojisi de bunu etkilemektedir. Korku ve heyecan hali kedilerde çok fazla salya salgılanmasına neden olur. Kedinin ağzından salya akması tedavisi boyunca olabildiğince kedinizin rahat etmesine ve mutlu olmasına dikkat edilmelidir.
Yavru Kedinin Ağzından Salya Gelmesi
Yavru kedinin ağzından salya gelmesi korkulacak bir durum değildir. Yavru kedilerin vücutlarında hormon oluşumu hızlı olduğu için salya oluşumu da hızlanmaktadır. Yavru kediler acıktıklarında ya da mutlu olduklarında ağızlarından salya gelebilir. Bu durum gayet normaldir. Endişelenmemeli ve yavru kedinin beslenmesine dikkat ederek onu enfeksiyonlardan korumak gerekmektedir.