Kompozisyon/ almanca.tr Menü Fiyatları

Muhabbet Kuşu Nasıl Kızıştırılır?

Muhabbet Kuşu besleyen kişiler ya da kuş üreticileri, muhabbet kuşlarının üremelerini istemektedir. Bu kuş türünün belirli bir yaşa gelmesiyle ve kuşlar için uygun şartların oluşmasıyla üremeleri de gerçekleşmektedir. Fakat kişiler bu süreci hızlandırmak için muhabbet kuşlarını kızıştırmaktadırlar. Kuşların kızıştırmaları, kuşları çiftleşmek için hazırlamak ve daha istekli bir hale getirmek anlamına gelmektedir. Bu nedenle kişiler, muhabbet kuşu nasıl kızıştırılır sorusuna yanıt aramaktadır. Muhabbet kuşlarını kızıştırmak için bir takım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler sayesinde, Muhabbet kuşları çiftleşmek için hazır bir hale gelmektedir.

Muhabbet Kuşları Kızıştırma Yöntemleri

Muhabbet Kuşları Kızıştırma Yöntemleri

Muhabbet kuşlarının çiftleşme sürecini hızlandırma için belli başlı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler bazı kuşlarda işe yararken bazı kuşlarda yaramaz ve herhangi bir sonuç alınmaz. Muhabbet kuşu kızıştırma yöntemlerinin başında, birbirine uygun kuşları seçmek yer almaktadır. Kuş seçim şu şekilde yapılmaktadır;

  • Dişi muhabbet kuşu için 6-7 aylık erkek kuş seçilebilirken, erkek muhabbet kuşu için 1 yaşında bir dişi kuş seçilmelidir. Çünkü dişi
  • muhabbet kuşları üremek için 1 yaşında hazır olmaktadırlar.
  • Eğer kuşlar birbirlerini yavru oldukları zamandan tanıyorlarsa çiftleşmek için daha uygundurlar.
  • Ergenliğe ulaşmamış muhabbet kuşları seçilmemelidir. Çünkü bu kuşlarda boş yumurta alma durumu vardır.
  • 6 yaşını geçmiş kuşlarda seçilmemelidir. Çünkü yaşlı olduklarından dolayı ölüm riski bulunmaktadır.

Bir diğer kızıştırma yöntemi ise tohumla kızıştırmadır. Bu yöntem oldukça doğal bir yöntemdir. Üreticiler genellikle Nijer tohumunu tercih etmektedir. Kuş yemlerinde %1-2 bulunan bu tohumun artırılmasıyla kızıştırma yöntemi sağlanmış olacaktır;

  • İlk olarak muhabbet kuşu çiftleştirme maması denenebilir. Mamaya bal ya da keçi boynuzu tozu katılabilir.
  • Kızıştırma sürecinde kuşların özellikleri, uyumu, kafes konumu ve yaşı gibi faktörlerde oldukça önemlidir ve kızıştırma yöntemlerinin etkileri hemen görülemeyebilir.
  • Taze meyve ve sebzeler kızıştırma için etkili olabilmektedir. Havuç, kızışma da etkili olan bir sebzedir.

Başka bir yöntem olarak da, kuşların salmalarda dinlendirilmesidir. Üreticiler, kuşları isterlerse ayrı ayrı isterlerse birlikte dinlendirebilirler. Her iki yöntemde de herhangi bir sorun çıkmamaktadır. Kuşların bakımı ve kızıştırılması konusunda bu da oldukça büyük bir öneme sahip olmaktadır. Bunlar, muhabbet kuşu çiftleştirme taktikleri olarak denenmesi gereken yöntemlerdir.

Muhabbet Kuşu Nasıl Kızıştırılır?

Kızıştırmayı Geciktiren Koşullar

Muhabbet kuşları nasıl kızıştırılır sorusuna yanıt arayan kişiler kızıştırmayı geciktiren hususları da merak etmektedir. Kuş gibi narin hayvanlara iyi bir şekilde bakılması gerekmektedir. Kaliteli yem kullanılmasından kafeslerinin temiz olmasına kadar pek çok durum onları etkilemektedir. Kuşlar birbirleri ile anlaştığı halde çiftleşme gerçekleşmiyorsa, bu bakımının kötü olduğu anlamına da gelmektedir. Ayrıca Muhabbet kuşlarının uykuları da oldukça önemlidir. Günde 10-12 saat uyuyan kuşların sessiz ve karanlık bir ortamda uyumaları gerekmektedir. Bu kuşlara ilgi göstermek ve onlarla konuşmakta onları olumlu etkilemektedir. Bu koşullar sağlanmadığında, muhabbet kuşları strese girer ve kızışma süreci uzar.

Kızışmış Muhabbet Kuşları Nasıl Anlaşır?

Kuşların birbirleri ile anlaştığını anlamak için, kuşlar üzerinde pek çok belirti bulunmaktadır. çiftlerin birbirlerini beslemeleri, cere renklerinin koyulaşması, erkek kuşun dişiye olan ilgisinin artması ve kur yapması, üzerine ayak atması gibi pek çok belirti anlaştıklarını göstermektedir. Cere renklerinin koyulaşması, kuştan kuşa farklılık göstermektedir.

Yuvalık Ne Zaman Takılmalıdır?

Muhabbet kuşu nasıl kızıştırılır sorusuna yanıt arayan kişiler yuvalığın ne zaman takılacağını da merak etmektedirler. Dişi muhabbet kuşları 1 yaşına geldikleri zaman çiftleşme için hazırlardır. Bu nedenle, dişi kuşların yuvalığa alışması birkaç ay süreceği için 9 aylık oldukların yuvalık takılmalıdır.

Yorum yapın