“Kuduz kedi belirtileri nedir, kuduz kedi nasıl anlaşılır” konusu evcil hayvan besleyen insanlar tarafından çok merak ediyor. Genellikle kuduz hastalığı sadece köpeklerde görülür gibi bir inanç vardır. Genellikle köpeklerle özdeşleştirilen kuduz hastalığı aslında kedi gibi sıcakkanlı hayvanlarda da görülüyor. Kuduz bir kedi; virüsü insanlarla diğer hayvanlara bulaştırabiliyor. Kuduz hastalığına yakalanan bir kedinin mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Kedi tedavi edilmediği takdirde hayatını kaybedebiliyor. Kedinizin kuduz hastalığına yakalanmaması için ona mutlaka aşı yaptırmanız gerekiyor.
“Kedinin kuduz olduğu nasıl anlaşılır”;
- Davranış bozukluğu,
- Beden ısısının yükselmesi,
- İştah azalır,
- Saldırgan ya da korkak tavırlara bürünür.
- Gözleri irileşir gibi durumlar gerçekleşir.
Kedilerde Kuduz Belirtileri
Kedilerde kuduz belirtileri, başka hayvanı ısırmasıyla ilk ortaya çıkar. Kuduz virüsü bulaştıktan 1-2 ay sonra belirtileri de kendini göstermeye başlar. Kuduz belirtileri;
- Salya akar,
- Kas kontrolü sağlayamama,
- Ateş,
- Ses çıkaramama,
- Saldırma,
- Davranış bozuklukları,
- Çevresel faktörlere fazla tepki,
Kuduz hastalığına yakalanan kedi hem başka hayvanlara hem de insanlara agresif davranışlar sergiler. O nedenle konuyla ilgili en çok merak edilen kuduz kedi kendini sevdirir mi” sorusunu hayır diye yanıtlayabiliriz. Normalde kedinizin insanlarla, çevreyle ilişkisi çok iyiyse, sosyal bir kediyse; kuduz hastalığına yakalanınca tam tersi olur. Kuduz virüsüyle enfekte olan bir kedi; tedirgin, heyecanlı ve endişeli tavırlara bürünür. Dokunma, ses vb. uyaranlara olduğundan daha fazla tepki verir. Kuduz kedilerin ağız kasları çok kötü olur. O nedenle yutkunma işlevlerini kaybederler. Kuduz virüsüne maruz kalan kedi, ses çıkarmak ister fakat çıkaramaz. Kuduz kedilerin kaslarında hasarlanmalar olur. Bu yüzdende de felç olma ihtimalleri çok yüksektir.
Kuduz Hastalığının Dönemleri
Kuduz hastalığının dönemleri, 3 tanedir. O dönemleri şöyle sıralayabiliriz:
Başlangıç Dönemi
Prodromal evre olarak da adlandırılan başlangıç döneminde, kedilerde kuduz belirtisi olarak davranış değişiklikleri gözlenmektedir. İnsanlara cana yakın davranan, dostane tavırlar sergileyen kediler bu dönemde; utanmaya, saklanmaya başlarlar. Korkak, çekingen kedilerse tam tersi özgüvenli olurlar. Hareketli kediler, iştahsız ve halsiz olurlar. Bu evre, 2 ila 3 gün sürmektedir.
Uyarıcı Evre
Kedilerin kuduz virüsüne yakalandığı bu evrede tam anlamıyla belli olur. Huzursuz davranarak, gürültüye duyarlı olurlar. Durduk yere agresifleşerek, aynı evde yaşadıkları insanlara ve hayvanlara da saldırırlar. Uyarıcı evre ortalama 1 hafta sürmektedir.
Paralitik Evre
Kuduz belirtileri aşamasında son evredir. Bu dönemde kedi zayıflamaya başlar. Miyavlama, yutkunma gibi yetilerini kaybederler. Felç durumu görüldüğü için hareketsizleşirler. Paralitik evre, 2 ve 4 gün arasında sürmektedir.
Kuduz Kedi Nasıl Tedavi Edilir?
“Kuduz kedi nasıl tedavi edilir” sorusunun cevabı maalesef olumsuzdur. Kuduz olan bir kediyi iyileştirmek imkansızdır. Kuduz virüsü kediye bulaştığında hemen etkisini göstermeyebilir. Kedi virüsü kaptıktan sonra birkaç ay kuluçka dönemi yaşar. İlk dönemler, kedi kuduz semptomları görülmeyebilir. Hatta tükürüğü de bulaşıcı olmaz.
Kuduz belirtileri kedi de görülmeye başladıktan sonra veteriner, kedinin karantinaya alınarak durumunun takip edilmesini önerir.
Kuduz hastalığıyla ilgili herhangi bir aşı bulunmadığı için şüphe edilen kedinin karantinaya alınması daha doğru olur. Kedi karantinaya alındıktan sonra güçlendirici aşı yapılarak virüsün yayılması engellenmektedir. Kedinizdekuduz belirtileri tam anlamıyla başladıysa onun iyileşmesi ne yazık ki mümkün değildir. Kuduz virüsüne yakalanan kedi hastalığın ilerlemesiyle hayatını kaybeder. Belirttiğimiz olumsuz durumlarla karşılaşmamak adına kediniz 12 haftalık olduğunda mutlaka ona kuduz aşısı yaptırınız. 1 doz olarak yapılan kuduz aşılarını her sene mutlaka yenilemeniz gerekiyor.