Köpeğim saldırganlaştı diyen köpek sahipleri ve diğer kişiler ya da farklı evcil hayvanlar için tehlikeli bir durum olduğunu bilmelidir. Genelde uysal olan köpeklerin bir anda saldırganlaşması, hamle yapması ve hırlaması çevresi için tedirgin edici bir durum olabilir. Köpeklerdeki saldırganlık durumu nadiren görülse de aile bireylerine de yönlenebilir.
Köpek Neden Saldırganlaşır?
Köpeğim çok saldırganlaştı diyen sahiplerin neden saldırganlaştıklarını anlamak için köpeklerini gözlem altında tutmalıdır. Köpeğin saldırganlaşmasının çok fazla nedeni vardır. Köpek sahibinin davranışlarındaki hata bile köpeğini saldırganlaştırmada etki edebilir.
Yaralanma Ya Da Hastalık
Köpeğim bir anda saldırganlaştı endişesi taşıyan sahipler ilk olarak herhangi bir yara var mı diye köpeği kontrol etmelidir. Yara gözlemlenmediyse bir an önce veteriner hekime başvurup köpekte bir hastalık oluşmuş mu diye baktırmalıdır. Çünkü bu tarz medikal sorunlar köpeklerin saldırganlaşmasını tetikleyebilir. Köpekler daha çok ısırma ya da dış gösterme gibi davranışlar sergiliyorsa bunun nedeni çok yüksek ihtimalle canının yanmasıdır.
Köpeğim kısırlaştırıldıktan sonra saldırganlaştı diyen sahiplere nedenin yaralanma olduğu söylenebilir. Köpeklerde görülen ağrılar, köpeklerin agresyonunu artırır. Ağrı nedeniyle strese giren köpekler bir anda sahiplerine saldırabilir. İç yaralanma, kas yırtılmaları, tümörler, kırılma gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bunlarda köpeklerin bilişsel fonksiyonlarını etkilediği için onların saldırgan davranışlarda bulunmasını tetikler. Veteriner hekimlere başvurduktan sonra tedavi süreçlerinin bir an önce yapılması gerekir.
Korku Kaynaklı Saldırganlık
Köpeği saldırganlaştırmak için ne yapmalı sorusunun cevabı en çok köpeği korkutmaktır. Korkan köpekler kendileri tehlikede hissettikleri zaman ve kaçamayacaklarını düşündüğü zaman agresif davranışlar sergileyerek etrafına saldırabilir. Özellikle erken dönemlerde sosyalleştirmeyen köpekler ya da küçükken şiddet gören köpekler korku yüzünden saldırgan davranışlar sergileye bilmektedir. Bu durum bir ölçüye kadar normal olarak kabul edilebilse de fazla saldırgan davranışlar normal davranışlar değildir. Bunun normal seviyelerde kontrol altına alınabilmesi için de profesyonel eğitmenlerden yardım alınmalıdır.
Sahiplenmeye Bağlı Saldırgan Davranışlar
Köpekler neden saldırganlaşır sorusunun bir diğer cevabı da sahiplenici ya da korumacı bir tutum sergilemeleridir. Köpekler bir şeye sahip olduğunu ve ona çok bağlandığında onu koruyabilmek için saldırganlaşabilir. Korumak istedikleri evin geneli, herhangi bir yiyecek ya da bir oyuncak gibi etmenler olabilir. Korumacı ve sahiplenici tavırlar sergileyen köpekler yemek tabaklarını ya da oyuncaklarına yaklaşıldığı zaman hırlayabilirler. Özellikle yabancı biri, korumak istedikleri eşyalara yaklaştığı zaman onu ısırabilir.
Dominant Tavırlar Sebebiyle Saldırganlık
Köpeğim biranda saldırganlaştı konusu köpeklerin dominantlık göstergesi sergilemesinden de kaynaklanabilir. O köpeklerin karakteri olarak bir süre sonra dominant bir karaktere bürünmeleri normaldir. Buda ilk olarak diğer köpeklere daha sonra insanlara zarar vererek gözlemlenebilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey karakter ögesi mi yoksa dominantlığını oluşturan herhangi bir neden var mı diye sorgulamaktır. Eğer karakterinden değilde rahatsız olduğu bir şeyden dolayı dominant tavırlar sergilediyse bunu tespit edip düzeltmek gerekir.Aynı zamanda bazı köpekler otoritelerinin sallandığını düşünürse etrafındaki kişilere hırlayabilir ve hatta ısırabilir.Yavru köpeğim saldırganlaştı diye korkuyla veterinere başvuran kişilere de karakterinden dolayı bu tarz hareketlerde bulunduğu açıklanır.
Zorlanmaya Bağlı Saldırganlık
Köpeğim saldırıyor diyen bir sahip köpeğe nasıl davrandığını da tespit ederek sorunu bulabilir. Köpeklerin istemediği şeylere maruz kalması sonucunda sahiplere saldırdıkları çok görülmüştür. Bununla birlikte istemediği şeyler için zorlandıkları zaman da saldırgan davranışlar sergilemeleri mümkündür. Köpeğim elime saldırıyor konusu da aslında buradan kaynaklanıyor olabilir. Çünkü köpekler sevdikleri tarafından da bu kadar zorlandıkları zaman ellerine ve bacaklarına saldırabilir.
Selam 2 yaşında kangal köpeyimi 16 aylıkken sahiplendim sahiplendiyim günden bu yana boyun kısmından çok huylu tasmayı tutturmaz bağlatmaz çözdürmez normel severken tasma ve bağlama hariç sevgide hiç sorun yok ne yapa bilirim lütven bana yardımcı olursanız çok sevinirim