Pek çok kişi tarafından sosis, hotdog köpek olarak bilinen Dachshund, sahip olduğu kısa bacakları ve uzun gövdesi sebebiyle bu şekilde anılmaktadır. Evcil köpek sahiplenecek kişilerin ilk tercihleri arasında yer alan sosis köpeklerin sahip oldukları özellikler de fazlasıyla merak edilmektedir. Kusursuz ve doğru bir yaşam sürmeleri için sahip oldukları özelliklerin bilinmesi gerekmektedir.
Sosis köpeklerin sahip oldukları genel özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Eğitim konusunda inatçı tavır sergilerler. Bu nedenle eğitilmeleri daha uzun zaman alır ve sabır gerektirir.
- Sosis köpekler, sahiplerine bağımlı olmaları ile bilinir ve çevreye karşı daha agresif davranırlar. Henüz yavruyken mutlaka sosyalleştirilmeleri gerekmektedir.
- Yabancı insanlar ile iletişim kurmaları orta düzeyde ilerlemektedir.
- Havlama eğilimleri yüksektir.
- Apartman hayatına kolayca adapte olur ancak havlaması nedeniyle komşuların rahatsız olması muhtemeldir.
- Yeterince sosyalleşmeyen sosis köpekler, kendilerinden büyük köpeklere saldırabilmektedir.
- Ağırlıkları 3,5 kilogram olarak belirlenmiştir ve boyları 30 cm olarak bilinmektedir.
- Sosis köpeklerin standart, toy ve minyatür olmak üzere 3 farklı boyutu bulunmaktadır.
- Büyük ve sarkık kulaklara sahiptirler.
Yukarıda yer alan özellikler, sosis köpeklerin sahip olduğu genel özellikler arasında görülmektedir. Sıcakkanlı olarak bilinen bu köpeklerin, yavru iken mutlaka sosyalleştirilmesi gerekmektedir. Aksi halde, ilerleyen dönemlerde saldırgan ve agresif olmaları yüksek ihtimaldir.
Sosis Köpeklerin Evde Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Sosis köpeklerin evde bakımı nasıl olmalıdır sorusu, bu köpek ırkı hakkında incelenen konulardan biridir. Tercih edilen evcil hayvan ne olursa olsun bakımı hakkında kesinlikle doğru ve yeterli bilgiye sahip olunması gerekmektedir. Yaşam kalitelerinin artmasını sağlayan bu bakım süreci, tüm canlıların öncelikli gereksinimleri arasında yer almaktadır.
Sosis köpeklerin bakımı için de şu öneriler sunulmaktadır:
- Kilo almaya meyilli oldukları için beslenme planı oluşturulması gerekmektedir.
- Uzun tüylü olanlar haftada 2 kez, kısa tüylü olanlar ise haftada 1 kez olmak üzere köpek tarağı ile taranması gerekmektedir.
- Apartmanda yaşamaya uygundur. Ancak havlamaya meyillidir.
- Günde yaklaşık 40 dakika yürüyüş yapması önerilmektedir.
- Tercih edilen mamaların mutlaka kilo aldırmayan özellikte olması gerekmektedir.
- İsteğe bağlı olarak köpek kıyafetleri, renkli tasmalar tercih edilebilmektedir.
Yukarıda belirtilen bakım önerileri, sosis köpeklerin rahat bir yaşam sürmeleri için öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer almaktadır. Her canlının kaliteli bir yaşam sürme hakkı vardır. Bu nedenle beslenen hayvan türü ne olursa olsun, bakım konusunda eksiksiz davranış sergilenmelidir. Aynı zamanda evcil hayvanlara doğru ve düzenli bakım sağlandığında, ortalama ömürlerinin biraz daha uzadığı gözlemlenmiştir.
Sosis Köpeklerde Görülen Hastalıklar
Evde beslenen hayvanların bakımının doğru bir şekilde yapılması, evcil hayvanların yaşam kalitelerini oldukça artırmaktadır. Buna bağlı olarak evcil hayvanlarda görülebilecek hastalıkların küçümsenmemesi ve mutlaka veteriner kontrolünden geçirilmesi gerekmektedir.
Sosis köpeklerde görülebilecek hastalıklar arasında ilk sırada kalp ve damar hastalıkları yer almaktadır. Çünkü bu köpek ırkının kilo almaya meyilli olduğu bilinmektedir. Yanlış beslenme düzeni sebebiyle kilo alan sosis köpekler, kalp ve damar hastalıklarına yakalanabilmektedir.
Orantısız bir vücut şekline sahip olan sosis köpekler, kemik ve iskelet sorunları da yaşayabilmektedir. Özellikle bacaklarının kısa olması nedeniyle, kilo almamaları oldukça önemlidir. Kilo alan sosis köpeklerde, kemiksel hastalıkların yanı sıra, şeker hastalığı ve kanser gibi ciddi sağlık problemleri de görülebilmektedir.