Hayvancılık Türkiye’de önemli bir yer kaplar. Burada bakılan hayvanlardan biri olan keçi, farklı türlere sahiptir. Bunların hepsi farklı özelliklere sahip olmakla beraber, Saanen keçisi özellikleri bakımından oldukça verimlidir.
Gerek yavrulama oranı, gerekse verdiği süt bakımından büyük bir kesim tarafından tercih edilir. Eğer düzgün bir bakım yapılırsa, kişilere büyük bir kazanç sağlar. Bu keçilere bakıldığında, ülkemizde kıl ve Kilis keçilerinde verimi arttırmak için bir dönem kullanıldığı da görülür.
Ancak her hayvanda olduğu gibi, bu canlılarda da düzenli ve doğru bir bakım yapmak gerekir. Peki, bu çeki üzerine yatırım yapmayı düşünüyorsanız bilmeniz gerekenler neler?
Saanen Keçisinin Kökenleri
Saanen keçileri, adlarını İsviçre’nin Saanen vadisinden alır. Ancak verimli olmaları nedeniyle ülkemiz de dâhil olmak üzere dünya geneline yayılmış durumdadır. Bu ırkta dişiler boynuzlu, erkekle ise boynuzsuzdur.
Yapı olarak kısa bir tür olan Saanen, beyaz renkte tüylere sahiptir. Eğer süt keçisi istiyorsanız ve en çok süt veren keçi türlerini arıyorsanız, size oldukça verimli sonuçlar sunar.
Saanen Keçisi Süt Verir Mi?
Saanen keçisi süt verir mi birçok kişi tarafından merak edilen sorular arasındadır. Zira birçok yatırımcı öncelikle ne kadar verim alacağını hesaplar.
Bu tür keçiler, özellikle süt açısından verimlilikleri ile tanınır. Anne sütüne yakın değerler bulundurur. Böylece sadece oran değil, kalite bakımından da güzel sonuçlar sunar. Bununla beraber verilen süt oranı farklı etmenlere göre farklılaşır ve bir tanesi de yaştır.
Ancak genel hatlarıyla bir Saanen keçisi, günde ortalama 4 ile 6 kilo arasında süt sağlayabilir. Yıllık olarak hesaplandığında diğer keçilere göre daha verimli olduğu rahatlıkla görülebilir. Eğer bunu arttırmak istiyorsanız, düzgün bir bakım yapmak da gerekir. Bu sadece veteriner bakımlarıyla sınırlı olmayıp, besleme yöntemi ve yem kalitesi de büyük bir öneme sahiptir.
Zira bu konularda kalite düştükçe, alacağınız süt de orantılı olarak azalır. Bu konuda detaylı bilgileri veterinerden alabilir, nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Saanen Keçisi Ne Kadar Süre Süt Verir?
Saanen keçisi kaç kilo süt verir, yıllık yaklaşık 800 – 900 kilo sağlamaktadır. Hayvan yetiştirenlerin bildiği üzere, süt alınması için belirli bir süre vardır. Bu durum aynı zamanda ne kadar sürede kazanç sağlayacağınıza işaret eder.
Burada öncelikle konunun değişken bir yapıya sahip olduğu bilinmelidir. Aldığınız her keçiden farklı dönemlerde süt almaya başlarsınız. Ancak minimum 10, maksimum 12 hafta söz konusudur. Dolayısıyla bu döneme girdiğiniz daha fazla dikkat etmeniz önerilir.
Bununla beraber, keçinin yavrusu daha çabuk gelişme gösterirse, sütün kesilmesi daha hızlı olur. Ancak gelişim desteği alınıyorsa, süt alınan süre de uzar.
Saanen Keçisi Özellikleri Nelerdir?
En çok süt veren keçi, birçok yatırımcı tarafından merak edilir. Zira bu durum kazancın da artmasını sağlar. Saanen keçisi sahip olduğu özellikler ile bu konuda oldukça verimlidir. Her keçi ırkının farklı özellikleri olduğu bilinmekle beraber, Saanen keçisi şu özelliklere sahiptir;
- Karakter olarak uysal yapılar vardır. Dolayısıyla sürüyü kolaylıkla kontrol ve takip edebilirsiniz.
- Gerek sıcak, gerekse soğuk hava koşullarına hızlıca uyum gösterir.
- Düz ve engebeli arazilerde hayatını devam ettirebilir.
- Döl bakımından da oldukça avantajlıdır. İkiz doğum yapan bu canlılar diğer keçilere oranla daha yoğun doğum gerçekleştirir. Dolayısıyla çok kısa sürede büyük bir sürüye sahip olabilirsiniz.
- Saanen keçisi ağırlığı, 50 ile 70 kilo arasında değişir. Cinsiyet burada oldukça önemlidir.
- Sütü çok yağlı değildir.
- Kısa ve hareketli bir yapıya sahiptir.
Bu nedenle keçi yetiştiriciliğine başlamak istiyorsanız, Saanen oldukça güzel bir tercih sunar.
Saanen Keçisine Nasıl Bakılır?
Saanen keçisi kaç yavru verir, alıcıların merak ettiği ilk sorular arasındadır. İkiz doğum yapan bu canlılarda bakımın doğru yapılması büyük önem taşır. Zira yanlış bakım, aldığınız süt oranının azalmasına neden olur.
Her ne kadar Saanen keçileri hızlı bir adaptasyon sürecine sahip olsa da, bir alışma dönemi olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Bu dönem oldukça kritik olup, ekstra özen gösterilmelidir. Ayrıca keçilerin yediği ve içtiği, verdiği sütün kalitesini etkiler. Özellikle verdiğiniz yemlerin kaliteli olması gerekir. İçtiği su da her zaman temiz olmalı, sürekli yenilenmelidir.
Bilindiği üzere her yem farklı protein değerlerine sahiptir. Ancak Saanen keçilerinin yüksek protein alması da süt azalmasına neden olabilir. Bu durum dikkatli idare edilmeli, yemler orantılı verilmelidir. Keçiler hamilelik emzirme dönemlerinde daha fazla yem tükettiği için bu durum göz önüne alınmalıdır. Ancak bu durum, proteini kesmeniz anlamına gelmez. Zira bu durum yavrunun sağlığını da etkiler.
Saanen keçisi hamileyse, son 6 ay süresinde süt sağılmaması şarttır. Bu durum hem hamilelik sürecinin, hem de doğum ardından yavru gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Ayrıca keçiler için geçerli olan hastalıklara da dikkat edilmelidir. Bunlar,
- Şarbon,
- Keçi ciğer hastalığı,
- Yumuşak böbrek hastalığı,
- Ektima,
- Yavru atma,
- Şap hastalığı,
- Çiçek hastalığı,
- Kuduz,
- Yalancı verem gibidir.
Bu nedenle düzenli veteriner kontrolleri sürekli yapılmalıdır. Besleme sürecine dair detaylı bilgiler de böylece edinilebilir.
Saanen Keçisi Fiyatları 2021
Saanen keçisi fiyatları 2021 birçok etmene göre farklılaşır. Yaşı, cinsiyeti, hamile olup olmadığı gibi durumlar ücreti doğrudan etkiler. Ayrıca her yıl fiyatlar artış veya azalış gösterebilir. Bununla beraber yer yer daha düşük fiyatlar da görülebilir.
Bu nedenle öncesinde bir piyasa araştırması yaparsanız, Saanen keçisi fiyatları 2020 hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.