.
Türkiye'nin bir numaralı Evcil Hayvan Bakım ve Sağlık Rehberi
Evcil Hayvan Bakım ve Sağlık Rehberi | Petfiks.com
  • Muhabbet KuşlarıPopüler
  • Büyükbaş Hayvanlar
  • Kedi
    • Kedi Irkları
    • Kedi Sağlığı
  • Köpek
    • Köpek Irkları
    • Köpek Sağlığı
  • Kuş
  • Diğer
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Muhabbet KuşlarıPopüler
  • Büyükbaş Hayvanlar
  • Kedi
    • Kedi Irkları
    • Kedi Sağlığı
  • Köpek
    • Köpek Irkları
    • Köpek Sağlığı
  • Kuş
  • Diğer
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Evcil Hayvan Bakım ve Sağlık Rehberi | Petfiks.com
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa Köpek

Püf Noktalarıyla, Köpeklere Evde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Petfiks Yazar Petfiks
Ocak 27, 2022
Köpek
0
Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
0
Paylaşım
105
Görüntülenme
Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş

Köpekler insanlarla yaşayabilen, oldukça sadık ve akıllı evcil hayvanlardır. Pek çok köpek ırkı eğitilebilen ve öğrenebilen bir yapıya sahiptir. Bu sayede köpeklere kolaylıkla tuvalet alışkanlığı kazandırılabilir. Köpekler, hijyen konusunda birtakım eksiklikleri bulunan evcil hayvanlar oldukları için, evinde köpek beslemek isteyenlerin bu konuya özellikle dikkat etmesi gerekmektedir. Kısaca, evde beslenecek köpeğin tuvalet eğitiminden geçirilmesi gerekir. Tuvalet eğitimi sürecinde belirli teknikler kullanmak ve sabırlı davranmak, köpeğin sürece alışması ve bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesini sağlayacaktır.

İçindekiler →

  • Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Süresi
  • Köpeklere Evde Tuvalet Eğitimi Süreci
  • Köpek Kaç Aylıkken Tuvalet Eğitimi Verilmelidir?
    • İlgili Yazılar:

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Süresi

Ev içerisinde bakımı yapılan köpeklerin tuvalet eğitiminin verilmesi diğer hayvanlarda olduğu gibi farklı bir süreci barındırır. Kediler doğuştan tuvaletlerini nasıl yapacaklarını bilirler ve tuvalet yapma eylemini gerçekleştirdikten sonra bir kum ile üstünü kapatma davranışında bulunurlar. Ancak köpeklerde böyle bir davranış söz konusu değildir. Evin herhangi bir alanına bu davranışı gösterebilecekleri göz önünde bulundurularak belirli bir eğitimden geçirilmeleri gerekir.

Köpek tuvalet eğitimi ne kadar sürer sorusuna ise tam olarak net bir cevap verememekle beraber, 1 hafta ile 30 gün arasında değişebileceğini belirtebiliriz. Bu sizin köpeğinizin ırkına, yaşına ve yetiştirilme şekline göre değişebilmektedir. Köpeklerde tuvalet eğitimi için,  uzmanlarca önerilen yaş ise yavruluk dönemi itibari ile gelişimleri belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra eğitim verilmeye başlanabileceğidir. Dışarıdan yeni alınmış bir köpek, eğer yavruysa tuvalet eğitimini verebilmek daha kolay olacaktır. Daha yetişkinse, diğer ortamlarda alıştığı  davranışları sürdürmeye devam edeceği için biraz daha zor ve aşamalı bir süreci beraberinde getirecektir.

Yavru köpeklerde öncelikle iyi bir iletişim sağlanması gerekir. Ardından evde tuvalet yapılacak alan belirli bir noktaya sabit bir şekilde belirlenmelidir. Burada köpek tuvalet eğitimi çiti kullanılabilir. Köpeğin bu alanı benimseyebilmesi için sürekli olarak gün içerisinde buranın ona fark ettirilmesi gerekir. Köpeğin tuvaletinin geldiği fark edildiği anda, o alana götürülerek alıştırmaya çalışılması, bir süre sonra bu davranışı tekrar meydana geldiğinde, köpeğin bu alana yönelmesine katkı sağlayacaktır. Farklı bir yere gitmeye çalışırsa yeniden oraya götürüp buraya alışması sağlanmalıdır. Süreçte köpek tuvalet eğitimi damlası fayda sağlayabilir. Köpek, tuvalet alışkanlığını kazanma sürecinde, doğru alana tuvaletini yaptığında ona bir ödül maması verilebilir ve böylelikle sürecin daha sağlıklı hale getirilmesi sağlanabilir. Bu ayrıca, köpeğinizle aranızdaki sevgi bağını da güçlendirecektir.

Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Tuvalet eğitimi sürecinde, tuvaletini doğru yere yapan köpeğinize ödül maması verebilirsiniz.

Köpeklere Evde Tuvalet Eğitimi Süreci

Köpek tuvalet eğitimi kaç gün sürer konusu merak ediliyor. Bu durum yetişkinlerde 7 günü bulabilir. Yavru ve eğitimsizse 1 ayı bulabilir. Köpeği tuvalet eğitimine alıştırma da ki bir başka yöntem ise tuvaletini yapacağı alana bir köpek kumu konulmasıdır. Buraya tuvaletini yaptığında kumun temizlenmesi gerekiyor. Alıştırma aşamasında bu oldukça önemlidir. Tekrar tuvaleti geldiğinde ve bu alana getirildiğinde o alanı koklayarak önceden aslında buradan bu işlem gerçekleştiğini ve yine burada gerçekleşmesi gerektiğini fark edeceklerdir ve yavaş yavaş bir süre sonra tuvalet ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alanın burası olduğunu anlamaya başlayacaklardır.

Önemli olan bir diğer konu, tuvalet yeri dışındaki her yerin temiz ve hijyenik tutulmasıdır. Ancak köpek tuvalet eğitimi amonyak kullanıldığında sekteye uğrayabilir. Amonyak ile temizlenen alana sürekli tuvaletini yapma isteği duyabilirler. Hijyenik malzeme olarak farklı ürünler kullanılabilir. Köpek yalnızca buraya işlemin yapılacağını anlayıp, algılamalıdır. Kötü kokunun burada olduğunu ve ancak buraya yapılacağını fark etmelidir. Her zaman için tuvalet kapılarını kapalı tutup kötü koku ile karşılaşmamaları önemli bir detaydır. Bu, ev içerisindeki çöpler için de geçerlidir. Ev içinde çöp bulundurulmamalı, kapı önlerine veya gözle görülür noktalara konulmamalıdır. Bu bahçe alanı için de geçerlidir. Ayrıca Köpek tuvalet eğitimi almıyor ise metotları değiştirmek gerekir.

Köpek Kaç Aylıkken Tuvalet Eğitimi Verilmelidir?

Köpeğe tuvalet eğitimi vermek sürecindeki en önemli nokta iyi bir gözlemci olabilmektir. Köpeğin ne zamanlarda bu eylemi gerçekleştirdiği takip edilmeli ve not edilmelidir. Eğer suyunu içtikten sonra bu eylemi gerçekleştiriyorsa su verildikten hemen sonra muhakkak ki tuvalet yapacağı alana götürülmeli ve işlemini gerçekleştirdikten sonra ödüllendirilmelidir.

Bu zamanla  gelişmeyi sağlayacak ve herhangi bir şekilde kendi başına bu alanı bulup giderek tuvaletini istenen yere yapmasını destekleyecektir. Eğer istenen yere yapmıyorsa, alıştırma sürecinde ceza uygulamak gerekir. Sadece küçük ve nazik komutlar verilerek süreç sağlıklı bir şekilde tamamlanmalıdır. Köpekler bir davranışı sürekli olarak gerçekleştirmeyi seven ve bu şekilde bir yaşam biçimi belirlemiş hayvanlardır. Bir davranışı öğrendikten sonra hep aynı şeyi yapmaya devam edeceklerdir.

Köpeklerin tuvalet alışkanlığı, eğer dışarıda bir alana alıştırılacaksa bu süreçte aynı işlemler dışarıda belirlenmiş alana uygulanmalıdır. Merak edilen bir diğer soru ise Köpek tuvalet eğitimi kaç aylıkken başlar? Yapılan incelemelerle 2 ayı aşmış köpeklerin rahatlıkla bu duruma ayak uydurabilecekleri tespit edilmiştir. 2 aydan büyük olan köpeklerin dış bir alana tuvaletini yapma süreçlerinde, düzenli ve günlük eğitimler verildiğinde bir hafta içerisinde alıştıkları fark edilmiştir. Unutulmaması gereken şey köpekler ilk doğduklarında eğitimi aslında annelerinden alırlar. Annelerinden uzak büyümek durumunda kaldıkları için bu eğitime ihtiyaç duyarlar. Köpeklere tuvalet eğitimi kaç aylıkken verilir sorusuna yanıt olarak, yaklaşık 8 ile 15 hafta arasındaki yaş aralığına ulaştıklarında en iyi eğitim verilebilecektir.

İlgili Yazılar:

  1. Uzun Kulaklı Köpekler Hangisidir? Uzun Kulaklı Köpek Türleri
  2. Köpekler Neden Yalar? Köpek Yalaması Ne Anlama Gelir?
Petfiks

Petfiks

Benzerİçerikler

Maltese Terrier Süs Köpeği Özellikleri ve Bakım İpuçları
Köpek

Maltese Terrier Süs Köpeği Özellikleri ve Bakım İpuçları

Yazar Petfiks
Mayıs 10, 2022
apartmanda-beslenebilecek-kopekler
Köpek

Apartmanda Köpek Beslemek Yasak Mıdır? Apartmanda Beslenebilecek Köpekler

Yazar Petfiks
Mart 22, 2022
english-setter
Köpek

English Setter Özellikleri Nelerdir? Setter Köpek Detaylı Bakım Rehberi

Yazar Petfiks
Mart 4, 2022
Köpek İhtiyaçları Nelerdir? Yavru Köpekler İçin Gerekli Malzemeler
Köpek

Köpek İhtiyaçları Nelerdir? Yavru Köpekler İçin Gerekli Malzemeler

Yazar Petfiks
Şubat 21, 2022
American Stafford Tehlikeli ve Yasak Mı?
Köpek

American Staff Yasak Mı? American Stafford Terrier Tehlikeli Mi?

Yazar Petfiks
Şubat 6, 2022

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Kediler Nasıl Beslenir? Kediler İçin Beslenme Tavsiyeleri

Şubat 8, 2022
Köpekler Evde Yalnız Kalabilir Mi?

Köpekler Evde Yalnız Kalabilir Mi?

Şubat 11, 2022
polidaktili kedi

Polidaktili Kedi Nedir?

Aralık 24, 2021

Bengal Kedi Irkı Özellikleri Ve Bakım Rehberi

Aralık 22, 2021
Sokak Köpeklerinin Cinsi Nedir? Sokak Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Sokak Köpeklerinin Cinsi Nedir? Sokak Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Ocak 25, 2022

Merinos Koyun Yetiştiriciliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Haziran 8, 2021

Petfiks.com, uzman veteriner hekimlerden oluşan Editör kadrosuyla evcil hayvan bakımı ve sağlığı hakkında makaleler yayınlamaktadır. Yayınlanan tüm makaleler uzman Veteriner hekimlerin kontrolünde yayınlanmaktadır.

Kategoriler

  • Muhabbet Kuşları
  • Kedi
    • Kedi Irkları
    • Kedi Sağlığı
  • Köpek
    • Köpek Irkları
    • Köpek Sağlığı
  • Kuş
  • Büyükbaş Hayvanlar
  • Diğer

İlginizi Çekebilir:

Simental Dana Kaç Ayda Kesilir?

Tavuk Kümesi Sansardan Nasıl Korunur? Sansar Nasıl Öldürülür?

Muhabbet Kuşu Ne Zaman Yumurtlar?

Muhabbet Kuşu Neden Isırır? Isırmaması İçin Ne Yapılmalı?

Kediler Fare Yer mi?

Muhabbet Kuşları Neden Tüylerini Yolar?

Muhabbet Kuşu Kafesi Nasıl Olmalı? İçerisinde Neler Olmalı?

Kedi Vitamini Nasıl Kullanılır?

Sibirya Kurdu Özellikleri ve Bakım Rehberi

Maltese Terrier Süs Köpeği Özellikleri ve Bakım İpuçları

Son Yayınlananlar

Kedilerde Kulak Uyuzu Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kediler Neden Isırır? Kedi Isırması Nasıl Önlenir? Tehlikeli Midir?

Maltese Terrier Süs Köpeği Özellikleri ve Bakım İpuçları

Apartmanda Köpek Beslemek Yasak Mıdır? Apartmanda Beslenebilecek Köpekler

Kedilerde Panleukopenia (Gençlik Hastalığı) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Neden Olur?

English Setter Özellikleri Nelerdir? Setter Köpek Detaylı Bakım Rehberi

Kediler Ne Kadar Yaşar, En Fazla Kaç Yıl Yaşar?

Köpek İhtiyaçları Nelerdir? Yavru Köpekler İçin Gerekli Malzemeler

Kedilerde Ağız Yarasına Ne İyi Gelir, Kedi Ağzında Neden Yara Çıkar?

  • Hakkımızda
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

© 2021 Petfiks - Evcil Hayvan Bakım ve Sağlık Rehberi

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Muhabbet Kuşları
  • Büyükbaş Hayvanlar
  • Kedi
    • Kedi Irkları
    • Kedi Sağlığı
  • Köpek
    • Köpek Irkları
    • Köpek Sağlığı
  • Kuş
  • Diğer