Evde kafes ortamında besleyebilmek için evcil hayvan olarak tercih edilen muhabbet kuşları türe özgü konuşma kapasitesine sahiplerdir. Hafızaları belirli bir kuvvetlilik oranında kelimeleri aşinalığı bulunarak ezberleyebilir. Öğretilen kelimeleri daha sonra telaffuz edebilme yeteneğine de sahiplerdir. Muhabbet kuşları kolay hangi kelimeleri söyler konusunda var olan bu potansiyeli değerlendirebilmek için severek kullandıkları ve rahatça söyleyebilecekleri kelimeler sürekli tekrarlanabilir ve ezberlemesi sağlanabilir. Bu belirli metotlarla sağlanabilmektedir Burada önemli olan dişi ve erkek muhabbet kuşlarının kelime öğrenme kapasitesi ve hızındaki farklılığın bilinmesi gerektiğidir.
Muhabbet Kuşunun Kolay Söylediği İsimler Nelerdir?
Muhabbet kuşlarının konuşma kapasitesi ve durumu renklerine göre de değişmektedir. Genellikle açık yeşil renkte olan muhabbet kuşunun konuşma kapasitesi diğer türlere göre daha fazla olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda bir muhabbet kuşları kolay söyledikleri sözler kelimeyi telaffuz etmesindeki sürenin hızlanmasını o kelimeyi sevmesi ve sürekli olarak ilgilenmesinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Yeni doğmuş bir muhabbet kuşu üzerinden bu süre konuşulacak olunduğunda yaklaşık olarak kelimeleri telaffuz etme süresi 7 ayda kendini göstermeye başlayacaktır.
Evde beslenilen muhabbet kuşu konuşma alıştırabilmek için sevdiği kelimeleri sürekli olarak gün içerisinde tekrarlamak onun için yeterli olacaktır. Muhabbet kuşlarının en çok sevdiği ve rahatlıkla muhabbet kuşu telaffuz edebildiği kelimeler arasında; “cici, canım, minnoş, çapkın, koş, maviş, boncuk, aşkım, babacık, pişt, cici kuş gibi kelimeler yer almaktadır. Bu kelimelerin telaffuz edebilmesini de ki en önemli ayrım rahat bir şekilde hafızaya alabilmeleri ve sürekli tekrar ederken konuşma yapılarına ve gaga durumlarına uygun olmasından kaynaklanır. Muhabbet kuşlarının harf oluşumu üzerinden bakıldığında rahatlıkla ses olarak ifade edebildikleri kelimeler; P, Ş, B ve K harfleridir. Bu harfleri daha rahat bir şekilde telaffuz edebilmektedirler. Bu durumun en önemli sebebi gaga yapılarından kaynaklanır.
Muhabbet Kuşunun En Çok Söylediği Kelimeler
Muhabbet kuşu taklit yeteneği oldukça gelişkin bir hayvan türüdür. Yaşadığı ortama alışmaya başladıktan sonra yavaş yavaş sahibine de alışan bir muhabbet kuşu ev içerisinde telaffuz edilen bazı kelimeleri duyduğu andan itibaren ezberleyebilir ve tekrar edildikçe hafızasına kalıcı olarak kayıt altına alabilir. Burada belirli bir eğitim uygulanması daha hızlı başarı elde edebilmeyi sağlayacaktır. Konuşma eğitimi sayesinde muhabbet kuşlarının rahat söyledikleri sözcükler üzerinden daha hızlı bir şekilde kelime kullanımını öğrenebilecek ve istenen telaffuz seviyesine ulaşabileceklerdir. Bu kelimeler şu şekilde sıralanabilir;
- Baba
- Babacık
- Baca
- Bal
- Balon
- Ben
- Can
- Canım
- Caz
- Cengiz
- Cici
- Cin
- Coş
- Çanta
- Çam
- Çak
- Çatı
- Çene
- Çenesiz
- Çüş
- Jale
- Jandarma
- Jant
- Saç
- Saz
- Sazan
- Sen
- Siz
- Söz
- Şen
- Şok
- Taç
- Tan
- Tas
- Zan
- Zaten
- Zeytin
Konuşma konusunda oldukça kabiliyetli bir kuş türü olan papağanlar taklit yeteneği ile bilinmektedirler. Ses tonlarındaki farklılık ile beraber sıklıkla tekrar ettikleri ve muhabbet kuşu rahat söylenen kelimeler daha rahat ezberlemeyi sağlamaktadır. Çevrelerine karşı duyarlı oluşları bu durumun daha rahat yaşanmasında etki eder. Yavru konumunda bulunan bir muhabbet kuşu ilk defa yem yemeye başladığı süreçte konuşma kabiliyeti başlatılabilir. Bu süreci eğlenceli hale getirmek ve kelimelerin taklit edebilmesini sağlayacak kolay ve kısa olanlardan seçmek önemli olacaktır.
Muhabbet Kuşunun Kolay Çıkardığı Sesler Nelerdir?
Konuşmada başarı yakalayabilmeleri içinde bu uygulamayı yapacak olan kişiye alışmaları ve güvenmeleri gerekir. Muhabbet kuşlarının muhabbet kuşunun söyleyeceği konuşmalar cinsi kelimenin öğrenilmesinde ve telaffuz etmede yatkınlıkları yönüyle farklılık gösterir. Özellikle erkek muhabbet kuşları daha rahat kelime öğrenebilir ve hızlı bir şekilde bu süreci pekiştirebilirsiniz. Dişi kuşlar ile kıyaslandığında erkek kuşlarının kelime öğrenme süresinin daha hızlı gerçekleştirildiği de tespit edilmiştir.
Muhabbet kuşu papağangiller familyasından olan bir kuş türüdür. Onlarca kelimeyi belirli bir zaman içerisinde yüksek donanımlı dağarcığına hapsederek istendiği anda telaffuz edebilme yeteneğine sahiptir. Bundaki en önemli başrolü taklit yetenekleri kuvvetli oluşundan kaynaklanır. Bazı muhabbet kuşlarında türünden kaynaklı olarak bazı cümle yapılarını da zihinlerinde tutabilecekleri ortaya konmuştur. Doğru şartlar sağlandığında istenen kelimeyi öğretebilmek oldukça kolay olacaktır.
Muhabbet kuşunun yavru ve yetişkin durumda olması kelimeleri telaffuz etmesindeki farklılıkları ve sayıca fazlalığı da etkileyecektir. Yetişkin bir muhabbet kuşu kolay çıkardığı sesler kelime potansiyeli ile yavru bir muhabbet kuşunun kelime potansiyeli arasında yüksek bir farklılık bulunmaktadır. Güçlü bir hafızaya sahip olan muhabbet kuşu ile ne kadar yakından ilgilenir ve doğru iletişim kurulursa o kadar çok kelime öğrenmesi sağlanabilir.
Özellikle konuşmaya yatkınlığı bulunuyorsa bir süreç daha hızlı gerçekleşecektir. Bireysel çaba ile istenen vakit sağlandığında 100 ile 200 kelime arasında farklı kelimeyi söyleyebilecek bir duruma gelirler. Muhabbet kuşunun ortalama eğitimi 1 yılda tamamlanır. Tamamlanan bu 1 yıl içerisinde en az 70 kelimeyi rahatlıkla öğrenebilir. 2 yaşına gelinceye kadar belirli bir periyot izlendiğinde güvenli bir kelime haznesi gelişimi ortaya çıkacaktır. Türlerinden ve türe özgü var oluşumlarından kaynaklı olarak yaşları ilerledikçe kelime öğrenme hızlarında azalma oluşacaktır.