.
Türkiye'nin bir numaralı Evcil Hayvan Bakım ve Sağlık Rehberi
Evcil Hayvan Bakım ve Sağlık Rehberi | Petfiks.com
  • Muhabbet KuşlarıPopüler
  • Büyükbaş Hayvanlar
  • Kedi
    • Kedi Irkları
    • Kedi Sağlığı
  • Köpek
    • Köpek Irkları
    • Köpek Sağlığı
  • Kuş
  • Diğer
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Muhabbet KuşlarıPopüler
  • Büyükbaş Hayvanlar
  • Kedi
    • Kedi Irkları
    • Kedi Sağlığı
  • Köpek
    • Köpek Irkları
    • Köpek Sağlığı
  • Kuş
  • Diğer
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Evcil Hayvan Bakım ve Sağlık Rehberi | Petfiks.com
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa Kuş

Tavuklar Nasıl Yumurtlatılır? Tavuklardan Nasıl Daha Fazla Yumurta Alınır?

Petfiks Yazar Petfiks
Aralık 22, 2021
Kuş
0
Tavuklar Nasıl Yumurtlatılır? Tavuklardan Nasıl Daha Fazla Yumurta Alınır?
0
Paylaşım
8.6k
Görüntülenme
Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş

Standartlara göre bir tavuk yumurta üretilen tesislerde yılda 300 tane yumurta yumurtlamaktadır. Tavukların yumurtlama sayıları kümesin ve tesisisin koşullarına göre değişmektedir. Tavukların cinsleri de yumurtlama sayılarına etki etmektedir. Tavukların yumurtlama sayıları zamanla az ya da çok olabilmektedir. Bu makalede tavuk yumurtlamak için neye ihtiyaç duyar sorusunun cevabı detayları ile açıklanacaktır. 

İçindekiler →

  • Tavuk Nasıl Yumurtlar?
  • Bir Tavuk Her Gün Yumurtlar Mı?
  • Tavukların Daha Fazla Yumurtlaması İçin Yapılması Gerekenler
  • Tavuklar Yumurtlamıyor Neden?
  • Tavuklarda Yumurta Sıkışması
    • İlgili Yazılar:

Tavuk Nasıl Yumurtlar?

Tavukların yumurta kanalları 4 ana kısımdan oluşmaktadır. Bu kısımlar,

  • İnfindibulum
  • Magnum
  • İstmus
  • Uterus

Tavuklarda bulunan yumurta kanalları bu şekilde adlandırılmaktadır. İnsanlarda ve kadınlarda yer alan üreme sistemi nasıl çeşitlilik gösteriyorsa tavuklarda da çeşitli yumurtlama kanalları bulunmaktadır. Tavuklar yumurtayı ortalama olarak 25 saatte üretmektedir. İnfindibulum bölümünde, Yumurtanın ovum adı verilen sarısının oluştuğu işlemler yer almaktadır. Tavuklarda döllenme bu kısımda meydana gelmektedir. Döllenme tavuklarda meydana gelmese bile tavuk yine de yumurtlamaktadır. 

Tavuklarda döllenme olmamışsa eğer yumurta civciv olmamaktadır. Bu tarz yumurtalar insanlara besin kaynağı olmaktadır. İnfindibulumda döllenme olur ise bu yumurtanı civciv vereceği anlamına gelmektedir. Tavuklardaki iki kanal katmanı ise magnumdur.  Magnum kısmında yumurtanın akı oluşmaktadır. Yumurtanın akının oluşması genellikle 3 saati bulmaktadır. Yumurtanın sarısı oluştuktan sonra akı da etrafını sarmaktadır ancak yumurtanın işlemi tamamlanmamaktadır. Magnum kanalında yumurta akının yaklaşık olarak %60 ‘ı oluşmaktadır. 

Yumurta magnum kanalının ardından üçüncü kısım olan İstmusa geçmektedir. Bu kısımda yumurta çok kısa bir süre geçirmektedir. İstmus kanalında yumurta hafifçe sertleşerek Uterusa gönderilmektedir. Uterus kanalında yumurta en uzun işlemini görmektedir. Bu kanalda yumurta hazır hale gelmektedir. İlk birkaç saat içerisinde yumurtanın içeriği bu kısımda tanımlanmaktadır. Daha sonrasında ise yumurtanın kabuğu oluşmaktadır. Tavuklar toplam olarak yaklaşık yumurtayı 24 ya da 25 saat içerisinde meydana getirmektedir. 

Bir Tavuk Her Gün Yumurtlar Mı?

Tavuklara iyi koşulların sağlanması ve onların iyi bakılması durumunda günlük olarak 1 yumurta vermektedirler. Tavuklarda yumurtlamak için çiftleşme şart değildir. Tavuğun yumurta vermesi genellikle kümeste olmasına veya tavuğun hapsedilmesine bağlı olarak değişmektedir. Tavuklardaki yumurtlama durumu kendisine ve hormonlarına göre değişiklik göstermektedir. Tavukların yine de her gün yumurta verdiği söylenebilmektedir. Cinsine göre tavukların yumurta vermeleri değişiklik gösterse de bir tavuk yıllık ortalama olarak 300 tane yumurta verebilmektedir. Bu hesaplamaya göre tavuk günlük olarak 0,8 yumurta vermektedir. 

Tavuklar Nasıl Yumurtlatılır? Tavuklardan Nasıl Daha Fazla Yumurta Alınır?

Tavukların Daha Fazla Yumurtlaması İçin Yapılması Gerekenler

Bu kısımda tavukların verimi nasıl artırılır üzerine bilgi verilecektir. İlk olarak tavuklar eğer yumurtala yapmıyorsa nedenleri detaylıca araştırılmalıdır. Tavuklar yeterli olarak erişkinliğe ulaşmadan yumurtlama yapmamaktadırlar. Bu durum göz önünde bulundurularak tavukların herhangi bir hastalığının olup olmadığı öğrenilmelidir. Tavuklar yeni bir kümese yerleştirildikleri zaman yumurta performansları düşüklük göstermektedir. Bu nedenle tavuklardaki yumurta sayısını arttırmak amacıyla tavukların bulundukları yerlerde fazla değişiklik yapılmamalıdır. 

Kümeslerdeki tavuk sayısının az olması tavukların yumurta performanslarının düşmesini sağlamaktadır. Kümes içerisinde tavukların kendi aralarında kurdukları iletişim onların yumurta performanslarının yükselmesine neden olmaktadır. Mevsimsel geçişler tavukların yumurtlama performanslarında azalma göstermesine neden olmaktadır. Bu durumun ortaya çıkması doğaldır. Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. 

İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır. Tavuklar yemlenirken aşırıya kaçılması gerekmektedir ve tavuklar dengeli bir şeklide yemlenmelidir. Tavuklara mısır eğer fazla verilirse tavuk yağlanmaktadır. Tavuklara sürekli olarak taze su verilmesi gerekmektedir. Tavukların fazla yumurta vermesi hem iç hem de dış etkenlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle verilen öneriler sırasıyla yapılmalıdır. Tavuklardaki yumurtlama verimi sadece iyi besleme ile sağlamamaktadır. 

Tavuklar Yumurtlamıyor Neden?

Tavuklar neden yumurtlamaz veya yumurtlamayan tavuk nasıl anlaşılır bunun üzerine bilgi verilecektir. Tavuk yetiştiricileri için en güze şey sabahları kümese giderek tavukların yumurtalarını toplamaktır. Tavukları yumurtlamak için zorlayamamaktayız. Tavuklar uygun koşullarda büyütülseler dahi aşı programları tamamlansa ve kümese uygun araçlarla sevk edilseler bile ilk başlarda yumurtlamayacaklardır. 

Tavuklar ilk yaşam alanlarını yadırgamaktadırlar. Kümese gelene kadar tavuklar strese maruz kalmaktadır. Ancak tavukların kümese gelmelerinin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen hale yumurtlama yapmıyorsa endişe duymanın zamanı gelmiş demektir. Tavuk yumurtlamıyorsa bu durumun bir nedeni de olabilir birçok kompleks nedeni de olabilmektedir. Tavuklardan uzun vadede yumurta verimi alınmak isteniyorsa tavuklar rahat gezmelidirler. Kış mevsiminde tavukların metabolizma hızlarında düşüş görülmektedir. 

Tavukları eğer metabolizma hızlarının düşük olduğu dönemlerde belirli yöntemlerle zorlarsak eğer tavuklar yumurtlama yeteneklerini tamamıyla kaybedebilmektedirler. Tavukların yanlış beslenmesi bilinen en önemli sebepler arasında yer almaktadır. Tavuklar için uygun olmayan beslenme şekli onların yumurtlamalarına ara vermesine sebep olmaktadır. Tavukların yumurtalaması için yeni yöntemler geliştirilse de insanlar tavukların yumurtlaması için doğal yöntemler kullanmaktadır. 

Dönemlerdeki yem değişiklikleri tavukların strese girmelerine sebep olabilmektedir. Bu nedenle tavukların yemleri eski ve yeni karışık şeklinde haftada bir kez karıştırılması gerekmektedir. Her gün tavuklara eski ve yeni karışım oranı azaltılarak verilmesi gerekmektedir. Tavuklardaki verimi artırmanın doğal yöntemlerine örnek olarak hala tavuklara arpa, mısır ve buğdayın yiyecek olarak verilmesi gösterilebilir. Tavuklar iki yumurtlama dönemlerine sahiptirler. Genel olarak tavuklar en yüksek 2 ya da 3 yıl verimli olarak yumurtlamaktadırlar.

Tavukların tüy döküm dönemlerinde yumurtlama performansları azalmaktadır. Halk arasında bu duruma tavukların tüleğe girmesi de denmektedir. Bu durum tavuklarda yumurtayı kesmesine neden olmaktadır. Tavukların kümeslerinde yapılan herhangi bir ilaçlama tavukları rahatsız edebilmektedir. Bu durum sonrasında tavuklar yumurtlamayı kesebilmektedir. Örnek olarak tavuklarda bulunan bit sorununa çözüm olarak onların derisine teker teker ilaç vermeniz durumunda tavuklar strese gireceklerdir. 

Tavukların yumurta verimindeki diğer en belirleyici etken ise tavuğun yaşı ve sahip olduğu ırkıdır. Tavuklardaki bazı hibrit ırklarda 3,5 ya da 4 aylıkken yumurtlamaya başlanabilmektedir. Tavuk cinslerinin geneline bakıldığında genel olarak 8 aylık iken yumurta verimine başlandığı görülmektedir. Australorp cinsine sahip tavuklar yaklaşık olarak 6 ya da 7 yıl boyunca yumurta verebilmektedir. Hibrit ırkına sahip tavuklar ise 2,5 ya da 3 yaşlarına geldikleri zaman az sayıda yumurta vermeye başlamaktadırlar. 

Tavuklar yaşları ilerledikçe yağlanmaktır. Fazla yağlanan tavuktan elde edilen yumurta verimi düşmektedir. 

Tavuklar Nasıl Yumurtlatılır? Tavuklardan Nasıl Daha Fazla Yumurta Alınır?

Tavuklarda Yumurta Sıkışması

Tavuklardaki yumurta sıkışması da tavuklarda yumurta verimini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Tavuklar eğer ki bir gün boyunca yeminden yememişse ve yemine tavuk ilgi göstermemişse yumurta sıkışma göstermiş olabilmektedir. Tavuklar bu durumunda su dahi içmemektedirler. Tavukların davranışların gözlem yapılmalıdır. Yumurtanın bağlanması tavuklar açısından son derece rahatsız edici bir durumdur. 

Tavukların bu durum karşısında çekmiş oldukları fiziksel ağrıları onların normalden daha farklı davranmalarında sebep olabilmektedir. Tavuklar sakin ve durgun bir halde ya da depresyona girmiş ise tavuklarda yumurta sıkışması olabileceğine işarettir. Tavuklar sürekli olarak follukları etrafından dolaşmaktadırlar. Tavuklar bazen de yoğun sıcaklıktan dolayı yumurtlamaya ara vermektedirler. Tavuklar izlenirken fiziksel ve davranışları iyi incelenmelidir. 

İlgili Yazılar:

  1. Ara Macaw Papağanı Özellikleri ve Bakımı
  2. Brahma Horoz Özellikleri ve Bakım Tavsiyeleri
Petfiks

Petfiks

Benzerİçerikler

Kuş

Sultan Papağanı Nasıl Mutlu Olur?

Yazar Petfiks
Ekim 21, 2021
Tavuk Kümesi Sansardan Nasıl Korunur? Sansar Nasıl Öldürülür?
Kuş

Tavuk Kümesi Sansardan Nasıl Korunur? Sansar Nasıl Öldürülür?

Yazar Petfiks
Aralık 22, 2021
Tavuk Biti Nasıl Geçer? Tavuk Bitine Ne İyi Gelir?
Kuş

Tavuk Biti Nasıl Geçer? Tavuk Bitine Ne İyi Gelir?

Yazar Petfiks
Ağustos 5, 2021
Mavi Yumurtlayan Tavuk Araucanas Bakımı Nasıl Olur?
Kuş

Mavi Yumurtlayan Tavuk Araucanas Bakımı Nasıl Olur?

Yazar Petfiks
Ağustos 5, 2021
Tavuklarda Hırıltı Neden Olur? Hırıltı Nasıl Geçer?
Kuş

Tavuklarda Hırıltı Neden Olur? Hırıltı Nasıl Geçer?

Yazar Petfiks
Temmuz 24, 2021

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Romanov Koyunu Özellikleri ve Bakımı

Romanov Koyunu Özellikleri ve Bakımı

Nisan 17, 2021
Muhabbet Kuşu Ne Yememeli? Muhabbet Kuşları Ne Yerse Ölür?

Muhabbet Kuşu Ne Yememeli? Ne Yerse Ölür?

Şubat 13, 2022
brahma horozu

Brahma Horoz Özellikleri ve Bakım Tavsiyeleri

Nisan 17, 2021
Cane Corso İtaliano Köpek Irkı

Cane Corso İtaliano’ların Özellikleri ve Bakımı Hakkında Her Şey!

Ocak 25, 2022
Besi hayvancılığı nedir? Besi danası nasıl yetiştirilir?

Besi hayvancılığı nedir? Besi danası nasıl yetiştirilir?

Temmuz 9, 2021
Köpeğim Çok Havlıyor Diyenlere Özel Tavsiyeler: Köpekler neden çok havlar?

Köpeğim Çok Havlıyor Diyenlere Özel Tavsiyeler: Köpekler neden çok havlar?

Temmuz 23, 2021

Petfiks.com, uzman veteriner hekimlerden oluşan Editör kadrosuyla evcil hayvan bakımı ve sağlığı hakkında makaleler yayınlamaktadır. Yayınlanan tüm makaleler uzman Veteriner hekimlerin kontrolünde yayınlanmaktadır.

Kategoriler

  • Muhabbet Kuşları
  • Kedi
    • Kedi Irkları
    • Kedi Sağlığı
  • Köpek
    • Köpek Irkları
    • Köpek Sağlığı
  • Kuş
  • Büyükbaş Hayvanlar
  • Diğer

İlginizi Çekebilir:

Kedi Korkusunu Yenmek İçin Ne Yapabilirim? Kedi Fobisi Nasıl Yenilir?

Kedilere Aşı Yapılmazsa Ne Olur?

Suffolk Koyun Özellikleri ve Bakımı

Kedi Kısırlaştırma Ücretleri Ne Kadar? Ücretsiz Kedi Kısırlaştırılır Mı?

Smokin Kedi Özellikleri ve Bakımı

Tüy Dökmeyen Kedi Türleri Nelerdir?

Cane Corso İtaliano’ların Özellikleri ve Bakımı Hakkında Her Şey!

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Neden Olur?

Kediler Neden Hırıltılı Nefes alır? Hırıltılı Nefes Almanın Çözümleri Nedir?

Muhabbet Kuşu Neden Isırır? Isırmaması İçin Ne Yapılmalı?

Son Yayınlananlar

Kedilerde Kulak Uyuzu Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kediler Neden Isırır? Kedi Isırması Nasıl Önlenir? Tehlikeli Midir?

Maltese Terrier Süs Köpeği Özellikleri ve Bakım İpuçları

Apartmanda Köpek Beslemek Yasak Mıdır? Apartmanda Beslenebilecek Köpekler

Kedilerde Panleukopenia (Gençlik Hastalığı) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Neden Olur?

English Setter Özellikleri Nelerdir? Setter Köpek Detaylı Bakım Rehberi

Kediler Ne Kadar Yaşar, En Fazla Kaç Yıl Yaşar?

Köpek İhtiyaçları Nelerdir? Yavru Köpekler İçin Gerekli Malzemeler

Kedilerde Ağız Yarasına Ne İyi Gelir, Kedi Ağzında Neden Yara Çıkar?

  • Hakkımızda
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

© 2021 Petfiks - Evcil Hayvan Bakım ve Sağlık Rehberi

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Muhabbet Kuşları
  • Büyükbaş Hayvanlar
  • Kedi
    • Kedi Irkları
    • Kedi Sağlığı
  • Köpek
    • Köpek Irkları
    • Köpek Sağlığı
  • Kuş
  • Diğer