Kediler Günde Kaç Saat Uyur? Kedim Sürekli Uyuyor Ne Yapmalıyım?

Kediler günde kaç saat uyur gibi soruların evcil kedi sahiplenme isteği bulunan bireyler tarafından ilgi gördüğü bilinmektedir. Bilindiği üzere her canlı gelişebilmek adına uykuya ihtiyaç duymaktadır. Ancak fazla uyumanın getirdiği zararların olmasının yanında fazla uyumaya neden olan rahatsızlıklar da olabilmektedir. Tam da bu noktada evcil kediler için de aynı soru merak edilmektedir.

Yavru ve yetişkin kedilerin günde ortalama 15 saat uyuduğu ve hatta bu sürenin bazen 20 saati bulduğu da bilinmektedir. Doğaları gereği vahşi hayvanlar olarak tanımlanan kediler, geceleri avlanmaya çıktıkları için vücutları da buna göre programlanmıştır. Yani kedileri geceleri daha aktif görebilmek mümkündür.

Kedilerin Normal Uyuma Süreleri Nedir?

Normal şartlarda her canlının dinlenmeye ve uyumaya ihtiyaç duyduğu, bir önceki başlıkta açıklanmıştı. Ancak bu durum hayvanlarda çok daha farklı olabilmektedir. Özellikle kedilerin gündüz sularında daha fazla uyumayı tercih ettiği gözlemlenmektedir. Kedilerin normal uyuma süreleri nedir sorusu ise konu hakkında bilgi veren başlıklar arasında yer almaktadır.

Bakmakta olduğunuz evcil kediniz, herhangi bir sıkıntısı yokken günde ortalama 15 saat uyumayı tercih ediyorsa bu kadar süreye ihtiyaç duyduğu anlamına gelmektedir. Ancak uyuşukluk, halsizlik ve daha fazla uyuma halleri sonucunda kedinizin sağlık problemi olduğunu düşünebilirsiniz. Bu noktada veterinerler ile iletişime geçmeniz doğru olacaktır.

uyuyan tatlı kedi

Kediler Neden Fazla Uyumaya İhtiyaç Duyar?

Kediler neden fazla uyumaya ihtiyaç duyar veya benim kedim neden fazla uyuyor gibi soruların, evcil kedi sahipleri tarafından merak edildiği fark edilmektedir. Kedilerin bir tarafının vahşi olması sebebiyle tamamen o duruma göre programlandıkları kanıtlanmıştır. Buna bağlı olarak gündüzleri uyuyan kedilerin geceleri daha aktif oldukları da gözlemlenebilmektedir.

Genel olarak bir değerlendirme yapılacak olursa kedilerin enerji depolaması veya dinlenmesi açısından fazla uyumaya ihtiyaç duydukları tahmin edilmektedir. Ancak bunun dışında herhangi bir sağlık sorununun görülmesi halinde bazı kedilerin halsiz düştüğü ve bu nedenle fazla uyuduğu da gözlemlenebilmektedir. Bu durumda tedavi amaçlı veteriner kontrolü gerekmektedir.

Kedilerin Sürekli Uyumalarının Nedenleri Nelerdir?

Kedilerin sürekli uyuma nedenlerini sadece hastalığa veya probleme bağlamak yanlış olacaktır. Çünkü doğaları gereği ortalama uyku saatleri de oldukça normaldir. Kedilerin sürekli uyumalarının nedenleri şeklinde bir araştırma yaptığınızda kedilerin neden uykuyu tercih ettiklerini anlayabilirsiniz.

  • Kediler canları sıkıldıklarında uyumayı tercih edebilir.
  • Geceleri daha aktif olan kediler, gündüz uyumayı tercih etmektedir.
  • Gözleri kısık olan her kedi uyuyor anlamına gelmez.
  • Enerji tasarrufu sağlayabilmek adına uyurlar.
  • Stresli durumlarda kedilerin daha sık uyuduğu bilinmektedir.
  • Hasta veya bir konuda rahatsız olabilirler.

Sıralanan her bir neden, kedilerin neden fazla uyuduğunu açıklayan yanıtlar olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenleri gözlemleyerek kedinizin uyku saatlerini kısa sürede öğrenebilirsiniz.

Çok Uyuyan Kedi Hasta Mıdır?

Bir önceki başlıkta da belirtildiği üzere çok uyuyan kedilerin hasta veya rahatsız olduğu da tahmin edilebilmektedir. Çok uyuyan kedi hasta mıdır sorusu ise endişe duyan evcil kedi sahipleri tarafından ilk etapta merak edilmektedir. Çok sık olmamakla birlikte bazı kedilerin hasta olduğu için uyumayı tercih ettiğini söyleyebiliriz.

Özellikle sinsi ilerleyen ve kendisini hemen belli etmeyen bazı hastalıklarda kedilerin halsizlik veya uyuma isteği gibi belirtiler gösterdiği fark edilmektedir. Eğer bilinçli bir kedi sahibiyseniz kedinizin uyku saatlerini takip edebilir ve normalden fazla uyuması durumunda veteriner hekimler ile iletişime geçebilirsiniz. Böylece yaşanan rahatsızlık daha fazla ilerlemeden müdahale edilerek çözülebilmektedir.

Yorum yapın