Kompozisyon/ Araba Fiyat Listesi/ Kosgeb Almanca

Küçükbaş Hayvancılık Nerede Yapılır?

Küçükbaş hayvancılık konusunda ön plana çıkan bazı bölgeler bulunmaktadır.  İlk olarak iç Anadolu bölgesi bu konuda çok gelişkindir. Küçükbaş hayvancılık yapmak genellikle besicilik yapanlar için bir parça daha kolay olarak değerlendirilmektedir. Keçi, koyun, tavşan gibi hayvanların yetiştirilmesine küçükbaş hayvancılık adı verilmektedir. 

Küçükbaş Hayvancılık en Çok Hangi İlde Yapılır?

Çoğunlukla Karadeniz bölgesi ve iç Anadolu bölgesi küçükbaş hayvancılık için son derece elverişli bir bölge olacaktır. Bu bölgelerde sıklıkla koyun ve keçi yetiştiriciliği görülmektedir. Küçükbaş hayvancılık yapmak büyükbaş hayvancılık ile kıyaslandığında bir parça daha kolay olarak değerlendirilmektedir. 

Koyun yetiştirmek son derece zor bir eylem olacaktır. Keçi sütü ve koyun sütleri sektörde ve bilhassa çocuklar tarafından çok sık aranan sütler arasındadır. Keçiler doğal ve doğru beslenme yapıları nedeniyle süt kaliteleri son derece yüksektir. Etleri ise son derece lezzetli. Bu nedenle keçi eti ve keçi sütü son derece kıymetli ürünler arasındadır. Küçükbaş hayvancılık yapmak istiyorum diyen birinin ilk olarak geniş bir meraya sahip olması gerekir. Kapalı bir ahır ortamında bu hayvanları tutması son derece zor olacaktır. Bu nedenle hemen her noktada kişilerin tercih unsurlarından biri olduğu bilinmektedir. Keçi etleri genellikle en beğenilen ve son derece lezzetli ürünler arasında yer alır. 

İç Anadolu bölgesinde yetişmesinin en önemli sebeplerinden biri bozkır bitki örtüsü bu hayvanlar için yani küçükbaş hayvancılık için son derece uygun olmaktadır. Küçükbaş hayvancılık yapmak iller arası iklim ve bitki örtüsü değişikliği son derece yüksek olan ülkemizde büyükbaş için doğu illeri ön sıralarda olurken küçükbaş hayvancılıkta iç kesim ve Karadeniz kıyı şeridi sektöre hayvan yetiştirmektedir. 

Küçükbaş Hayvancılık Nerede Yapılır?

Küçükbaş Hayvancılık Üzerine Bilinmesi Gerekenler

Türkiye tarım sektörünün en önemli lokomotiflerinden biri olan hayvancılık son derece önemli detaylar ve önemli birikimler ile ekonomiye destek katmaktadır. Ancak günümüzde günden güne gelişen ekonomik büyüme ve kalkınma planları herkes gibi hayvancılık üzerinde de son derece etkili olmuştur. Günümüzde hayvancılık belirli bir kesim tarafından devam ettirilmektedir. Küçükbaş hayvancılık yapmak istiyorum şeklinde düşünen kişiler için bölgelerinden doğru damızlıklar seçerek ahırlara etkin hayvanlar satın alınması işlemi ile ilk olarak işlemlere başlamalıdır. Hemen herkes için bir tercih unsuru olan hayvancılık yemleme noktasında süt ve et kalitesinin arttırıldığını belli edecektir. İç Anadolu bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen küçükbaş hayvancılık hemen herkes için kolaylıkla yetiştirilebilecek hayvanlar arasındadır. 

Bu hayvanlar tavşan gibi minik dostlar ise bakımları çok daha kolay olacaktır. Hemen her konuda internet üzerinde bir konu araştırmak bile bir konu olurken hemen her konuda kişilerin tercih unsurları olan meslekleri ise tamamen severek yapılması gereken gruplar arasındadır. Küçükbaş hayvancılık yapmak kişilerin tercih unsurları arasında yer alır. Bakılacak hayvanların bakımları noktasında bilgi birikime sahip olmak son derece önemli bir ayrıcalık olacaktır. 

Küçükbaş Hayvancılık ve Çeşitleri 

Çok fazla küçükbaş hayvan çeşidi bulunmamaktadır. Koyun ve keçi ağırlıklı olmak üzere tavşan ve kürk hayvanları üzerine de yetiştiricilik yapılması durumu bulunur. Küçükbaş hayvancılık yapmak besicinin ilk olarak doğru bir alan tercihi yapması ve ardından doğru bir şekilde işlemlerin yürütülmesi gerektiği savunulmalıdır. Hemen her noktada kişilerin tercih unsurlarından biri olan küçükbaş hayvanlar yetiştiricisi için büyük bir bütçe gerektirmeden kurulan ve düşük maliyetler ile yüksek kazançlar bırakan bir sektör olarak görülmektedir. 

Hayvancılık ve hatta besicilik kolay bir meslek dalı değildir. Son derece yorucu ve bir o kadar da özgün bir alandır. Küçükbaş hayvancılık yapmak kişilerin tercih ettikleri ve son derece önemli detayları bulunan önemli konularından biridir. Günümüzde hayvan yetiştiriciliği yapan ve bu noktada önemli bir detay yaratan hayvancılık hemen her zaman besicilerine kar bırakan bir alan olarak görülmektedir. Süt ürünlerinden kazanan çiftçi ise, küçükbaş sütü sınırlı olması sebebiyle tereyağı ve süt konularından muaf olarak sadece hayvan satışı yapılması sonucunda karlılık yazdıran alanlar arasındadır. Hayvancılık iç Anadolu bölgesinde küçükbaş olarak çok daha yaygın bir durumdadır. Bu nedenle İç Anadolu bölgesinde meşhur lezzetler bulunur. Örnek vermek gerekirse, Ankara keçisi oldukça meşhur olmuştur. Küçükbaş hayvancılık yapmak sebep ne olursa olsun gerek başka bölgede de yetişsin bozkır ve iklim bitki örtüsü nedeniyle hemen her koşulu bir keçinin beklentilerini karşılayan Ankara bu noktada keçi yetiştiriciliğinde ön plana çıkmaktadır. 

Küçükbaş Hayvancılık Nerede Yapılır?

Küçükbaş Besiciliğin Maliyetleri 

Hayvancılık genel olarak kolay bir meslek değildir. Maliyet olarak da büyükbaşın maliyet sınırlarını da küçükbaş maliyetleri zorlamaktadır. Bir hayvan bakımında büyük ya da küçük olması maliyet değerlerini değiştirmemektedir. Küçükbaş hayvancılık yapmak hayvanların büyük ya da küçük olması bakan kişinin kolay uğraşması noktasında önemlidir. Maliyet olarak büyükbaş ile küçükbaş aralarında hiçbir ayrım bulunmamaktadır. Tek önemli detay iç Anadolu yaylarına çıkan hayvanların etleri ve sütleri daha kaliteli ve daha besleyici olabilmektedir. 

Maliyet dengelerini etkileyen hayvancılığın en önemli unsurları veteriner hastalıklar silsilesidir. Bu nedenle her konuda kişilerin bir uzmanlık alanları zaman içerisinde oluşmaktadır. Keçi yetiştiren kişiler keçilerin hangi şartlarda sağlıklı olacağını bilirken, koyun besicileri hemen her konu da hayvanların sağlık koşullarını düzenlemektedir. Günümüzde çiftçiler hafif hastalıklarda hayvanların iğnelerini kendileri yapıyor olmaktadır. Küçükbaş hayvancılık yapmak maliyet açısından bir karlılık bakan kişilere yazmamaktadır. Ahırların temizliğinde küçükbaşların temizliği daha kolay olurken, büyükbaşların temizliği çok daha zor olacaktır. Aralarında bu gibi farklılıklar bulunur. 

Küçükbaş hayvancılık yapmak istiyorum şeklinde düşünen biri ilk olarak zorlu bir sürecin içinde varlığını ne kadar devam ettirebileceğini düşünmesi gerekir. Hemen her noktasında özveri ve zorluk olan besicilik günden güne artan hayvancılık ve organik ürünler bağlantısında bir yer edinme noktasında ilerlemiştir. Köylerde besicilik yapanların her noktasında bir anısı bulunan hayvanlar üzerinde hemen her konu da kişilerin özveri ile çalışması sonucunda verim alınması gerektiği bilinmektedir. Küçükbaş hayvancılıkta önemli olan yılın belirli bir dönemi çıkan sütün verimli ve nitelikli olarak üretilmesidir. 

Yorum yapın