Kompozisyon/ almanca.tr arabafiyatlistesi.com

Köpeklerde Kulak Uyuzu Neden Olur? Nasıl İyileştirilir?

Köpekler insan canlısı varlıklardır. Bağışıklık sistemleri ve vücut dirençleri diğer hayvanlardan daha farklıdır. İç ve dış faktörlerden kaynaklı olarak çeşitli parazit ve bakteri oluşumu görülebilir. Köpeklerde kulak uyuzu hastalığı farklı tedavi teknikleri ile geçirilebilir.

Köpeklerde sıklıkla karşılaşılan kulak uyuzu rahatsızlığı tıp dilinde Otodectes Cynotis adı verilen bir virüs kaynaklı olarak görülür. Bu virüs oluşumu kulak uyuzunun bir anda ortaya çıkmasına neden olabilecek bir özelliğe sahiptir. Özellikle doğru ve zamanında yapılmayan temizlik müdahaleleri, ihmal edilen beslenme düzeni bu hastalığın görülmesine neden olabilecektir. köpeklerde kulak uyuzu belirtileri geçirilebilmesin de belirli metotları bulunur.

Köpeklerde Kulak Uyuzu Neden Olur?

Düzenli olarak bakımı yapılan köpekler de bu rahatsızlığın görüldüğü andan itibaren giderilmesi adına bir adım atılmış olacaktır. Sürekli olarak dışarı ile bağlantısı bulunan köpekler kulak uyuzu rahatsızlığı ile daha sık karşılaşıyorlar. Bu durumda köpeklerde kulak uyuzu nasıl geçer konusu merak ediliyor. Köpeklerde görülen kulak uyuzu rahatsızlığı genellikle deri altına yerleşen ve gözle görülemeyen küçük böceklerden dolayı kaynaklanır. Dışarıdan bakıldığında fark edilmemek ile beraber belirtileri bu hastalığın varlığına işaret eder. Köpeklerde kulak uyuzu insana geçer mi sorusunun yanıtı olarak; ileri boyutta uyuz rahatsızlıkları insanlara bulaşabilir. Kulak uyuzu rahatsızlığı görüldüğünde genellikle kulak alanında gözle görülür bir kalınlaşma fark edilecektir.

Koyu renkte olan bu kirli sıvı kulak yoluna detaylı bakıldığında fark edilebilir. Bu sıvıdan akıntı gerçekleşebilir ve bu oluşmaya başladıkça kaşıntı durumu meydana gelir. Özellikle köpeklerde sürekli olarak kulak kaşıması fark ediliyorsa ve bu sırada yara oluşumu gitgide artıyorsa önlem almak ve bir veterinere götürmek zamanı gelmiş demektir. Evde uygulanabilecek köpeklerde kulak uyuzu sirke tedavisi de başlangıçta etkili olabilir.  İleri boyutlu olarak iç kulakta iltihaplanma yaşanabilir.

Köpeklerde Kulak Uyuzu Belirtileri

Kulak uyuzunun geçirilebilmesindeki bir farklı tedavi yöntemi de köpeklerde kulak uyuzu doğal tedavi metotlarıdır. Psikolojik olarak da süreci olumlu şekilde yönetebilmektir. Temizlik, bakım ve beslenmesi doğru yapıldığı takdirde gerekli zaman ayrıldığında köpeğin vücut direnci artırılacak ve iyileşme sürecinde büyük bir fayda sağlayacaktır. Köpek kulak uyuzu belirtileri kendini farklı etkilerle gösterir.

  • Özellikle ev veya bahçede bakımı yapılan köpek normalin dışında farklı davranışlar sergilemeye başlamışsa
  • Sürekli kaşınıyorsa
  • Vücudunun belirli noktaları ve özellikle kulak kısmında kabuklanma yaşanıyorsa
  • Akıntı durumu fark ediliyorsa bu kulak uyuzu olabilmesinin de görülebilecek belirtiler arasındadır.

Net bir teşhis konulabilmesi için veteriner kliniklerinde özel cihazlar yardımı ile tespit yapılabilmesi adına vücudundan belirli bir numune alınarak incelenmesi gerekir. Köpeklerde kulak uyuzu tedavi edilmezse ileride bulaşıcı hale gelebilir. Yapılan incelemeler doğrultusunda kulak uyuzu rahatsızlığı olup olmadığı ortaya çıkarılacaktır.

Köpeklerde Köpek Uyuzu Nasıl İyileştirilir?

Kulak uyuzu köpeklerde görülebilen kedilerde de rastlanabilen bir hastalıktır. Kulak uyuzu rahatsızlığı bulaşıcıdır. Önü alınmadığında önemsenmediğinde ve tedaviye yönelik herhangi bir davranışta bulunmadığında gitgide çoğalan parazitler hastalığın vücudun her yerini sarmasına neden olabilecektir. Bu anlamda erken teşhisi koyabilmek ve süreci sağlıklı bir şekilde yönetebilmek önemlidir.

Köpeklerde kulak uyuzu nasıl tedavi edilir konusunda öncelikle kulak uyuzu olduğu fark edildiğinde fakat üzerinde çok fazla durulmağında bulaşıcı olmakla beraber akıntı durumu kulak bölgesinde gitgide artmaya devam edecek ve zamanla vücut kılları dökülmeye başlayacaktır. Uygun hijyenik ortamı sağlanmaması beslenmede takviye ve vitamini barındıran gıdalar verilmemesi bu sürecin daha da uzamasına neden olur. Yabancı hayvanlardan sokağa çıkılmasına engel olunmasından uzak tutularak bir süre bu durum kontrol altına alınabilir.

Köpeklerde kulak uyuzu tedavisi fizyolojik ve psikolojik süreçleri içerir. Kulak uyuzu rahatsızlığı bulunan bir köpeğin hijyenik olarak tüm ortamları elverişli bir hale getirilmesi ile beraber bulunduğu ortamda stres ve gerginlikten uzak durması da bu hastalığın ilerlemesine büyük bir fayda sağlayacaktır. Tedavi sürecinde veterinerler özel temizleme cihazları ile müdahalede bulunurlar. Temizleme işlemi sırasında kullanılan solüsyonlar aracılığı ile enfeksiyon geçirmiş olan bölgenin daha sağlıklı hale gelmesi sağlanır. Köpeklerde kulak uyuzu uygulanan temizlik aşamaları sonrasında antiseptik adı verilen köpeklerde kulak uyuzu ilacı olarak özel solüsyonlar ile anti parazit ilaçları kullanımı sağlanarak yayılım önlenir. Son olarak tedavisi yapılan köpeklerin evde bakım sürecinde kullanabilecekleri bir antibiyotik ile vücut direncini artırmaya yönelik çeşitli vitamin ve mineral bazlı haplar ve öneriler ile süreç tamamlanır.

Yorum yapın