Ördek Ne Yer? Ördek Özellikleri ve Bakım Rehberi

Evde ördek beslemek birçok hayvan sever tarafından merak edilen bir konudur. Her ne kadar balık, kuş, kedi ve köpek gibi canlıların özellikleri ve neler yedirilebileceği bilinse de, ördek gibi bazı hayvanların nasıl beslendiği, bakımlarının nasıl yapıldığı bilinmemektedir.

Gerek yavruyken, gerekse büyükken oldukça sevimli olan bu canlılar ördekgiller ailesinde bulunur. Suyu seven bu canlılar perdeli ayaklara ve kısa bacaklara sahiptir. Gerek evcil, gerekse yabani ördekler vardır.

Eğer siz de beslemek istiyorsanız, henüz yavruyken satın almanız gerekir. Böylece anneleri olmaması sebebiyle sizinle iyi bir ilişki kurabilir. Alışma süreci ardından sürekli ilgi görmek isteyen bu canlılar, sürekli peşinizde dolanır.

Ördekler Ne Yer?

Peki, yavru ördekler ne yer? Eğer evinizde bu canlılardan beselemek istiyorsanız, ilk bilmeniz gereken ne ile besleyebileceğinizdir. Burada ilk olarak yavru ördeklerin çok yediği hatırlanmalıdır. Eğer düzenli şekilde beslerseniz, oldukça kolay bir bakımı vardır.

Peki, ne yedirebilirsiniz? Bu canlıların yavruları maydanoz ve marul tarzı yiyecekleri büyük bir zevk ile tüketir. Bunlar içerisinde ıspanak da dâhildir. Eğer bunların mevsimi değilse de aktar gibi yerlerden onlar için özel yemlerden alıp, biraz ıslatarak kendilerine verebilirsiniz. İlk 6 hafta besi yemi, sonraki 6 hafta ise palaz yemi ile beslenebilir.

Bunun ardından yeşil bitkiler verilebilir. Bunlara yeşillik de dâhildir. Suyu çok sevmeleri nedeniyle susuz bırakmamanız oldukça elzemdir. Bu içme suyu olmalı, sıcak veya soğuk olmamalıdır. Kendisine ait ve temiz bir kap olması önerilir.

Ayrıca ördekler buğday ve mısır ile de beslenebilir.

Ördeklerin Özelikleri Nelerdir?

Bahçede ördek beslemek, eve göre daha kolaydır. Almadan önce mutlaka özellikleri, türlerini bilmeniz gerekir. Bu konuda bazı ördek türleri şöyledir;

  1. Misk ördeği,
  2. Yaban ördeği,
  3. Yeşilbaş,
  4. Kılkuyruk,
  5. Al kuşaklı ördek,
  6. Berberistan ördeği,
  7. Bıldırcın ördeği,
  8. Deniz ördeği,
  9. Nontes ördeği,
  10. Sazlık ördeği,
  11. Göl ördeği.

Dolayısıyla almak istediğiniz ördek bunlardan herhangi birinin ördeği olabilir. Eğer bu canlıları besliyorsanız, onlar için özel ve yeterli bir havuz oluşturmanız da önerilir. Zira ördekler içgüdüsel olarak yüzmeyi bilir. Oldukça iyi yüzücüdürler.

Ördek aldıktan sonra tüm gününü su üzerinde geçirdiğine bile şahit olabilirsiniz. Dolayısıyla en büyük gereksinimdir.

Ördek Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde ördek beslemek hakkında bakımlarının nasıl yapılacağı da önemli bir maddedir. Her ne kadar kedi ve köpek gibi canlıların bakımı bilinde de, ördekler buna dâhil değildir. Burada öncelikle yavru ördek ve civcivleri aynı yerde büyütmemeniz gerekir. Bunun temelde nedeni yaşam alanlarının farklı olmasıdır.

Yavru bir ördek bile suyu sevebilir. Ancak bu civciv için geçerli değildir. Ayrıca büyüme hızları da farklıdır. Yavru ördek daha hızlı büyüdüğü için, civcive zarar vermeyi tercih edebilir. Evde ya da bahçede beslenen her hayvan gibi burada da kullandığınız yemlerin ilaçsız ve katkısız olduğundan emin olmanız şarttır.

Ayrıca hangi vitaminleri alması gerektiği de bilinmelidir. Doğal ortamlarında her canlı ihtiyacını karşılasa da, evde beslemek onun tüm sorumluluğunu üzerinize almanız anlamına gelir. Dolayısıyla ne verirseniz onunla beslenir. Gerekli besinleri almazsa sağlık sorunları oluşabilir.

Dolayısıyla hangi vitaminlerin verilmesi gerektiği, bunların hangi besinlerde bulunduğu bir veterinere danışılmalıdır. Protein alımı da belirli bir oranla yapılır. Yavru ördekler birkaç haftada minimum yüzde 20 protein ağırlıklı beslenir. Ancak ilk birkaç hafta sonrasında bu yüzde 15’e düşer.

 

Yorum yapın