Kompozisyon/ almanca.tr arabafiyatlistesi.com

Köpeğim Çok Havlıyor Diyenlere Özel Tavsiyeler: Köpekler neden çok havlar?

Öncelikle köpeklerin neden havladığını bilmeliyiz. Can dostlarımızın havlaması pek çok sebepten olabilir. Peki Köpeğim neden havlıyor? Ya da Köpek havlaması neye işarettir? Can dostlarımızın içince bulundukları durum, sıkılmış bir ruh halini size veya çevreye anlatmak istemesinden havlıyor olabilir. Yani bu can dostlarımızın konuşma dili olarak adlandırıla bilinir. Bebeklerin acıktığında sıkıldığında ağlaması buna verilecek en güzel örnektir. Hep beraber bu havlamaların ne manaya geldiğine aşağıda göz atalım.

Sıkılmaları 

 Can dostlarımız da tıpkı biz insanlar gibi boş durmaktan hoşlanmaz. Şayet can dostlarımıza ilgilerini çeken oyunlar veya yeterince ilgi göstermezsek havlamalarına sebep olabiliriz. Bu yüzden can dostlarımızı aktif tutmak için çeşitli oyunlar bulup, televizyon veya radyoya odaklanmasını sağlayıp, çeşit çeşit oyuncaklar alarak onları aktivite yapmaya itebilir daha huzurlu olmalarını sağlayabiliriz. Bu sayede köpeğiniz meşgul olup sizi daha rahat bırakabilir. Bu oyunlar aynı zamanda can dostlarımızın zekâ gelişimine de yardımcı olur. Önerileri uyguladığınız durumlarda hem ilişkinizi ve arkadaşlığınızı pekiştireceksiniz hem de köpeğinizin havlamalarını azaltacaksınız. 

 Korku Hali 

 Can dostlarımızın bize benzer huylarından biri de olaylar karşısında korkmalarıdır. Bu korkularını ve huzursuzluklarını tıpkı insanların yani bizim bağırmamız gibi havlayarak belirtirler. Böyle durumlarda köpeğiniz duyduğu her sese veya gördüğü her cisme havlayacaktır. Bunu önlemenin yolları ise onu alışkın olmadığı ortamlara sokmamak ya da gerildiği esnalarda yanında olup minik telkinler ile onu sakinleştirmek olacaktır. Bu sayede can dostunuz huzurlu ortamına kavuşup havlamalarını azaltabilir. 

Özellikle “Yavru köpekler neden çok havlar?” veya “Yavru köpekler gece neden uyumaz?” Sorularının da cevabı burada gizlidir. Annesinden yeni ayrılmış bir yavru terk edildiğini, annesinin onu bulamadığını düşünerek ağlayacak, yani bizim tabirimiz ile havlayıp uluyacaktır. Böyle durumlarda yavruyu yalnız bırakmamak amacı ile yavrunun yatağına içinde sıcak ılık arası bir su olan pet şişe konulabilir. Sevdiği bir oyuncak konulabilir. Bunlar yavruya az da olsa huzur verip sizin de onun da rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur. 

Yalnız Kalma Korkusu 

Evde yalnız kalan köpek neden havlar? Bizler ile can dostlarımızın diğer bir ortak noktası da yalnız kaldığımız zamanlarda huzursuz mutsuz olmamızdır. Netice olarak bu kurt kökenli canlılar sürü hayvanlarıdır. Ve bu sebeple sosyal yaratıklar oldukları kesindir. Yalnız kaldıklarında huzursuz olurlar ve havlarlar.  

Bazı köpeklerde ise travmaya bağlı olarak terkedilme korkusu baş göstermiştir. Bu gibi durumlarda köpeğinizin sizin odanızda uyumasına izin vererek bu korkusunu zaman içinde yenmeniz mümkün olabilir. Olmasa dahi azaltır ve biraz daha rahat edebilirsiniz. 

Köpeğim Çok Havlıyor Diyenlere Özel Tavsiyeler: Köpekler neden çok havlar?

İlgi Göstermeniz için 

Pek çok köpek ise ilgi istediği için havlamaya başvurur. Sıkıldıklarında ya da sevgiye ihtiyaç duyduklarında size seslerini duyurmak için, ilginizi çekmek için havlarlar. Sevilmek istediklerinde ya da acıktıklarında ilgiyi üzerlerinde toplamak için havlama yoluna başvuracaklardır. Bu gibi durumlarda can dostunuza yaklaşım ve tepkiler en önemlisidir. Can dostunuz sıkıldığı zamanlarda her havlamasının üzerine düşer, başını okşayıp veya yemek verirseniz bu suretle ilgi çekebildiğini anlar ve her canı sıkıldığında bunu yapmaya devam eder.  

Köpeğiniz ortada hiçbir şey yokken havladığını fark ederseniz onu görmezden gelip sakinleşmesini bekleyerek buna çözüm bulabilirsiniz. Şayet dediğimiz gibi bu dostlarımız pek akıllıdır ve öğrenme seviyeleri yüksektir. Sizin onların üzerine hangi durumlarda düştüğünüzü öğrenip bunu sizin ilgi ve alakanızı üzerlerinde toplamak için kullanabilirler. “Hayır” “Sus” “Yapma” gibi telkinlerdense tepki göstermemek bu gibi durumlarda en temiz yöntemdir.  

Ses Duyarlılığı 

 Köpeklerde ses duyarlılığı neden olur? Sorusunu yanıtlamak gerekirse; Herkes tarafından bilindiği üzere can dostlarımızın ses duyma kabiliyetleri bizden kat kat üstündür. Bu durumun tetiklemesi suretiyle duydukları seslere havlarlar. Geceleri özellikle tedirgin ve huzursuz oldukları anlarda bu havlamaları şiddetle artabilir. Bunu önlemek amacıyla böyle bir imkânınız var ise radyo veya televizyonunuzu açık bırakabilirsiniz. Bu sayede can dostunuz dış etmenlerden uzaklaşıp daha sakin bir ruh haline bürünebilir. 

Egzersiz Eksikliği 

 Can dostlarımızın havlamaları neticesinde en çok şikâyet aldığımız durum budur. Eğer siz işe gidip can dostunuzu evde yalnız bırakıyorsanız. Veya geçirebildiğiniz vakit kısıtlı ise bu can dostunuzu huzursuz kılabilir. İçlerinde biriken ve dışarı taşan enerjiyi havlayarak size aktarmaya başlarlar. 

 Bu gibi durumlarda köpeğinize egzersiz yaptırmak en iyi çözüm yolu olacaktır. Ayrıca diğer köpeklerle sosyalliğini sağlamak oyunlara dahil etmek koşup oynamasını tetiklemek de köpeğinizi yorarak enerjisini dışarıda atmasına yardımcı olur. 

 Ne olursa olsun can dostunuzu dışarı çıkarma ve bu saydığımız etkinliklere dahil etme imkânınız yok ise köpeğinizi evde bulunan koşu bandına alıştırıp başında bekleme suretiyle enerjisini orada koşarak atmasına yardımcı olabilirsiniz.  Söylenenleri uyguladığınız takdire köpeğiniz havlamasını kesip geceleri de daha rahat uykuya dalabilecektir. 

Köpeğim Çok Havlıyor Diyenlere Özel Tavsiyeler: Köpekler neden çok havlar?

Köpeklerin Gece Havlaması Nasıl Önlenir? 

Can dostlarımızın geceleri havlamalarını önlemek amacıyla onları rahatsız edebilecek etmenleri en aza indirmemiz gerekmektedir. Can dostumuzun geceleri havlamasına ve huzursuzluk yaratmasına izin vermek bu gibi davranışları sık sık tekrarlamasına ve alışkanlık haline getirmesine teşvik eder. Bu sebeple ona bunun rahatsız edici bir davranış olduğunu belirtmemiz gerekmektedir.  

Köpeğimizde gece havlamaları ne kadar uzun süredir devam ediyorsa bu alışkanlığı bırakması da bir o kadar uzun sürecektir. Bu yüzden can dostunuza sabır ve tolerans göstermeniz gerekmektedir. Ona huzurlu bir uyku alanı sağlamanız onun havlamasına engel olmuyorsa bir uzmana danışabilirsiniz. Alanında uzman kişiler bu gece havlamalarının sebeplerini sizden daha kolay ortaya çıkarabilir ve çözüne daha hızlı ulaşabilirsiniz. 

Irk Özellikleri 

 Her ne kadar satın almayıp sahiplenmenin önemli olduğunu vurgulasak da çeşitli ırkların çeşitli özellikleri vardır. Daha küçük ırklar gerildiklerinde çok daha fazla havlayıp tepki göstermeleri ile meşhurlardır.  

 En Az Havlayan Köpek Cinsleri denilebilecek bir liste yaparsak;  

  • Labrador Retriever cinsi köpekler akıllı, söz dinleyen köpekler oldukları kadar az havlarlar ve rehber köpek olarak kullanılırlar 
  •  Bloodhound cinsi dostlarımız da az havlamaları ve sakin yapıları ile meşhur köpeklerdendir. Kendileri görünüşlerinin aksine çok sevecen bir yapıya sahiptir ve çocuklarla çok iyi iletişim kurabilirler. 
  • Rottweiler cinsine mensup dostlarımız da az havlamaları ile bilinirler. Tarihi Antik Roma’ya dayanan bu cins çok iyi bekçi köpekleridir. 
  • Basenji cinsi köpekler çok düşük ses çıkarabildikleri için halk arasında havlamayan köpek olarak bilinirler. Orta Afrika’ya özgü bu cins çok oyuncu ve sevimli bir karaktere sahiptir. 

 Köpeğinizi Dinleyin 

Can dostlarımızın havlaması bizim dilimizde kelimelere karşılık gelmiyor olabilir fakat çıkardıkları ses düzeylerine ve şekline bakarak onun ne anlatmaya çalıştığını anlamak mümkün olabilecektir. Dikkatli kulak verirseniz kargo görevlisine çıkardığı ses ile kapıdaki önceden tanışmış olduğu bir arkadaşınıza çıkardığı ses aynı değildir. Can dostumuzun yoldan geçen birine havlaması ile yoldaki bir arabaya havlaması farklılık gösterecektir.  

Can dostunuz sizin yani insanların konuştukları dili anlamıyor fakat dikkat kesilerek dinliyor. Bununla beraber sevgi sözcüklerine ve övgülere verdiği tepkiler büyük oranda biz insanlar ile benzeşmektedir. Yani ona yeterince dikkatli kulak verirseniz onu daha iyi anlayabilir ve çok daha kaliteli bir hayata sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

 

“Köpeğim Çok Havlıyor Diyenlere Özel Tavsiyeler: Köpekler neden çok havlar?” üzerine bir yorum

  1. iyi günler komşumun çoban mı desem kangal mı desem karabaş mı desem bunlar benzeri köpeği var bağlı halde gelene geçene neredeyse havada uçan sineğe havlıyor . komşuma rahatsız olduğumu söyledim halde aldırış etmeyor . bende çok rahatsız oluyorum neredeyse evimi satıp gitmek istiyorum . buna nasıl bir çare bulurum bana yardımcı olurmusunuz saygılarımla.

    Yanıtla

Yorum yapın